Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O nouă lansare a firmelor de exercițiu

Miercuri, la C. E. „Partenie Cosma” Oradea

O nouă lansare a firmelor de exercițiu

Pentru a cuprinde toate cele 16 firme de exercițiu, lansate sau relansate, astăzi (miercuri, 31 octombrie 2997), a fost necesară o prelungire a sălii festive cu încă o sală de clasă, manifestarea bucurându-se, deopotrivă, de o concurență acerbă și o audiență pe măsură!

Economiștii știu de ce!
La această primă ediție din acest an școlar (2007-2008), elevii din clasele a XI-a au lansat firme noi (sau preluate), iar cei din a XII-a au relansat firmele înființate anul trecut, în scopul unei mai bune promovării, al unui impact mai eficient, folosind metode, procedee și mijloace moderne care să șocheze, să incite.
Într-un liceu de economiști profesioniști, firmele de exercițiu au căutare și succes, iar activitatea lor e monitorizată în permanență prin însuși procesul instructiv-educativ (în cadrul orelor de laborator tehnologic la materiile de specialitate, profil servicii, dar nu numai). Operând cu cunoștințele de specialitate însușite în primii doi ani, ele se fixează, se consolidează și devin operaționale, se formează priceperi și deprinderi, iar munca depusă în condiții reale  ale unei firme reale îi pregătește pentru viitoarea carieră în domeniul economic. Un asemenea eveniment necesită multă muncă de creație, spirit organizatoric, disciplină, muncă de echipă, pregătire responsabilă, spirit întreprinzător, și o imagine cât mai incitantă, dată fiind concurența de pe piață.
Evenimentul (organizat de prof. Simona Man, Silvia Mateaș, Mihaela Biriș, Alina Bagdi, și catedra de specialitate) a fost interesant și pentru colegii și dascălii din școlile partenere și concurente, fiecare dorind să afle ceva nou. Printre cei foarte interesați să vadă și să cunoască firmele de exercițiu ale economiștilor orădeni s-au numărat elevi și profesori de la colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, „Transilvania”, ba chiar și de la Grupul Școlar Agricol „Horea” din Marghita. Din partea Inspectoratului Școlar a onorat și de această dată dl Florian Mieluț, inspector de specialitate, nelipsit de la lansările și târgurile firmelor de exercițiu din Oradea.
În debutul manifestării, directorul colegiului, dl prof. Ioan Corba, a înmânat două diplome, felicitând reprezentanții și conducătorii firmelor de exercițiu din XII C – F.E. Azeus S.R.L. (coordonată de prof. Andreea Pășcuț) și F.E. Dacardi S.R.L. (coordonată de Alina Bagdi) pentru succesul repurtat anul școlar trecut, cele două firme clasându-se pe locurile II și III în topul firmelor de exercițiu la nivel național.
Prezentarea firmelor
Ca niște manageri adevărați ce sunt, directorii generali (dar nu numai) au urcat pe scenă pentru prezentarea firmelor, prin expunere verbală, însoțită de o prezentare în power point. Dar cel mai bine s-a prezentat fiecare din cele 16 firme la stand, prin produse, articole și materiale promoționale, cataloage cărți de vizită, pliante, postere, prezentare pe suport electronic…
Reprezentanții firmelor încercau în fel și chip să te cucerească, să te determine să-i asculți, să cunoști ofertele, să bați palma, ba chiar să semnezi în cartea de onoare. Sorina, Marcel, Elena, Adina, Roxana, Ilie, Florin  … sunt doar câțiva dintre cei mai tari manageri, cu fler și „lipici”, preocupați să atragă clienții, să-și promoveze imaginea firmei și să-și „vândă” marfa.
După un loc IV în finala mondială de la San Diego (USA), în 2002, și un titlu național în 2004 (dar nu singurul), la București, după o medalie de bronz, obținută de F.E. "Bazooka" în finala de la Paris, după cele două locuri fruntașe (loc. II și III) ocupate anul școlar trecut în topul național al firmelor de exercițiu, economiștii sunt foarte motivați, dornici să confirme și să obțină noi izbânzi de răsunet! (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă lansare a firmelor de exercițiu.

Trimite email
duminică, 10 noiembrie 2024, 21:44:23 Ora standard a Europei de Est