Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”

O carte pentru copii

„Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”

Literatura pentru copii trebuie să cuprindă (neapărat) și cartea dlui Florian Brădeanu: „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”. Trebuie! Subliniem, accentuăm. O spunem răspicat. Imperativ!

„Bun povestitor pentru adulți, însă și pentru copii, cunoscând din interior sufletul elevului, prof. simerean Florian Brădeanu cultivă și în poezie, și în proza memorialistică, morala de tip clasic și a simțului pedagogic (scrie Eugen Evu). Cum o arată explicit și titlul cărții sale, el inseminează cultul eroic la nivelul copilăriei, iar pentru a fi rezonant în sfera cea mai sensibilă a „grupului-țintă”, își conturează personajul pe tema orfaniei, ca un stigmat sau dimpotrivă, ca pe o ipsotază-resort spre a depăși condiția vitregiei sorții.
Florian Brădeanu scrie clasicist, mizând pe impresionismul epicii directe, novelistice. Povestea lui Mihăiță este una tipică, autorul având acea duioșie a unui Bunic de tip Agârbiceanu sau dacă vreți Creangă, stilistic neperisabile. Siltul alert, direct, coloristic, brodează șirul amintirilor reușind să capteze tocmai prin simplitatea, ci nu simplismul narației. Istorioara lui Mihăiță, actul lui de eroism într-o mică urbe, acela de a fi salvat de la moarte o fetiță de trei ani, este cuceritoare și percepția cititorilor-copii este perfectă în rețeta educațională a co-participării afective. Noile generații au nevoie certă de astfel de cărți, dincolo de clasicele genului, din programa școlară. Modelul – Mihăiță este conturat limpede, vibrant și ni-l dezvăluie pe autor într-o ipostază a senectuții ce fuzionează cu vârsta paradisiacă, însă în care accidentul nefast poate avea proporții determinante pentru un destin.
O carte bună, instructivă, care merită reeditarea. (Eugen EVU)
Prin urmare, Mihăiță își poate găsi locul în bibliografia școlară obligatorie, iar noi pledăm pentru un asemenea demers. „Cultul muncii din copilărie, respectul pentru vârstnici, dragostea pentru animale, spiritul de sacrifiu, respectul pentru tradiții și altele îl impun pe Mihăiță între eroii moderni ai literaturii pentru copii” – vorba autorului cărții.
„Să sperăm în valuri!” Și să promovăm cărțile valoroase, potrivite vârstei cititorilor, precum este și aceasta: „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”. (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:39 Ora de vară a Europei de Est