Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Săptămâna Prevenirii Criminalității” – la final

Informarea și sensibilizarea elevilor și cetățenilor

„Săptămâna Prevenirii Criminalității” – la final

Numeroase și variate au fost acțiunile întreprinse de polițiștii bihoreni în cele cinci zile ale „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, de luni până vineri, inclusiv, pentru informarea și sensibilizarea elevilor și cetățenilor în vederea prevenirii criminalității și adoptării unei conduite antivictimale și antiinfracționale, pentru reducerea numărului de accidente rutiere în rândul copiii.

Luni (26 septembrie 2011) a fost lansat evenimentul și au avut loc activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului; marți și miercuri s-au desfășurat activități dedicate prevenirii delincvenței juvenile în școli și în afara unităților de învățământ; joi, în și de Ziua Polițistului de Proximitate, i-am cunoscut mai bine pe polițiștii de proximitate, prin intermediul activităților desfășurate la Școala „Oltea Doamna” (de către agent șef Gheorghe Bredău, la clasa a II-a E, înv. prof. Gabriela Codorean), la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice „Sf. Apostol Andrei” (a.s.p. Capriș Florian) și la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (de către agent șef Teodor Terec și agent de poliție Alina Paina).
Concursul isteților din a II-a E!
Fiind Ziua Polițistului de Proximitate, agentul șef Gheorghe Bredău i-a testat pe elevii clasei a II-a E dorind să afle ce știu ei despre Poliția de Proximitate, respectiv polițistul de proximitate, după care le-a prezentat un material în power point (Ce este Poliția de Proximitate, care sunt principalele atribuții ale polițistului de proximitate – între care și o atribuție nouă, aceea de cercetare penală a unor infracțiuni. „În baza noului concept de organizare, numărul polițiștilor din Oradea aproape s-a triplat, formațiunea dobândind statutul de Birou Poliție de Proximitate, cu un număr de 56 de polițiști de proximitate”, după cum ne-a precizat agentul șef Gheorghe Bredău).  
După vizionarea materialului, bogat în imagini de la activitățile desfășurate de polițiștii de proximitate în școli și grădinițe din Oradea, dar și la centrele multifuncționale pentru persoane vârstnice, agentul șef le-a propus copiilor un concurs cu 12 întrebări pentru verificarea cunoștințelor legate de regulile corecte de circulație rutieră. Fiecare întrebare oferea și trei variante de răspuns, dintre care doar o variantă era corectă. Pentru a-i deruta și mai mult, la ultima întrebare toate variantele de răspuns propuse erau corecte.
Elevii dnei învățătoare prof. Gabriela Codorean s-au dovedit deosebit de isteți și buni cunoscători ai regulilor de circulație. La final punctajul celor trei grupe a fost foarte apropiat, la diferență de un punct și o jumătate de punct. Au câștigat membrii grupei I (cu Diana și Felix în postură de lideri sclipitori și inspirați).
Prevenirea victimizării persoanelor vârstnice
În cadrul Centrului multifuncțional pentru persoane vârstnice din cartierul Rogerius, agentul șef principal Florian Capriș le-a prezentat celor de față informații și cazuri concrete legate de victimizarea unor cetățeni, săvârșirea unor infracțiuni cu violență (tâlhării, furturi din locuințe, înșelăciuni, furt din buzunare și poșete, atât pe stradă, cât și în mijloace de transport în comun), insistând pe modul de operare a infractorilor și modalități de prevenire împotriva acestor infracțiuni, sfaturi utile, între care și acelea de a nu deschide ușa de acces în bloc necunoscuților care îi apelează la interfon și de a nu circula seara pe întuneric în locuri izolate...
În județ au avut loc întâlniri ale polițiștilor de proximitate cu elevii la Școala cu clasele I-VIII din Nucet, Colegiul Tehnic „Unirea” și Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan” – Vașcău și Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna Prevenirii Criminalității” – la final.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:54:16 Ora standard a Europei de Est