Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Încadrarea cu personal didactic a unităților de învățământ pentru anul școlar 2011-2012

Legea este LEGE… pentru toți! (XIX)

Încadrarea cu personal didactic a unităților de învățământ pentru anul școlar 2011-2012

În anul școlar precedent, în cadrul a 18 episoade, doamna jurist dr. Ramona Bacter – consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Bihor – ne-a prezentat noutățile ce țin de aplicarea Legii Educației Naționale. Astăzi, juristul I.S.J. Bihor abordează problema încadrării cu personal didactic a unităților de învățământ în anul școlar 2011-2012.

Încadrarea cu personal didactic a unităților de învățământ se face în conformitate cu legislația în vigoare, adică respectând Metodologia privind mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, a Ordinului M.E.C.T.S. 4660/20.07.2011 privind modificarea Metodologiei mai sus amintite și a Notei Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din data de 08.09.2011.
Conform legislației mai sus amintite nu vor fi repartizați pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate în anul școlar 2011-2012, candidații care au fost eliminați, la concursul din 13 iulie 2011 sau la concursul pentru suplinire din 4 august 2011, pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
De asemenea nu vor fi repartizați pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate în anul școlar 2011-2012 candidații care nu au o notă valabilă, adică cei care nu au obținut nota 5 la concursul de titularizare din anul 2011, 2010, 2009, 2008 sau concursul de suplinire din 04.08.2011.
Conform art.6 din O.M.E.C.T.S. nr. 4660/20.07.2011 „(1) Orele rămase neocupate, după aplicarea dispozițiilor art. 75-79 din prezenta Metodologie, se atribuie de către directorul unității de învățământ, prin plata cu ora, cu avizul inspectoratului școlar, cadrelor didactice titulare în unitatea de învățământ, cadrelor didactice asociate sau cadrelor didactice pensionate și suplinitorilor calificați care îndeplinesc condițiile de studii necesare pentru ocuparea acestor ore vacante/rezervate.
(2) Repartizarea personalului didactic prevăzut la alin. (1) se face în baza deciziei semnate de inspectorul școlar general, la propunerea conducerii unității de învățământ, respectându-se precizările Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, astfel:
a) pentru perioada 15 septembrie - 15 iunie, conform cu structura anului școlar pentru personalul didactic titular, asociat și suplinitor calificat sau până la revenirea titularului la post pentru personalul didactic titular, asociat și suplinitor calificat, încadrat prin plata cu ora pe posturi didactice/catedre rezervate;
b) pentru perioada 1 septembrie - 31 august a fiecărui an școlar pentru personalul didactic pensionat sau până la revenirea titularului la post pentru personalul didactic pensionat încadrat pe posturi didactice/catedre rezervate, dar nu mai târziu de 31 august a fiecărui an școlar.
(3) Cadrele didactice titulare și suplinitoare calificate pot fi încadrate pe orele rămase neocupate în regim de plata cu ora, până la o jumătate de normă de predare, iar învățătorii și educatoarele pe posturile rămase neocupate până la o normă.
(4) În cazuri excepționale, pentru disciplinele deficitare în personal didactic calificat consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba depășirea jumătății de normă de predare pentru titulari și suplinitori calificați în învățământ prin cumul de funcții.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:51:48 Ora standard a Europei de Est