Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Săptămâna Prevenirii Criminalității” – la final

Informarea și sensibilizarea elevilor și cetățenilor

„Săptămâna Prevenirii Criminalității” – la final

Numeroase și variate au fost acțiunile întreprinse de polițiștii bihoreni în cele cinci zile ale „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, de luni până vineri, inclusiv, pentru informarea și sensibilizarea elevilor și cetățenilor în vederea prevenirii criminalității și adoptării unei conduite antivictimale și antiinfracționale, pentru reducerea numărului de accidente rutiere în rândul copiii.

Luni (26 septembrie 2011) a fost lansat evenimentul și au avut loc activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului; marți și miercuri s-au desfășurat activități dedicate prevenirii delincvenței juvenile în școli și în afara unităților de învățământ; joi, în și de Ziua Polițistului de Proximitate, i-am cunoscut mai bine pe polițiștii de proximitate, prin intermediul activităților desfășurate la Școala „Oltea Doamna” (de către agent șef Gheorghe Bredău, la clasa a II-a E, înv. prof. Gabriela Codorean), la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice „Sf. Apostol Andrei” (a.s.p. Capriș Florian) și la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (de către agent șef Teodor Terec și agent de poliție Alina Paina).
Concursul isteților din a II-a E!
Fiind Ziua Polițistului de Proximitate, agentul șef Gheorghe Bredău i-a testat pe elevii clasei a II-a E dorind să afle ce știu ei despre Poliția de Proximitate, respectiv polițistul de proximitate, după care le-a prezentat un material în power point (Ce este Poliția de Proximitate, care sunt principalele atribuții ale polițistului de proximitate – între care și o atribuție nouă, aceea de cercetare penală a unor infracțiuni. „În baza noului concept de organizare, numărul polițiștilor din Oradea aproape s-a triplat, formațiunea dobândind statutul de Birou Poliție de Proximitate, cu un număr de 56 de polițiști de proximitate”, după cum ne-a precizat agentul șef Gheorghe Bredău).  
După vizionarea materialului, bogat în imagini de la activitățile desfășurate de polițiștii de proximitate în școli și grădinițe din Oradea, dar și la centrele multifuncționale pentru persoane vârstnice, agentul șef le-a propus copiilor un concurs cu 12 întrebări pentru verificarea cunoștințelor legate de regulile corecte de circulație rutieră. Fiecare întrebare oferea și trei variante de răspuns, dintre care doar o variantă era corectă. Pentru a-i deruta și mai mult, la ultima întrebare toate variantele de răspuns propuse erau corecte.
Elevii dnei învățătoare prof. Gabriela Codorean s-au dovedit deosebit de isteți și buni cunoscători ai regulilor de circulație. La final punctajul celor trei grupe a fost foarte apropiat, la diferență de un punct și o jumătate de punct. Au câștigat membrii grupei I (cu Diana și Felix în postură de lideri sclipitori și inspirați).
Prevenirea victimizării persoanelor vârstnice
În cadrul Centrului multifuncțional pentru persoane vârstnice din cartierul Rogerius, agentul șef principal Florian Capriș le-a prezentat celor de față informații și cazuri concrete legate de victimizarea unor cetățeni, săvârșirea unor infracțiuni cu violență (tâlhării, furturi din locuințe, înșelăciuni, furt din buzunare și poșete, atât pe stradă, cât și în mijloace de transport în comun), insistând pe modul de operare a infractorilor și modalități de prevenire împotriva acestor infracțiuni, sfaturi utile, între care și acelea de a nu deschide ușa de acces în bloc necunoscuților care îi apelează la interfon și de a nu circula seara pe întuneric în locuri izolate...
În județ au avut loc întâlniri ale polițiștilor de proximitate cu elevii la Școala cu clasele I-VIII din Nucet, Colegiul Tehnic „Unirea” și Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan” – Vașcău și Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna Prevenirii Criminalității” – la final.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:48:41 Ora standard a Europei de Est