Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Din această toamnă

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

De la 1 septembrie 2011, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea funcționează în „casă nouă”, la o nouă adresă, dar nu în Campusul școlar, cum s-a făcut vorbire cândva, ci pe strada Clujului nr. 66, în clădirea fostei Școli „Alexandru Roman”.

Înglobând și clasele Școlii „Alexandru Roman”, liceul sanitar s-a ales și cu clase de învățământ primar și gimnazial, iar Școala „Alexandru Roman” a dispărut, precum Școala „Andrei Mureșanu” în 2010, pe principiul „Peștele mare îl înghite pe cel mic!” (sau într-un alt limbaj, unitatea de învățământ de rang mai înalt primează).
Dar, „tot răul înspre bine”, cum se spune. Numai așa s-au trezit sanitarii peste noapte cu trei cicluri de învățământ și cu 36 de clase: 11 clase de liceu, trei de învățământ primar (clasa I, a III-a și a IV-a), patru de ciclu gimnazial (câte o clasă de la a V-a la a VIII-a) și 18 clase de învățământ postliceal (cinci de asistent medical de farmacie și 13 de asistent medical generalist).
„Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta!”
„Puteam avea chiar mai multe clase de postliceală, dar nu avem spațiu, a ținut să precizeze, joi (6 octombrie 2011),  directorul adjunct al liceului, dna profesor Daniela Lascău. Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta! Mutatul în noua locație ne-a dat tot programul peste cap. În timp ce ne mutam, 210 absolvenți de postliceală, asistent medical generalist, aveau de susținut examenele de absolvire. A fost o muncă epuizantă. Toată lumea a pus mâna la împachetat și cărat. Gândiți-vă că la tot ce aveam noi, s-a mai adăugat și toată arhiva, din 1948, plus cărțile din bibliotecă. Împachetate în saci, cărțile sunt depozitate în sala de sport, care a devenit o imensă magazie de materiale, atât pentru noi, cât și pentru Colegiul Economic „Partenie Cosma”, mutat în Campus, dar care nu deține spațiu suficient. În 15 august, am început să ne mutăm. A început școala, dar nu avem încă sală de sport, cea existentă fiind pe post de magazie, după cum vă spuneam; în schimb la vechea locație, am lăsat o sală de sport gata renovată”.
„În luna mai ne-am făcut mobilier nou pentru internat”
„Acum nu mai avem internat. Așa că în toamnă, am transferat paturile și saltelele noi la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, adică le-am dat gratuit, i-am cadorisit cu ele. Nu puteau să nu fie încântați de un asemenea cadou. Tot prin transfer, am cedat mobilier (mese, dulapuri și scaune) Colegiului Național „Iosif Vulcan” și Școlii „Ioan Slavici”. Tot din lipsă de spațiu, funcționăm cu două cabinete de informatică în loc de trei!”
Voluntari de aur, soliști și premianți
Vizitând școala, am cunoscut și parte dintre elevii cu care sanitarii se mândresc.
În 29 septembrie, voluntarii liceului (Loredana Simionaș, Ligia Lupuț, Alexandra Seica, Denisa Solomie, Berenyi Monika, Adriana Ghețe, Cătălin Foghiș și Ioana Pop) s-au remarcat la simularea unui incendiu la Spitalul Județean. Larisa Tripon („privighetoarea” liceului) face parte din Ansamblul „Bihorul”. Solista de muzică populară a sanitarilor a participat la Timișoara la „Vocea populară”, obținând premiul II, iar în luna aprilie a fost prezentă împreună cu Ansamblul „Bihorul” la o emisiune de folclor pe TVR 3. Câștigând etapa județeană a concursului național de proiecte antidrog „Împreună”, Ionuț Caba, Alexandra Ciornei și Adriana Ghețe ne-au reprezentat cu cinste județul la etapa națională de la Eforie Sud, cu proiectul „Reușim împreună”. Ioana Pop și Emilia Bota au ocupat locul al II-lea pe județ la concursul de dans (SNAC). Kocsis Noemi (din XII B) a obținut premiul III la Concursul național de protecția mediului de la Botoșani, la secțiunea colaj. La Concursul de creație literară și artistică „Domn, Domn să-nălțăm”, elevii liceului au adunat 20 de premii și mențiuni. Trei elevi au participat cu lucrări la concursul național de arte plastice „Omagiu lui Ștefan Luchian”, de la Botoșani; Denisa Ciorba s-a ales cu premiul II, iar Alina Luncan și Fekete Mădălin, cu mențiuni. Nu în ultimul rând, Anca Dobai, participând la concursul de creație literară UNIFERO de la Iași, s-a clasat pe primul loc.
Așadar, și sanitarii au premianții lor, cu care se mândresc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:08 Ora de vară a Europei de Est