Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ansamblul de dansuri populare „Dacia” este un model!

Avem nevoie de modele!

Ansamblul de dansuri populare „Dacia” este un model!

Ansamblul de dansuri populare „Dacia”, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea a fost prezent vineri (23 septembrie 2011) pe platourile de filmare, la Bicaciu și Mădăras, pentru înregistrările necesare (videoclipuri) în vederea prezentării lor în cadrul unor emisiuni televizate.

„Jocul popular... dintr-o joacă!”
Privind în urmă, dna învățătoare Dana Avram spune că jocul popular, ca hobby al elevilor săi, s-a „născut” dintr-o joacă! Apoi, joaca s-a permanentizat și a devenit un mod de viață în după-amiezile în care dănțăușii se îndeletnicesc cu a învăța noi și noi dansuri populare, alături de doamna învățătoare și instructorul lor de dans, Ciprian Dinicu.
„Totul a pornit de la o joacă pur și simplu, când am început să pregătim un dans pentru o serbare școlară, după care ne-am ambiționat să ieșim în public, de Crăciun, pe scena Casei de Cultură a Municipiului, în 2009, cu tradiții și obiceiuri: cu capra și cu ursul la colindat... Văzând de ce suntem în stare, un părinte ne-a încurajat și ne-a dat aripi, spunând: „Ar fi păcat să vă opriți aici!” Noi l-am ascultat și nu ne-am oprit, ci am perseverat, ajungând să ne pregătim câte două ore pe săptămână. La sfârșitul clasei a II-a, în 2010, ne-am mărit repertoriul de dansuri. Avem și niște soliști de nădejde: Georgiana Buha, Alex Trandafir și Andreea Oros, care frecventează cercul de canto de la Palatul Copiilor și Elevilor. Cred că am reușit să-mi „virusez elevii”, pentru că din 27 de elevi, 25 sunt dansatori...”
Prima ieșire la rampă
Începând din clasa a III-a, s-au gândit serios să-și facă rost de costume populare autentice care să fie doar ale lor. Pentru aceasta aveau nevoie de fonduri serioase. Banii au venit în urma unui proiect derulat cu Primăria Oradea, iar costumele le-au comandat la Beiuș. Mai aveau nevoie de trei CD-uri cu cele trei dansuri de bază: un dans de Bihor, Lioara, Þura și Feciorescu’ și dansul din Oaș. Negociind serios, doamna învățătoare a reușit să le achiziționeze la sfert de preț. De-acum, aveau de toate. Pe 8 Martie, au ieșit la rampă, la Restaurantul Transilvania, împreună cu Ansamblul „Aușana”.
„Văzându-ne dansând, dl Leontin Ciucur - directorul artistic al Ansamblului profesionist „Crișana” ne-a spus: „Aceștia sunt puii noștri”, adică pepiniera pentru viitorii dansatori ai ansamblului. Desigur că ne-am simțit măguliți și iar ne-au crescut aripi, dar niciodată nu ne-am mulțumit doar cu atât, conștienți fiind că mai avem mult până să-i ajungem pe  profesionaliști. În 2011, am început să primim invitații la filmări, la TV Favorit, la emisiunea „Cântec – suflet românesc”, la Hora TV, de Paște; de Ziua minorităților, am dansat la Forumul German, de 1 Mai, în Parcul Nicolae Bălcescu și la Grădina de vară a Restaurantului Transilvania, și la tot felul de evenimente: la Festivalul „La izvorul dorului”, de la Tălmaciu (Sibiu), la Festivalul „În lumea dansului” (de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”), de 1 Iunie, la „No Problem”, la serbările școlii. Dl director, prof. dr. Florian Hava, ne-a încurajat și ne-a sprijinit tot timpul, fiind mândru de noi. Au venit apoi serbările prilejuite de Zilele comunelor. Așa am ajuns să dansăm la Tărian, Tăuteu și Husasău de Tinca. Și tot în vară, am dansat la Terasa Lotus, în Băile Felix, pentru străini, la Carrefour, la Ziua fermierilor, și din nou la Felix, pe scenă alături de Irina Loghin, aceasta fiind cea mai mare onoare a noastră de a ne afla pe scenă alături de o asemenea interpretă de renume a folclorului nostru românesc”...
Marți, la Favorit, duminică la „Toamna orădeană”
Așa după cum vă anunțasem în preambul, vineri (23 septembrie), dansatorii din a IV-a E au avut filmări pentru videoclipuri, cu cele trei dansuri, la Bicaciu și Mădăras, iar marți (27 septembrie), vor fi invitații doamnei Luminița Tomuța, la postul de televiziune Favorit. Duminică, 2 octombrie, vor dansa în Parcul 1 Decembrie, în cadrul festivalului „Toamna orădeană”...
De subliniat, ascensiunea fantastică a ansamblului și popularitatea pe care și-a câștigat-o într-un timp atât de scurt, precum și marele câștig pe care l-au realizat în cimentarea colectivului de elevi și de părinți, după cum recunoaște doamna învățătoare, prof. Dana Avram. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:57 Ora de vară a Europei de Est