Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Florile Bihorului” – de la nume la renume

Dincolo de porțile palatului

„Florile Bihorului” – de la nume la renume

Multe flori are Bihorul, iar un ansamblu folcloric de copii se cheamă chiar așa - „Florile Bihorului”. Este vorba de renumitul ansamblu folcloric al Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, înființat și îndrumat de maestrul coregraf Florica Negrău, care, în timp, i-a transformat numele în renume.

Niciun festival fără „Florile Bihorului”!
Nu se organizează în țară un festival sau concurs folcloric serios la care să nu fie invitat. Mai mult decât atât, „Florile Bihorului” și-au câștigat prieteni și peste hotare, participând nu o dată la festivaluri folclorice în Franța, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Austria, și simțindu-se onorați când aceștia răspundeau provocării, participând la Festivalul internațional de folclor „Flori alese de pe Crișuri”, organizat la Oradea de maestrul coregraf, Palatul Copiilor și Elevilor, Inspectoratul Școlar și instituțiile locale și județene de cultură. 
Premiul juriului, diplomă de excelență…
Recent, ansamblul „Florile Bihorului” a obținut premiul juriului la concursul interjudețean „Așa-i jocul pe la noi”, ediția a XIII-a, de la Arad, iar în vară (între 7 și 12 august) a fost prezent la Festivalul internațional de folclor „Peștișorul de aur” de la Tulcea, la care au participat 27 de formații (14 din țară și 13 din străinătate), Florile ocupând locul II, la secțiunea formațiilor românești. La doar două zile după Tulcea, aveau să onoreze o altă invitație, primită din partea Primăriei Eforie Sud, organizatoarea Festivalului național de folclor „Dobroge – mândră grădină” (desfășurat între 14 și 19 august), cu participarea a 20 de formații din țară, bihorenii obținând diploma de excelență a festivalului. Pe 15 septembrie, dansatorii dnei Florica Negrău au fost invitați la zilele localității Sântana (din județul Arad), iar în cadrul „Toamnei orădene”, i-am admirat pe scena din parcul Nicolae Bălcescu, în cadrul unui regal folcloric bihorean, alături de ansambluri folclorice renumite din Oradea și județ.
La rândul lor, pe 1 iunie, „Florile Bihorului” au organizat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului interjudețean de folclor „Flori alese de pe Crișuri”, cu participarea unor formații folclorice din Oradea și județ (de la cluburile copiilor din Beiuș, Ștei, Marghita – formația maghiară de la Valea lui Mihai,  Salonta, Aleșd – formația din Borod), din Satu Mare și Sântana (Ansamblul „Busuiocul” din Sântana, județul Arad).
În prezent, „Florile Bihorului” se pregătesc pentru cea de-a IX-a ediție a Festivalului interjudețean „Datini și obiceiuri de Crăciun” (programată pentru 17 decembrie 2007, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea).
De la „Florile Bihorului” la ansamblul „Datina” din Cefa  
În utimii ani, membrii ansamblului „Florile Bihorului” au dansat la Zilele comunei Cefa (ba la festivitățile organizate la frontieră, ba pe scena de la primărie),dna Florica Negrău numărându-se printre fiii comunei Cefa. Primarul comunei, dl Ioan Sorin Roman, chiar i-a propus maestrului coregraf (și președinte al Fundației etnofolclorice „Florile Bihorului”) un parteneriat cu Primăria Cefa și școlile din comună pentru înființarea Ansamblului folcloric „Datina”, al elevilor (din Inand și Cefa), domnul primar și directorii școlilor (Viorel Jurcan și Traian Cicortaș) acordându-i tot sprijinul. „Datina” există, iar colaborarea își arată roadele.
Pe urmele … Florilor
Tot mai mulți copii se arată dornici să învețe să joace ca „Florile Bihorului”, cei mai mulți aspirând chiar la un loc în ansamblu. Așa se face că, dna Florica Negrău are câte patru (trei) ore pe zi inițiere în dansul popular (de luni până vineri, între orele 16 și 20, iar sâmbăta, de la 10 la 13). Toate cursurile se țin la palat, maestrul coregraful beneficiind și de sprijinul asistentului coregraf Alina Popa Negrău - vicepreședintele fundației. La Cefa, cursurile se țin lunea și vinerea (între orele 13.00 și 15.00).  (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:38:14 Ora standard a Europei de Est