Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect!”

Consfătuirea consilierilor educativi

„O activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect!”

După consfătuirile directorilor, profesorilor, învățătorilor și educatoarelor, joi (29 septembrie 2011) a urmat consfătuirea consilierilor educativi, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.

Invitatul special al dnei prof. Florina Făgădar – inspector școlar cu munca educativă -, a fost comisarul de poliție Ioana Indrieș, plastic vorbind „inspectorul educativ” al polițiștilor bihoreni sau cel puțin „consilierul educativ” al lor, omniprezentă în școlile și grădinițele din Oradea și județul Bihor.
Doamna comisar de poliție a îndemnat consilierii educativi să susțină înființarea patrulelor școlare, întrucât sunt foarte puține școli care au patrule școlare. Vorbind despre nenumăratele proiecte pe care Inspectoratul de Poliție al județului Bihor le derulează la nivelul grădinițelor și al școlilor, în parteneriat cu I.S.J. Bihor și unitățile de învățământ, domnia sa a amintit câteva, inclusiv proiectul „ABC-ul circulației pentru cei mici”, care urma să fie lansat a doua zi (vineri, 30 septembrie), în trei școli („Dacia”, „D. Cantemir” și Școala din Sînmartin). La fel de importante sunt proiectele care vizează siguranța copiilor pe internet și delincvența juvenilă, prevenirea traficului de persoane... Referitor la această din urmă categorie de proiecte, doamna comisar a făcut cunoscut proiectul pe care îl derulează polițiștii din județul Cluj (care se adresează copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani). În acest sens sunt cooptați în proiect și copiii care scriu la revistele școlare, ei putându-l mediatiza foarte ușor prin intermediul revistelor la care scriu. În acest proiect sunt deocamdată și două școli din Bihor (școlile din Valea lui Mihai și Săcuieni). Cei care vor dori să intre în acest proiect o vor putea face contactând-o pe dna Grațiela Angheluș, care va fi prezentă marți (4 octombrie) la Oradea, la Inspectoratul de Poliție Bihor (la ora 13.00)... Un fapt minor, dar nu lipsit de importanță este faptul că mulți profesori îi cer doamnei comisar adeverințe... Faptul că un dascăl a fost prezent (a asistat) în sala de clasă la derularea unei activități în parteneriat cu poliția, nu-i dă dreptul respectivului să-i ceară adeverință dnei comisar. Pentru ce? Pentru vizionare? Revenind asupra acestei chestiuni, după plecarea invitatului, doamna inspector școlar Florina Făgădar avea să sublinieze și să facă diferența între activitățile la care dascălul este simplu participant („spectator”) și acelea în care dascălul este coordonator de proiect. În primul caz, directorul școlii este cel care poate să confirme faptul că la ora respectivă ai fost prezent la activitate, dar la ce ți-ar folosi?
Apropo de activități și proiecte, doamna inspector Florina Făgădar a ținut să facă diferența. „E drept. Derulăm multe proiecte de multe feluri, dar o activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect. Patru-cinci excursii într-un an școlar pot face parte dintr-un proiect cu o anumită tematică...”
Foaia de parcurs!
Intrând în problematica de fapt a consfătuirii, doamna inspector a făcut referire la Foaia de parcurs, subliniind chestiunea „dureroasă” a reducerii absenteismului („un pas mare spre abandonul școlar”), foarte importante fiind verificarea adeverințelor în baza cărora elevul își motivează absențele, poate chiar fără știința părinților, și colaborarea strânsă cu părinții elevilor. Următoarele subiecte de pe ordinea de zi a consfătuirii au fost: scrisoarea metodică (cu cele 22 de atribuții ale dirigintelui și altele... care reies din Ordinul ministrului); programul „Școala altfel”; noile alegeri pentru consiliul școlar (al elevilor), alegerea președintelui (elev), iar în 22-31 octombrie, alegerile la nivel de județ. „Nu e suficient să vrea, trebuie și să merite!”  
„Alegerile de anul trecut nu mai sunt valabile. Se reiau. A fost un an de tranziție. Din consiliul de administrație face parte și președintele consiliului școlar. În Ghid aveți toate informațiile. Atenție însă la alegerea președintelui. Nu e suficient să vrea (să fie președinte), trebuie și să merite!”
Oferta educațională a Palatului Copiilor și Elevilor a fost un alt punct al consfătuirii.
S-a insistat apoi asupra Calendarului  activităților extrașcolare... (la nivel național). „Dacă ați derulat în școală un proiect, cel puțin un an, îl puteți înscrie în Calendar. Finanțări însă să nu așteptați că nu sunt bani! Să aveți portofoliile, poze, să precizați numărul de elevi participanți... Avem înregistrate 36 de școli pe județ cu proiecte în Calendar.
„Fără degrevare de ore!”
În cadrul discuțiilor care au urmat, un consilier educativ („mic și bătăios”) a pus problema degrevării de ore a consilierului educativ („măcar două ore, pentru a ne întocmi hârtiile care ni se cer”).
„Nu există o asemenea reglementare, a venit imediat răspunsul, directorul să-și protejeze consilierul. Faceți parte din consiliul de administrație...” S-a vorbit apoi despre ziua metodică (o zi mai scurtă). „Nici asta nu s-a precizat. Sunt județe în care s-a stabilit. Să aveți o zi mai scurtă, să aveți timp să răspundeți solicitărilor. Așteptăm metodologia!
Nu se scot elevii de la ore!
„Este exclus să se scoată elevii de la ore pe motiv că se pregătesc pentru balul bobocilor. Să se restrângă această activitate. Și evitați localurile unde copiii pot consuma băuturi alcoolice. Elevii sunt elevi. Mare grijă! Nu vă angajați la asemenea acțiuni!
Și încă ceva legat de sponsorizarea pe care o face comitetul de părinți. Sunt unii părinți care doresc să sprijine școala. E treaba lor. Dar de la părinte trebuie să vină propunerea...”, a mai precizat inspectorul cu munca educativă, dna prof. Florina Făgădar. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:19 Ora de vară a Europei de Est