Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vineri - Ziua patronului spiritual

Zilele școlii la C.T. „Dimitrie Leonida”

Vineri - Ziua patronului spiritual

Zilele școlii au continuat vineri (26 octombrie), la ceas aniversar, în și de ziua patronului spiritual – Dimitrie Leonida - , cu manifestări omagiale, la care au participat invitați, cadre didactice, elevi, părinți...

 La 30 de ani, vorbim de o școală tânără, și totuși, e prima școală cu profil CFR din România! Iar în 13 noiembrie 2001, adoptându-și numele profesorului și omului de știință Dimitrie Leonida, a intrat în familia „Dimitrie Leonida”, alături de șase școli (colegii tehnice, școală de arte și meserii, precum  și grupuri școlare) din Iași, București, Bacău, Piatra Neamț, Constanța și Petroșani.
Familia Leonida
Invitatul de onoare al „Zilelor școlii”, dr. ing. Nicolae Diaconescu, directorul Muzeului Național Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida” din București, avea să prezinte distinsa familie Leonida, cu figura ilustrului profesor și om de știință, unul dintre pionierii electrificării României, cu diplomă de inginer electrician obținută la Politehnica din Charlottenburg  - Wilmersdorf  Berlin, cu studii de specializare în USA, inițiatorul Școlii Comunale de Electricieni și Mecanici din București (în 1908), organizatorul primului muzeu tehnic din țară (în 1909) - Muzeul Național Tehnic din București, care îi poartă numele; în 1913, înființează, împreună cu colaboratorii săi, Intreprinderea Electrotehnică „Energia”, creînd astfel o industrie unică în România, iar în 1939, înființează Școala de Ucenici de pe lângă Societatea Generală de Gaz și Electricitate…
Vineri - zi aniversară
Miercuri și joi, au avut loc manifestări cultural- distractive, cu scop informativ – educativ și recreativ, iar vineri (26 octombrie), în și de ziua patronului spiritual, distinșii invitați au cunoscut adevărata imagine a colegiului, prin prezentările power point, artiștii și dascălii săi.
La ceas aniversar, au ținut să fie prezenți în „noua”sală festivă a colegiului inspectori școlari, directori de școli, reprezentanți ai sindicatelor și Poliției, foști și actuali profesori ai liceului, părinți și elevi. Directorul colegiului, prof. Georgeta Sadoveanu, a înmânat o sumedenie de diplome profesorilor pensionari. Arătându-se mișcați de gestul noii conduceri, aceștia i-au mulțumit și adresat felicitări, după care au urmărit cu interes prezentările în power point făcute de elevii Emilia Vancea și Viorel Mihăeș (președintele CE), și prof. Delia Bacoș (consilier educativ), care au abordat istoricul instituției, activități și realizări, dar și calde aduceri aminte cu ajutorul imaginilor (de la absolvire, evenimente și serbări școlare, excursii ori de la culesul … porumbului). Cei care nu au putut fi prezenți au trimis mesaje (precum chestorul dr. Gheorghe Cheregi – fost elev al școlii – promoția ’80, plecat la Conferința Națională Antidrog, și prof. Violett Blaga, fost prof. și director adjunct, acum, director în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului). Momentul artistic a fost deschis de corul școlii, condus de prof. pr. Alin Arendaș, cu imnul colegiului – „Ani de liceu la Leonida”, iar Gabriel Perțe (din XI A) și Petru Judea (IX B) au interpretat două piese instrumentale (la chitară și clarinet).
După adunarea festivă, invitații au vizitat expoziția de carte organizată în sala Comenius, ateliere, cabinete și laboratoare, și au depănat amintiri lângă un pahar de răcoritoare și o felie de tort.
„Cheia împlinirilor tale profesionale este la noi!”
Sloganul „ceferiștilor” orădeni exprimă chintesența pregătirii lor profesionale prin profilurile îmbrățișate, fiind un imbold pentru conștientizarea și stimularea actului de formare ca buni meseriași… (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri - Ziua patronului spiritual.

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:37 Ora de vară a Europei de Est