Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grădinița cu program prelungit din Oșorhei

Programul „Laptele și cornul”

Grădinița cu program prelungit din Oșorhei

Vineri și sâmbătă (17 și 18 iunie 2011), de Zilele comunei Oșorhei, gospodarii Primăriei din Oșorhei, primarul Ioan Pop, vicele - Ioan Gligor și consilierii locali au inaugurat grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, precum și grădinița cu program prelungit din Oșorhei.

O investiție de peste 3,5 miliarde, după cum aveam să aflăm de la dl primar Ioan Pop, 2,5 miliarde din bugetul local și un miliard cu sprijinul senatorului Popa Cornel și al deputatului Lakatos Peter; sâmbătă, 18 iunie, a fost inaugurat și sfințit localul Grădiniței (cu program prelungit) din Oșorhei; la tăierea panglicii inaugurale, alături de dl primar Ioan Pop, dna prof. Adriana Camelia Indrie și reprezentanții copiilor, au participat senatorul Cornel Popa și invitații speciali din Biharkeresztes (Ungaria), localitate înfrățită cu comuna Oșorhei...
Vineri, 16 septembrie 2011, am revenit la Oșorhei să-i cunoaștem pe beneficiarii Grădiniței cu program prelungit, dar nu numai. De la tăierea panglicii și până luni, 12 septembrie, în prima zi de școală, s-a muncit serios pentru procurarea mobilierului și a lenjeriei, pentru amenajarea și pavoazarea sălilor de clasă.
La ora vizitei noastre, cei 24 de copii din Oșorhei, Alparea și Fughiu se concentrau asupra fișelor individuale de lucru, colorând cu atenție pentru a nu depăși conturul. Fișele erau pentru ei un fel de teste pentru evaluarea inițială. Copiii stau la grădiniță de la ora 7 la 17, fiind îndrumați de educatoarele prof. Csadi Irina și Mariana Bot. Tot în acest local, situat între două biserici (Biserica Ortodoxă și Biserica Reformată) funcționează și o grupă (combinată: mică și mijlocie) cu program normal, îndrumată de prof. Maria Brata. Celelalte două grupe învață în alte două localuri. Grupa pregătitoare învață într-o clădire proprie, fiind îndrumată de ed. Monica Puiu, iar grupa mare, în clădirea Pro Progresio (ridicată de elvețieni, în 2005), sub îndrumarea ed. Cîmpan Edit.
„Toată dotarea necesară Grădiniței cu program prelungit (dulăpioare, pătuțuri, măsuțe, saltelele și lenjeria) a fost finanțată tot de Primărie și Consiliul local, masa fiind asigurată prin sistem catering, de la Motelul „Krinon” din localitate.
Tot la capitolul realizări să mai notăm faptul că în vară, a fost introdusă încălzirea centrală în ambele clădiri ale școlii (clădirile de la șosea), iar la Felcheriu a fost refăcut acoperișul și grupurile sanitare, care acum sunt interioare”, a precizat dna director, prof. Adriana Indrie.
Laptele și cornul se distribuie din prima zi de școală
Când am revenit la școală, secretarul șef, dna Alina Mercea, tocmai împărțea laptele și cornul.
„Noi distribuim laptele și cornul încă din prima zi. O dată pe săptămână primim circa 2.700 de produse, pentru 530 de copii pe o perioadă de cinci zile (în două zile corn simplu, iar în trei zile Eugenia). Laptele este UHT, cu 1,8 grăsime, distribuitorul produselor fiind Derpan Galați”, ne-a spus secretarul șef.
Vorbind cu dl viceprimar Ioan Gligor despre programul guvernamental „Laptele și cornul”, am felicitat Primăria Oșorhei și Consiliul local pentru toate investițiile făcute în domeniul învățământului, dar și pentru acest program, demarat încă din prima zi de școală.
„Pentru că valoarea totală nu depășește 15.000 de euro, aceasta ne-a permis să negociem direct cu distribuitorul (firma Derpan). E normal și firesc ca cei îndreptățiți să-și primească produsele încă din prima zi de cursuri”, a ținut să precizeze dl viceprimar Ioan Gligor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Grădinița cu program prelungit din Oșorhei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:57 Ora de vară a Europei de Est