Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoarea strugurilor – prima ediție

Sâmbătă, la Școala nr. 11,

Sărbătoarea strugurilor – prima ediție

Potrivit tradiției, sâmbătă (24 septembrie 2011), învățătoarele claselor de la secția maghiară a Școlii cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea le-au propus elevilor și părinților sărbătoarea strugurilor.

Pentru pregătirea evenimentului, s-au lansat invitații și preșcolarilor de la mai multe grădinițe; mulți au și răspuns invitației, spre marea bucurie a organizatorilor (clasele I, II, III și IV B, îndrumate de: prof. Loscher Ildiko, Kor Maria, Tempfli Emilia și Kovacs Marta). Lor li s-au alăturat cu drag părinții elevilor și preșcolarilor, precum și câteva cadre didactice: prof. Culcsar Arpad, Gergely Natalia, înv. Gal Hajnalka (de la structura „Ion Bogdan”), dar și directorul adjunct al Școlii nr. 11, dna prof. Ramona Lucaciu, care a ținut să felicite organizatorii, copiii și părinții. Cei mai mulți prichindei au venit de la Grădinița nr. 31 (însoțiți de ed. Barna Aniko și Meleg Jutka); printre cele peste 180 de persoane prezente la eveniment, s-au numărat și preșcolari de la opt grădinițe: Grădinița nr. 31, 34, 35, 16, 17, 41, 43 și 52. Manifestările au fost conduse de prof. Kor Maria, care timp de trei ani a organizat asemenea evenimente la liceul german. În deschidere, dna Kor a mulțumit copiilor și părinților pentru prezență și implicare, conducerii școlii pentru sprijin, Inspectoratului Școlar și postului de radio Partium pentru susținere. La intrarea în școală, copiii și părinții și-au achiziționat biletele de tombolă și tichetele pentru must. E de subliniat buna organizare, ordinea și disciplina pe care le-am remarcat pe întregul parcurs al derulării momentelor, chiar dacă acestea s-au desfășurat în curte, sub cerul liber, iar de alături, de pe sârme, strugurii îți trăgeau cu ochiul. În cadrul momentului artistic, elevii celor patru clase au interpretat cântece specifice culesului strugurilor, după care, pe platoul alăturat s-au încins jocurile și cântecele populare legate de tradiția culesului, mulți dintre protagoniști fiind îmbrăcați în frumoase costume populare maghiare. Înainte de a bea must, fiecare a gustat din bunătățile de pe masă, aduse de părinți. Apoi, adunați în jurul dlui profesor Culcsar Arpad, copiii au asistat, după care au ajutat și ei, la prelucrarea strugurilor. Furatul strugurilor, extragerea biletelor de tombolă și licitația coșului cu struguri s-au constituit în tot atâtea momente fierbinți, deosebit de agreate, atât de cei mari, cât și de cei mici. Coșul cu struguri (garnisit cu pogăci și două butelii cu vin) a fost adjudecat la prețul de 53 de lei de către dna Szilagyi Krisztina (mama unei fetițe din clasa a II-a B). La final, copiii au fost invitați din nou pe platou la joc și voie bună... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (106 poze), accesați Galeria foto: Sărbătoarea strugurilor – prima ediție.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:10 Ora de vară a Europei de Est