Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Forumul olimpic din Grecia

Din agenda tinerilor parlamentari europeni

Forumul olimpic din Grecia

Interesați și preocupați de problemele cu care se confruntă Europa, tinerii parlamentari europeni s-au întrunit în cadrul Forumului olimpic (24.08-01.09.2007), organizat în Grecia-Riviera Olimpică de către Parlamentul European al Tinerilor România. La eveniment au participat tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 22 de ani, care au tratat și au dezbătut cu maximă seriozitate tematica europeană cu privire la integritatea, stabilitatea și funcționalitatea Uniunii Europene.

Dar cum astfel de subiecte delicate au nevoie de un anumit nivel de relaționare între participanți, structura unei astfel de întruniri presupune înainte de toate ruperea barierelor, familiarizarea cu restul participanților și dobândirea încrederii în cei cu care trebuie să lucrezi. La fiecare eveniment  de acest tip participanții sunt divizați pe grupuri (comitete de lucru), iar apoi aceștia primesc o temă anume despre care trebuie să se informeze pentru ca la finalul întâlnirii să fie capabili să găsească o soluție reală problemei în cauză.
Un program educativ
Tematica abordată vizează probleme europene economice, culturale, educaționale,  până la problemele referitoare la mediu sau sănătate. Tinerii participanți sunt incluși într-un program educativ care urmează o stuctură unitară: team-building, munca în comitet și adunarea generală cu prezentarea în plen a moțiunilor de rezoluții propuse de participanți pe tematica abordată. Programul a inclus de asemenea o seară folclorică și un concert de muzică clasică susținut de tinerii participanți talentați muzical.
Am avut deosebita plăcere și onoare de a beneficia de patronajul onorific al evenimentului din partea d-lui Leonard Orban, comisar european responsabil pentru multilingvism, a dlui Stavros Dimas, comisar european responsabil pentru mediu și a dlui Dumitru Hrituleac,  consulul României la Salonic. Am găsit un sprijin real din partea municipalității Lithohoro în persoana dlui primar Athanasios Tsifodimos și a companiei Tramp Travel Interinational, care ne-au fost alături pe toată durata forumului și care au apreciat abordarea matură a tematicii propuse.
Parlamentul European al Tineretului se află sub patronajul onorific al dl Hans Gert-Pottering, președintele Parlamentului European și al dl. Terry Davis, secretar general al Consililui Europei (www.eypej.org, www.eyp-romania.cabanova.com). Această structură educațională este practic un liant între oficialii europeni și cetățenii pe care aceștia îi reprezintă, scopul educațional al organizației fiind pregătirea viitoarei generații de politicieni europeni și realizarea dialogului intercultural între tinerii participanți la program.
Mădălina SUCIU, Sebastian HOSU

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:39 Ora de vară a Europei de Est