Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Speranța ta, în mâinile tale”

„Nu e de vânzare – alege pentru binele tău!”

„Speranța ta, în mâinile tale”

Reprezentanți ai Centrului Rațiu pentru Democrație din Turda, județul Cluj, s-au întâlnit, marți, 4 octombrie 2011, în sala mare a I.P.J. Bihor, cu 17 liceeni din șapte școli bihorene în cadrul unui parteneriat derulat cu I.P.J. Bihor – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității (coordonat de comisarul de poliție Ioana Indrieș).

Acțiunea face parte din cadrul unui proiect preventiv derulat de Centrul Rațiu pentru Democrație în perioada august – octombrie 2011, proiect intitulat „Speranța ta, în mâinile tale”, derulat în cadrul programului „Nu e de vânzare – alege pentru binele tău!”, program care a debutat în 2006.
„Întâlnirea de marți de la Oradea este cea de-a cincea din cadrul acestui proiect. Primul atelier de lucru pentru prevenirea traficului de persoane s-a desfășurat în 21 septembrie la Cluj-Napoca, al doilea, în 23 septembrie, la Zalău (județul Sălaj), al treilea, în 27 septembrie, la Baia Mare (jud. Maramureș), iar al patrulea, în 29 septembrie, la Bistrița (jud. Bistrița-Năsăud). După Oradea, în 6 octombrie, vom mai avea un atelier, ultimul, la Satu Mare (județul Satu Mare). Trebuie să precizăm faptul că proiectul regional se desfășoară în cele șase județe ale regiunii de Nord-Vest a României”, a declarat Grațiela Angheluș, managerul de proiect de la Fundația (respectiv Centrul) Rațiu pentru Democrație din Turda, județul Cluj.
Povestea Elenei
Cei 17 liceeni (de la C.N. „Mihai Eminescu” Lic. T. „Onisifor Ghibu”, C. Ec. „Partenie Cosma”, C.T. „D. Leonida” din Oradea, Lic. T. „P. Sandor” din Săcuieni, C. T. Vadu-Crișului și C.N. „Octavian Goga” din Marghita) au urmărit „Povestea Elenei”, un film pe tema traficului de persoane.
„Mi s-a oferit un loc de muncă în Grecia. Mi-au spus că vor plăti ei pentru cheltuielile mele și că voi câștiga mulți bani ca să trimit familiei mele în România. Dar când am ajuns în Grecia, am fost vândută unui bărbat care m-a obligat să lucrez  într-un bordel mizerabil. Trebuia să muncesc 18 ore pe zi chiar și atunci când eram bolnavă. Trebuia să îi dau bărbatului toți banii pe care îi făceam. De multe ori am fost foarte bolnavă, iar o dată am rămas însărcinată și m-a obligat să fac avort. Deseori mă bătea sau mă amenința că voi fi arestată. Nu mai pot da ochii cu familia mea după tot ce s-a întâmplat”.
Elevii participanți la atelierul de lucru au aflat metodele de recrutare a victimelor: prin promisiunea unui loc de muncă bine plătit, prin metoda „Lover boy” – victima se îndrăgostește de traficant, prin promisiunea asigurării unor servicii medicale pentru persoanele cu dizabilități, prin anunțuri matrimoniale etc. Elevii au aflat apoi cine sunt traficanții de persoane și care sunt persoanele expuse riscului, formele de exploatare, tipurile de trafic, etapele traficului... În intervenția sa, invitatul special al întâlnirii, dl comisar Gheorghe Ungur, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Oradea, avea să ne dea o veste deloc îmbucurătoare, faptul că județul Bihor ocupă primul loc în ceea ce privește numărul victimelor identificate ale traficului de persoane. Celălalt invitat al reuniunii, gojdista Sînziana Jurău, avocat stagiar și lector jurnalist la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, le-a prezentat (liceenilor jurnaliști, redactori ai revistelor școlare din liceul pe care îl reprezintă) genurile de presă (știrea, interviul și reportajul). În urma acestei experiențe, ei vor trebui să scrie articole pe tema traficului de persoane (până în 18 octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane). Articolele vor fi publicate pe blog-ul www.nuedevânzare.blogspot.com
Tot pentru elevii claselor IX-XII din cele șase județe, se organizează un concurs de desene „YH”, pe tema traficului de persoane, în perioada 19 septembrie – 14 octombrie, câștigătorii urmând să fie premiați în 18 octombrie. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Speranța ta, în mâinile tale”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:51 Ora de vară a Europei de Est