Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Balul bobocilor pedagogiști

Vineri, la “No Problem”, a cântat Morandi

La Balul bobocilor pedagogiști

Vineri (26 octombrie), o zi deosebită pentru elevii Liceului Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea – sărbătoarea bobocilor -, avându-l ca invitat pe Morandi (și trupa sa).
Înaltele titluri de Miss și Mister boboc au fost cucerite de Alina și Bogdan.

MTV Pedagogical Awards
Grație organizatorilor (prof. Adriana Metea, consilier educativ, și CameliaTrusmei, președintele Consiliului elevilor), cinci perechi de boboci pedagogiști au fost nominalizate, în premieră mondială, la MTV Pedagogical Awards, de popularizarea lor și a evenimentului îngrijindu-se prof. Kosa Andrea, care a creat minunatul poster, pe care citim: “Mergi cu încredere în direcția visurilor tale!”
Bobocii au intrat perechi-perechi pe covorul roșu, s-au prezentat în chip original, și-au etalat hobby-urile, au participat la cele șase probe, iar în final, juriul (prezidat de prof. Simona Martin, directorul liceului) a deliberat după cum urmează: titlurile de Miss și Mister boboc - Alina Dungaru și Bogdan Benchiș; premiul I – Alexandra Șandor și Sergiu Anca; premiul II - Casandra Pașca și Andrei Gal; premiul III – Delia Ungur și Cătălin Horga; premiul de popularitate – Greta Fiko și Mark Dobrondi.
La un liceu de artiști, cu mai mulți sponsori pe metru pătrat decât boboci pe scenă, pretențiile au fost mari, iar show-ul pe măsură. Am admirat ținutele superbe, demne de MTV Pedagogical Awards, rochii de mireasă, rochii de gală. Ne-au surprins în mod plăcut ținutele țigăncilor și comportamentul lor rafinat, la fel ca și stilul nou de jurizare cu prezentarea notelor la vedere după fiecare probă (mai puțin nota acordată de președintele juriului, care rămâne secretă).
De la Bizar la Morandi
Din “pleiada” artiștilor prezenți la eveniment, i-am reținut pe membrii trupei Bizar – ca deschizători de drumuri, Vulkanic Style, care sunt departe de ceea ce era odinioară trupa pedagogistă Vulcanic Style, Bogdan Opriș și Miss-a Bizar, precum și Anca Jurjuț, o viitoare “Florică” a Bihorului.
Când a ieșit Morandi la interval cu trupa sa de “lăutari” și “cadâne”, toată orânduiala s-a stricat, admiratoarele simțindu-se în al 9-lea cer, parcă pluteau agățate de mobilele care fluturau deasupra capului, dorind să imortalizeze momentele și pe idolul lor. Show-ul a fost total, greu de descris, chiar și din rândul întâi, unde erai sufocat de fanii Morandi! (Ovi Dan)
P.S. pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Balul bobocilor pedagogiști.

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:50:56 Ora standard a Europei de Est