Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihai Șora – „Trăim în iluzia politică a independențelor politice”

„Un filosof printre poeți”

Mihai Șora – „Trăim în iluzia politică a independențelor politice”

Fundația Academia Civică ne-a facilitat, vineri seara (30 septembrie 2011), întâlnirea cu filosoful, cărturarul Mihai Șora, „un spirit viu” la cei 95 de ani, după cum aprecia dintru început redactorul - șef al revistei „Familia”, dl Ioan Moldovan, în prezentarea reperelor din „biografia exemplară” a filosofului.

Privind în sala mare a Primăriei spre masa ovală plină cu poeți și alți invitați din țară, veniți la cea de-a 21 ediție a Zilelor revistei „Familia”, redactorul-șef a ținut să „clasifice” astfel momentul și cadrul: „un filosof printre poeți”.
Fostul ministru al Învățământului, până la mineriadă, invitatul de onoare al Academiei Civice Bihor a început a  mărturisi dintru început că se simte copleșit și că ar dori să fie întrebat și pus pe gânduri. „Toate lucrurile m-au pus pe gânduri să le descopăr rostul sau lipsa de rost. Aș vrea să mi se pună întrebări care să iște în mine întrebări...”
„Vreau o viziune pesimistă, ne-am săturat de optimism. Să ne dați un optimism filtrat printr-un pesimism atroce”, a prins să vină prima chestiune din sală.
„Pesimismul atroce nu face parte din ființa mea. Să rămânem oameni de dialog. Sunt unele praguri greu de trecut, dar avem valori de mare altitudine...”
*Dacă o să pice America, ce șanse avem? Cum e posibil un dialog între eu și tu dacă se impune ceva? Fiind la Paris, ați presimțit că se va prăbuși Franța? au venit întrebările în valuri, iar filosoful răspundea ca un ... filosof, fără a convinge și a lămuri lucrurile, lăsându-le, adesea, pe seama intuiției și imaginației auditoriului.
„Trebuie să existe o vigilență politică. Dialogul este un leac.”
Raportul filosofului cu puterea?
„Puterea actuală stă oarecum sub semnul întrebării, dacă merită sau nu o încredere totală în ea. Puterea are combinațiile ei. Sunt interese de altă natură. Ochii deschiși și urechile atente să nu ne lăsăm mânați de la spate ca o turmă”.
Fiindcă a trăit la Paris alături de Cioran, Eliade, Noica și Nae Ionescu, întrebările au fost îndreptate și în această direcție, dar răspunsurile nu au lăsat loc de „conspirații”, filosoful mulțumindu-se să-i caracterizeze: „Cioran – un om minunat, inimă mare, de o bunătate extraordinară, de o mare deschidere omenească...” „Nae Ionescu – un mare profesor, deschis spre tineri...”
Comentând un citat lansat din public, filosoful a avut o revelație și un moment de înălțare: „Suntem noi la înălțimea care ni s-a dat? Nu suntem la înălțimea a câtă dragoste ne-a arătat Dumnezeu făcându-ne. Nu ne gândim la El. Fiecare din noi avem un nivel de sus, dar nu ne ridicăm la nivelul de sus.”
La întrebarea dacă Noica, Cioran și Eliade au fost legionari, dl Mihai Șora a refuzat să fie tranșant să răspundă cu „da” sau „ba”, a scăldat-o ca și cum nu ar fi înțeles întrebarea. Săgețile au venit și din Est și din Vest, iar răspunsurile au plutit deasupra nivelului mării, filosoful concluzionând: „Trăim în iluzia politică a independențelor politice. Europa nu a intrat în dialog cultural!”
La finalul conferinței, redactorul-șef avea să conchidă: „Domnia sa (Mihai Șora) este deschis la dialog și nu obosește!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihai Șora – „Trăim în iluzia politică a independențelor politice”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:42:55 Ora standard a Europei de Est