Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

TURN-UP to eXplore dance festival

În perioada 1-16 octombrie, se va desfãºura cea de a 6-a editie (a)

TURN-UP to eXplore dance festival

Începe cea de-a 6-a ediþie a celui mai important festival de dans contemporan ºi performance din România!

Asociaþia 4Culture are deosebita plãcere de a vã anunþa cã în perioada 1-16 octombrie 2011 se va desfãºura cea de-a 6-a ediþie a eXplore dance festival, singurul festival internaþional de dans contemporan ºi performance ce se desfãºoarã anual în Bucureºti ºi cel mai important eveniment de profil din þarã.
Artiºti din peste 16 þãri (Europa, SUA, Canada ºi Noua Zeelandã) îºi vor prezenta la MNAC, Teatrul Odeon ºi Teatrul Nottara cele mai recente creaþii coregrafice, premiate la festivalurile internaþionale de profil.
Meg Stuart, Boris Charmatz, Philipp Gehmacher, Eszter Salamon, Jonathan Burrows, Benoit Lachambre ºi Cullberg Ballet, alãturi de cei mai creativi ºi talentaþi artiºti emergenþi ai momentului vor oferi, prin spectacolele lor, o imagine amplã asupra celor mai importante direcþii din dansul contemporan ºi performance.
Un rol aparte în programul festivalului îl vor avea filmele de dans - 21 la numãr (8 lungmetraje ºi 13 scurtmetraje) ce vor fi proiectate la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, cu sprijinul Cinedans Festival/Amsterdam.
În cadrul eXplore dance festival #6 va fi decernat Prix Jardin d'Europe - singurul premiu european pentru tineri coregrafi, în valoare de 10.000 euro.
Pe scurt, eXplore dance festival #6 înseamnã 30 de spectacole, 21 filme de dans, opt workshop-uri, cinci lecture-uri, o masa rotundã, precum ºi o serie de evenimente ºi programe speciale: Meet the Next Generation - un program internaþional intens de coaching pentru tineri coregrafi, Critical Endeavour - program dedicat tinerilor jurnaliºti ºi critici de dans, ºi Prix Jardin d'Europe 2011 - competiþie europeanã pentru tineri coregrafi.
Pentru detalii legate de programul festivalului, consultaþi www.exploredancefestival.ro
Producãtor: Asociatia 4CULTURE, cu sprijinul: Programul Cultura al Uniunii Europene, Ministerul Culturii ºi Patrimoniului Naþional, AFCN - Administraþia Fondului Cultural Naþional, ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureºti, ADIBI - Asociaþia de Dezvoltare Intercomunitarã Bucureºti-Ilfov, Primaria Sectorului 1, Goethe Institut, Ambasada Olandei, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez.
Parteneri: Muzeul Naþional de Artã Contemporanã, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, UNATC, Muzeul Þãranului Român.
Parteneri media: TVR Cultural, Radio Guerrilla, B-24-FUN, Adevarul, Catavencii, Dilema Veche, Observator Cultural, VICE, Elevate Media, Cocor Media Channel, ZOOM.
Parteneri media on-line:  Realitatea.net, B.365.ro, Pandora's, VoxPublica.ro, Port.ro, Metropotam.ro, Feeder.ro, Liternet.ro, Hipmag.ro, Modernism.ro, ArtBoom.ro, VeiozaArte.ro, ArtActMagazine.ro, Alternativ.ro.
Despre eXplore dance festival
Festivalul este o iniþiativã unicã a unei asociaþii non-profit - 4CULTURE, al cãrei scop vizeazã creºterea vizibilitãþii dansului contemporan prin oferirea unui program internaþional complet, adresându-se publicului larg ºi profesioniºtilor din domeniu. Evenimentul încurajeazã diseminarea creaþiilor de dans contemporan, schimbul de experienþã ºi promovarea tinerilor artiºti prin spectacole, performance-uri (inclusiv premiere), workshop-uri, lecture-uri ºi filme de dans.
Co-iniþiat în 2005 de cãtre coregraful ºi managerul cultural Andreea Capitãnescu, director artistic al Asociaþiei 4CULTURE, eXplore dance festival este în prezent singurul festival din România ce beneficiazã de o co-finanþare multi-anualã de trei ani din partea Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.
eXplore dance festival este unul din cele 16 festivaluri internaþionale selectate pentru co-finanþare europeanã multi-anualã în anul 2011, în urma unei selecþii de proiecte la care au participat 674 de festivaluri internaþionale de dans, teatru ºi muzicã din Europa.
Despre 4Culture
4Culture este membru al Jardin d'Europe network ºi IETM-International Contemporary Performing Arts Network.
Acest proiect este finanþat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceastã publicaþie (comunicare) reflectã numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilã pentru eventuala utilizare a informaþiilor pe care le conþine.
(Bianca Boitan-Rusu)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:10:20 Ora de vară a Europei de Est