Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiuni educativ-preventive multiple în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

În perioada 26 - 30 septembrie

Acțiuni educativ-preventive multiple în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

Polițiștii bihoreni vă invită să participați la evenimentele programate în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”.

În perioada 26 - 30 septembrie 2011, la nivel național se va desfășura cea de-a șasea ediție a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, eveniment prin care se urmărește sensibilizarea populației cu privire la importanța prevenirii criminalității și la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale și antiinfracționale.
Apropierea de comunitate și nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliției Române, de unde și inițiativa de a realiza anual, timp de o săptămână, o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la aspectele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului Poliție - Cetățean.
Activitățile desfășurate anterior au reușit să atragă atenția unui număr mare de cetățeni care s-au implicat activ în manifestării și au recepționat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituția Poliției.  
În perioada menționată, prin colaborarea dintre structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică și poliție rutieră, la nivelul întregului județ, se vor desfășura activități structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Printre obiectivele manifestării se regăsesc: Creșterea gradului de informare a populației; creșterea gradului de responsabilizare și implicare a polițiștilor, comunității și societății civile în asigurarea unui spațiu de siguranță în societate; reducerea riscului victimal; parteneriatul Poliție – Cetățean.
Activitățile sunt structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă educativ - preventivă. Pentru promovarea și derularea eficientă a manifestărilor, vor fi cooptați și polițiștii de proximitate din județ, cei de ordine publică, iar activitățile menite a marca „Ziua Siguranței Rutiere” vor fi desfășurate în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Rutiere.
De asemenea, polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităților ce vor avea loc în municipiul Oradea prin diverse activități educativ - preventive.
Lupta împotriva criminalității poate înregistra rezultate optime doar printr-un efort continuu de dezvoltare a unui parteneriat eficient între poliție și comunitate, cu accent pe formarea și consolidarea relațiilor de parteneriat.
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați în derularea activităților preventive se află Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, FOCUS – filiala Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și instituții de învățământ din județul Bihor.
În acest interval activitățile preventive vor fi realizate și desfășurate într-o manieră interactivă și inovativă structurate pe zile după cum urmează:
Luni, 26 septembrie - Lansarea evenimentului și activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului
Marți, 27 septembrieActivități dedicate prevenirii delincvenței juvenile în școli
Miercuri, 28 septembrieActivități dedicate prevenirii delincvenței juvenile, cu recomandarea derulării de activități în afara instituțiilor școlare (în parcuri, cluburi sportive, spectacole etc)
Joi, 29 septembrieZiua Polițistului de Proximitate
Vineri, 30 septembrie Activități preventive în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră.
Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor
Programul de ieri (miercuri, 28 septembrie) a cuprins o paletă largă de activități.
„Ce înseamnă să fii martor la o infracțiune” - Experiența de a fi martor al unei infracțiuni” activitate derulată la sediul I.P.J. Bihor; la acțiune au fost invitați să participe elevi din cadrul a trei unități școlare orădene: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
Polițiștii de proximitate din Marghita, Ștei, Nucet și Vașcău și-au programat o serie de activități preventive cu elevii în afara unităților de învățământ la Clubul Copiilor din Marghita, Casa de Cultură din Nucet, respectiv în zona centrală a localităților Ștei și Vașcău.
Astăzi, joi, 29 septembrie, este Ziua Polițistului de Proximitate
9.00-15.00 - Activități ale polițiștilor de proximitate din județ în comunitățile în care aceștia își desfășoară activitatea. La aceste activități vor participa și reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor
În Oradea
10.00 -11.00 – la Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” (a.s. Gheorghe Bredău)
12.00 – 13.00 - la Școala cu clasele I – VIII „Dimitrie Cantemir” (a.s. Sorin Secară)
11.00 – 13.00 – la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice „Sf. Apostol Andrei” (a.s.p. Capriș Florian)
12.00 – 13.00 - la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (a.s. Teodor Terec).
În județ
De asemenea, vor avea loc întâlniri ale polițiștilor de proximitate cu elevii în cadrul următoarelor unități de învățământ: Școala cu clasele I-VIII din Nucet, Colegiul Tehnic „Unirea” și Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan” – Vașcău și Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita.
Mâine, vineri, 30 septembrie, este Ziua Educației Rutiere
7.00 - 8.00 – Activitate desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă Școlilor cu clasele I - VIII din localitatea Sânmartin, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” și Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (comisar de poliție Claudiu CIUCLEA – Serviciul Poliției Rutiere)
10.00- 12.00 „ABC- ul circulației pentru cei mici”- proiect preventiv pe educație rutieră.
Lansarea proiectului va avea loc în cadrul a trei unități de învățământ: la Școala cu clasele I- VIII „Dacia” (10.00-11.00, inspector de poliție Flaviu IOVA – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității), la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (11.00-12.00, comisar de poliție Ioana INDRIEȘ – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității) și la Școala cu clasele I- VIII din Sânmartin (11.00-12.00, agent de poliție, Lăcrimioara FĂRCANE)
 „Atenție, circul și eu!”
Activitatea se va desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă a Școlii cu clasele I- VIII „Dimitrie Cantemir” (la ora 12, în intersecția Cantemir cu Muntele Găina), coordonator - comisar de poliție Claudiu CIUCLEA – Serviciul Poliției Rutiere.
„Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm”
Sub acest generic vor avea loc activități de educație rutieră în patru unități de învățământ bihorene, susținute de polițiștii de proximitate și polițiștii rutieri din Marghita, Ștei, Vașcău și Nucet (între 10.00 și 13.00).
Activitățile preventive vor avea loc în următoarele instituții de învățământ: Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan”- Vașcău, Grupul Școlar „Horvath Janos” - Marghita, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” – Ștei și Școala cu clasele I-VIII din Nucet. (Ioana Indrieș & Alina Dinu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:41 Ora de vară a Europei de Est