Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Grădinița cu program prelungit din Oșorhei

Programul „Laptele și cornul”

Grădinița cu program prelungit din Oșorhei

Vineri și sâmbătă (17 și 18 iunie 2011), de Zilele comunei Oșorhei, gospodarii Primăriei din Oșorhei, primarul Ioan Pop, vicele - Ioan Gligor și consilierii locali au inaugurat grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, precum și grădinița cu program prelungit din Oșorhei.

O investiție de peste 3,5 miliarde, după cum aveam să aflăm de la dl primar Ioan Pop, 2,5 miliarde din bugetul local și un miliard cu sprijinul senatorului Popa Cornel și al deputatului Lakatos Peter; sâmbătă, 18 iunie, a fost inaugurat și sfințit localul Grădiniței (cu program prelungit) din Oșorhei; la tăierea panglicii inaugurale, alături de dl primar Ioan Pop, dna prof. Adriana Camelia Indrie și reprezentanții copiilor, au participat senatorul Cornel Popa și invitații speciali din Biharkeresztes (Ungaria), localitate înfrățită cu comuna Oșorhei...
Vineri, 16 septembrie 2011, am revenit la Oșorhei să-i cunoaștem pe beneficiarii Grădiniței cu program prelungit, dar nu numai. De la tăierea panglicii și până luni, 12 septembrie, în prima zi de școală, s-a muncit serios pentru procurarea mobilierului și a lenjeriei, pentru amenajarea și pavoazarea sălilor de clasă.
La ora vizitei noastre, cei 24 de copii din Oșorhei, Alparea și Fughiu se concentrau asupra fișelor individuale de lucru, colorând cu atenție pentru a nu depăși conturul. Fișele erau pentru ei un fel de teste pentru evaluarea inițială. Copiii stau la grădiniță de la ora 7 la 17, fiind îndrumați de educatoarele prof. Csadi Irina și Mariana Bot. Tot în acest local, situat între două biserici (Biserica Ortodoxă și Biserica Reformată) funcționează și o grupă (combinată: mică și mijlocie) cu program normal, îndrumată de prof. Maria Brata. Celelalte două grupe învață în alte două localuri. Grupa pregătitoare învață într-o clădire proprie, fiind îndrumată de ed. Monica Puiu, iar grupa mare, în clădirea Pro Progresio (ridicată de elvețieni, în 2005), sub îndrumarea ed. Cîmpan Edit.
„Toată dotarea necesară Grădiniței cu program prelungit (dulăpioare, pătuțuri, măsuțe, saltelele și lenjeria) a fost finanțată tot de Primărie și Consiliul local, masa fiind asigurată prin sistem catering, de la Motelul „Krinon” din localitate.
Tot la capitolul realizări să mai notăm faptul că în vară, a fost introdusă încălzirea centrală în ambele clădiri ale școlii (clădirile de la șosea), iar la Felcheriu a fost refăcut acoperișul și grupurile sanitare, care acum sunt interioare”, a precizat dna director, prof. Adriana Indrie.
Laptele și cornul se distribuie din prima zi de școală
Când am revenit la școală, secretarul șef, dna Alina Mercea, tocmai împărțea laptele și cornul.
„Noi distribuim laptele și cornul încă din prima zi. O dată pe săptămână primim circa 2.700 de produse, pentru 530 de copii pe o perioadă de cinci zile (în două zile corn simplu, iar în trei zile Eugenia). Laptele este UHT, cu 1,8 grăsime, distribuitorul produselor fiind Derpan Galați”, ne-a spus secretarul șef.
Vorbind cu dl viceprimar Ioan Gligor despre programul guvernamental „Laptele și cornul”, am felicitat Primăria Oșorhei și Consiliul local pentru toate investițiile făcute în domeniul învățământului, dar și pentru acest program, demarat încă din prima zi de școală.
„Pentru că valoarea totală nu depășește 15.000 de euro, aceasta ne-a permis să negociem direct cu distribuitorul (firma Derpan). E normal și firesc ca cei îndreptățiți să-și primească produsele încă din prima zi de cursuri”, a ținut să precizeze dl viceprimar Ioan Gligor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Grădinița cu program prelungit din Oșorhei.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 17:47:12 Ora standard a Europei de Est