Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ansamblul de dansuri populare „Dacia” este un model!

Avem nevoie de modele!

Ansamblul de dansuri populare „Dacia” este un model!

Ansamblul de dansuri populare „Dacia”, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea a fost prezent vineri (23 septembrie 2011) pe platourile de filmare, la Bicaciu și Mădăras, pentru înregistrările necesare (videoclipuri) în vederea prezentării lor în cadrul unor emisiuni televizate.

„Jocul popular... dintr-o joacă!”
Privind în urmă, dna învățătoare Dana Avram spune că jocul popular, ca hobby al elevilor săi, s-a „născut” dintr-o joacă! Apoi, joaca s-a permanentizat și a devenit un mod de viață în după-amiezile în care dănțăușii se îndeletnicesc cu a învăța noi și noi dansuri populare, alături de doamna învățătoare și instructorul lor de dans, Ciprian Dinicu.
„Totul a pornit de la o joacă pur și simplu, când am început să pregătim un dans pentru o serbare școlară, după care ne-am ambiționat să ieșim în public, de Crăciun, pe scena Casei de Cultură a Municipiului, în 2009, cu tradiții și obiceiuri: cu capra și cu ursul la colindat... Văzând de ce suntem în stare, un părinte ne-a încurajat și ne-a dat aripi, spunând: „Ar fi păcat să vă opriți aici!” Noi l-am ascultat și nu ne-am oprit, ci am perseverat, ajungând să ne pregătim câte două ore pe săptămână. La sfârșitul clasei a II-a, în 2010, ne-am mărit repertoriul de dansuri. Avem și niște soliști de nădejde: Georgiana Buha, Alex Trandafir și Andreea Oros, care frecventează cercul de canto de la Palatul Copiilor și Elevilor. Cred că am reușit să-mi „virusez elevii”, pentru că din 27 de elevi, 25 sunt dansatori...”
Prima ieșire la rampă
Începând din clasa a III-a, s-au gândit serios să-și facă rost de costume populare autentice care să fie doar ale lor. Pentru aceasta aveau nevoie de fonduri serioase. Banii au venit în urma unui proiect derulat cu Primăria Oradea, iar costumele le-au comandat la Beiuș. Mai aveau nevoie de trei CD-uri cu cele trei dansuri de bază: un dans de Bihor, Lioara, Þura și Feciorescu’ și dansul din Oaș. Negociind serios, doamna învățătoare a reușit să le achiziționeze la sfert de preț. De-acum, aveau de toate. Pe 8 Martie, au ieșit la rampă, la Restaurantul Transilvania, împreună cu Ansamblul „Aușana”.
„Văzându-ne dansând, dl Leontin Ciucur - directorul artistic al Ansamblului profesionist „Crișana” ne-a spus: „Aceștia sunt puii noștri”, adică pepiniera pentru viitorii dansatori ai ansamblului. Desigur că ne-am simțit măguliți și iar ne-au crescut aripi, dar niciodată nu ne-am mulțumit doar cu atât, conștienți fiind că mai avem mult până să-i ajungem pe  profesionaliști. În 2011, am început să primim invitații la filmări, la TV Favorit, la emisiunea „Cântec – suflet românesc”, la Hora TV, de Paște; de Ziua minorităților, am dansat la Forumul German, de 1 Mai, în Parcul Nicolae Bălcescu și la Grădina de vară a Restaurantului Transilvania, și la tot felul de evenimente: la Festivalul „La izvorul dorului”, de la Tălmaciu (Sibiu), la Festivalul „În lumea dansului” (de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”), de 1 Iunie, la „No Problem”, la serbările școlii. Dl director, prof. dr. Florian Hava, ne-a încurajat și ne-a sprijinit tot timpul, fiind mândru de noi. Au venit apoi serbările prilejuite de Zilele comunelor. Așa am ajuns să dansăm la Tărian, Tăuteu și Husasău de Tinca. Și tot în vară, am dansat la Terasa Lotus, în Băile Felix, pentru străini, la Carrefour, la Ziua fermierilor, și din nou la Felix, pe scenă alături de Irina Loghin, aceasta fiind cea mai mare onoare a noastră de a ne afla pe scenă alături de o asemenea interpretă de renume a folclorului nostru românesc”...
Marți, la Favorit, duminică la „Toamna orădeană”
Așa după cum vă anunțasem în preambul, vineri (23 septembrie), dansatorii din a IV-a E au avut filmări pentru videoclipuri, cu cele trei dansuri, la Bicaciu și Mădăras, iar marți (27 septembrie), vor fi invitații doamnei Luminița Tomuța, la postul de televiziune Favorit. Duminică, 2 octombrie, vor dansa în Parcul 1 Decembrie, în cadrul festivalului „Toamna orădeană”...
De subliniat, ascensiunea fantastică a ansamblului și popularitatea pe care și-a câștigat-o într-un timp atât de scurt, precum și marele câștig pe care l-au realizat în cimentarea colectivului de elevi și de părinți, după cum recunoaște doamna învățătoare, prof. Dana Avram. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:52 Ora standard a Europei de Est