Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Anul universitar - sub cupola noii structuri instituționale

Deviza noastră: „Trepte spre viitor”

Anul universitar - sub cupola noii structuri instituționale

La deschiderea cursurilor noului an universitar (2011-2012), conducerea Universității din Oradea a fost onorată de prezența la festivitate a unor distinși invitați, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai cultelor și mediului de afaceri, în frunte cu prefectul Gavrilă Ghilea și președintele Consiliului Județean Bihor, dl Radu Þîrle.

În cuvântul său, rectorul Universității, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal a făcut bilanțul unui „an plin și rodnic”, cu realizări importante pe plan academic și de cercetare, cuantificate în ocuparea unui loc onorant, în rândul universităților performante din România.
„Anul universitar 2011 - 2012 începe sub cupola noii structuri instituționale, rezultate ca urmare a procesului de reorganizare a Universității din Oradea, proces demarat încă din primăvara acestui an. Cele 15 facultăți nou constituite (față de 18 până acum) înglobează 47 de departamente didactice, care acoperă un spectru larg de specializări din toate domeniile fundamentale de știință, artă și cultură...”
Domnul rector s-a referit apoi la poziționarea Universității orădene în categoria universităților de educație și cercetare, dar nu oriunde, ci între primele 20 de universități din România, păstrându-și, astfel, dreptul de a desfășura studii universitare de licență, masterat și doctorat finanțate din bugetul public.
„Dintre cele aproximativ 100 de universități de stat și particulare, evaluate conform criteriilor și standardelor europene, Universitatea din Oradea se află pe locul 19, lucru care scoate în evidență calitatea actului educativ și a cercetării științifice din universitatea noastră.  
Acest clasament așază orașul de pe Crișul Repede între primele 10 municipii academice, alături de București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov, Constanța, Galați și Sibiu...
Printr-un efort concertat, permanent și al tuturor, putem spera să creștem. Și vom crește! Deviza noastră: „Trepte spre viitor” nu reprezintă un vis, ea este o promisiune! Este o promisiune în care acum, după toate standardele și criteriile unui învățământ performant, studenții împreună cu părinții lor, pot crede.
 Eu, ca cetățean al acestui oraș, nu doresc să îmi imaginez Oradea fără unul din simbolurile sale, asumate chiar prin stema municipiului, adică Universitatea din Oradea”.
În continuare, domnul rector a vorbit despre deschiderea internațională a Universității prin numărul mare de studenți străini care au ales să studieze la Universitatea din Oradea, pe de o parte, și studenții orădeni care beneficiază de programul de studiu al Uniunii Europene „Lifelong Learning”.
„Schimbarea o veți aduce voi...”
Adresându-se direct studenților, domnul rector a spus: „Curajul este resortul care ne împinge să ne ridicăm și să vorbim. Sunteți tineri, dar și responsabili, atât față de dumneavoastră, cât și față de părinți, de dascăli, de colegi... Nu uitați să fiți recunoscători față de părinții dumneavoastră care, știți bine, s-au sacrificat și vor continua să sacrifice multe pentru a vă fi alături și a vă ajuta. 
Nu uitați! Schimbarea nu se face de la sine. Schimbarea pornește de la fiecare dintre noi. Schimbarea o veți aduce voi, generațiile tinere, încărcate cu multă putere și idei inovatoare... Încercați, în viața studențească și mai apoi profesională, să fiți mereu cei mai buni, să vă formați și să vă informați în permanență... Viitorul vă aparține! Fiți așadar activi și căutați mereu oportunități. Fiți, în același timp, pregătiți pentru ele...”
La ora adevărului, dl rector a trecut în revistă importantele investiții făcute în ultimii doi ani: Sala de Jocuri Sportive (care a și găzduit evenimentul festiv), noua și moderna bibliotecă universitară, sediul nou al Facultății de Arte Vizuale și noile cămine studențești (cu 200 de locuri de cazare) aflate în vecinătatea Sălii de Jocuri Sportive, care vor fi date în folosință luna viitoare; studenții cu posibilități materiale modeste beneficiază de scutiri sau reduceri de taxe de școlarizare, iar performanțele studenților sunt premiate... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Anul universitar - sub cupola noii structuri instituționale.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:48:45 Ora standard a Europei de Est