Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Povestea unei cărți” – o nouă experiență fericită!

Cinci clase ale C.N. „Iosif Vulcan”, în vizită la „Imprimeria de Vest”

„Povestea unei cărți” – o nouă experiență fericită!

Luni și marți (3 și 4 octombrie 2011), cinci clase ale Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea au fost în vizită la Tipografia „Imprimeria de Vest”.

Această vizită didactică nu a fost o simplă activitate extrașcolară, ci o ieșire eficientă și benefică dintre cei patru pereți ai sălilor de clasă, prin scopul urmărit și obiectivele propuse de învățătorii celor cinci clase: prof. Rodica Ghenț (a II-a D), Adriana Borz (a III-a C) și Lavinia Sabău (a III-a D), respectiv Maria Dronca (a III-a A) și Petru Bălaj (a III-a B). Elevii din clasa a II-a au cuprinsă în manualul de citire lecția „Cartea”, iar cei din a III-a „Povestea unei cărți”. Prin urmare, vizita didactică la „Imprimeria de Vest” s-a constituit într-un important „demers didactic” (instructiv - educativ), cu scopul consolidării, fixării și verificării cunoștințelor însușite, îmbogățirii vocabularului și orizontului de cunoaștere și nu în ultimul rând, un prilej de socializare și exersare a bunelor maniere, de atitudine și comportament civilizat, responsabil. De la tiparul offset la legătorie
Dna Marcela Mureșan, de la departamentul (biroul) tehnic producție și-a primit cu mare drag oaspeții, conducându-i prin secțiile tipografiei pentru a vedea cum se naște (tipărește) o carte, câți tipografi lucrează la făurirea ei, în momentul în care tehnica de ultimă oră (mașini moderne de tipar offset de ultimă generație și înaltă performanță) își spune cuvântul, ajutându-i pe tipografi să obțină calitate și performanțe într-un timp record. Culegerea manuală de altădată a fost preluată de calculatoare (tehnoredactare computerizată la orice tip de imprimate). Totuși, copiii au văzut cum se culeg (aleg) literele de plumb din sertărașe, cum se formează cuvintele și cum se „scrie” titlul unei lucrări de licență și toate datele de pe copertă... De la mașinile de tipar offset au ajuns în sectorul de sortat coli pentru cărți, planșe și apoi la legătorie. Într-o hală imensă, cât un „teren de fotbal”, plastic spus, „pedagogiștii” vulcaniști au trecut în revistă fiecare fază: fălțuirea (îndoirea) colilor de tipar, adunarea colițelor pentru formarea blocului de carte, celofanarea coperților, broșarea (lipirea) coperții de blocul cărții, mașina de tăiat cu trei cuțite și în final sectorul ambalare. Vă spusesem că au ajuns să vadă și cum se culeg literele din plumb, vechea îndeletnicire de odinioară a tipografilor (până la Revoluția din 1989). Astfel, preț de câteva zeci de minute, micii vizitatori au fost încântați să vadă cum se nasc unele cărți (din literatura universală), chiar sub ochii lor, cărțile de colorat pe care și ei le-au avut pe măsuțe în grădiniță, materiale didactice, planșe, coperțile carnetului de elev și ale catalogului...
Cartea de vizită și renumele „Imprimeriei de Vest”
Chiar dacă după Revoluție au apărut și în Oradea și alte tipografii („satelit”), tradiția și renumele câștigat în timp de colectivul Tipografiei „Imprimeria de Vest” îi aduc clienți nenumărați din țară. Aici se execută întreaga gamă de tipărituri alb-negru și color la cele mai bune prețuri: cărți de la numeroase edituri, imprimante tipizate, afișe de teatru, cărți de vizită, sonete (dispunând de tehnologie computerizată performantă la orice tip de imprimate), lucrări (de diplomă, de absolvire, de masterat și doctorat), reviste (școlare), bilete (inclusiv bilete zodiac), abonamente, facturi, avize, chitanțiere, etichete color și autocolante, pliante de prezentare, prospecte, cataloage, fluturași reclamă, coli cu antet, legitimații... Tot ce se poate tipări (la prețuri foarte avantajoase), pe Calea Aradului nr. 3 din Oradea (telefoane: 0259/418.750, 0259/413.835, 0359/101.103, birou producție: 0259/412.808, adrese de e-mail: ivoradea@oradea.astral.ro, ivoradea@gmail.com, ivoradea.tehnic@gmail.com
Calitatea, seriozitatea și punctualitatea țin clienții aproape!
„Imprimeria de Vest” și-a câștigat în timp un renume, care se păstrează cu sfințenie din generație în generație. Așa se face că editurile mari și fundații de tot felul tipăresc la „Imprimeria de Vest”. Pentru exemplificare, vom nominaliza câteva: SC General Tehnoart din Petroșani, Editura Roxel din București, Ed. Liviu Rebreanu, Editura Medicală, Ed. Didactică și Pedagogică R.A., Editura Academiei, București, SC Cartex 2000 SRL, Casa Cărții, Oradea, Fundația Lampadarul de aur, Oradea, Editura Brevis, Kriterion, Pelerinul român...
Și noi tipărim revista „OviDan” tot la „Imprimeria de Vest”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (130 de poze), accesați Galeria foto: „Povestea unei cărți” – o nouă experiență fericită!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:16 Ora de vară a Europei de Est