Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul bobocilor de la „Dimitrie Leonida”

Miercuri (24 octombrie), la „No Problem”

Balul bobocilor de la „Dimitrie Leonida”

Astă seară, Consiliul elevilor de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (în frunte cu prof. Delia Bacoș, consilier educativ) a organizat la discoteca „No Problem” un bal de bal, cu doi boboci (Ramona și Celestin) care au luat toate titlurile și premiile importante, un fapt nemaiîntâlnit la balurile bobocilor orădeni.
Felicitări organizatorilor, bobocilor și conducerii școlii!

„Zilele școlii” la „Dimitrie Leonida” au debutat în chip fericit, cu un bal la superlativ, distracție sută la sută! Vinovați de reușita balului se fac organizatorii, orchestrați de președintele CE (Viorel Mihăeș) și dna Delia Bacoș, consilierul educativ, cele șase perechi de boboci (Cotuț Anca - Sandu Vențel, Larisa Leahu - Cătălin Vaida, Camelia Popa - Laviniu Băloiu, Ramona Miclo - Celestin Fălăuș, Larisa Buhuș - Petru Judea și Andreea Piroșca - Ionuț Roman), cărora li s-au alăturat Sorin Vaida (din XI B) și Vlad Paul (din XI D), cei mai tari actori ai show-ului, puși pe șotii pentru a întreține atmosfera și a condimenta balul, artiștii proprii și trupele invitate.
Ca și anul trecut, trupa "Mistique" a făcut spectacol cu un dans oriental superb și un număr de majorete. Profesioniste și provocatoare au fost și de această dată fetele dnei Varga Friderika! Celelalte trupe invitate au fost "Vulkanic Style", sub o altă înfățișare și o altă componență, și "Ilussion" - trupa de dans modern și dans ritmic a Palatului Copiilor și Elevilor (o trupă profesionistă și inspirată care a impresionat prin simplitatea și eleganța costumației, ritm, armonie și stil, sincronizare, naturalețe și siguranță). Regalul artistic a fost întregit de perechile de dansatori: Anca Avram - Sergiu Popa, Alina Drimba - Florin Þirtea, Darina Costea - George Pojega, cu numere de dans de societate, și Lavinia Șanta, cu piesa Ruslanei - "Dance With the Wolves".
Probe simple, dar de efect
Dacă artiștii creează de obicei jumătate din spectacolul serii, cealaltă jumătate revine bobocilor. Pentru că, vrând-nevrând, toți ochii sunt îndreptați asupra lor. Ei sunt cei jurizați (după felul cum s-au costumat, se mișcă și se exprimă, fiind punctați atât pentru conținutul cunoștințele expuse, calitățile și priceperile demonstrate, cât și modul artistic de prezentare). Din respect, organizatorii nu le-au pregătit probe care să-i pună în situații jenante. Proba de cultură generală a fost un fel de test "grilă" (oral), cu trei variante de răspuns (care au făcut trimitere la cunoștințe esențiale de literatură, istorie și geografie). Proba de dans, declarația de dragoste, și proba surpriză nu au pus niciun fel de probleme, iar curățatul cartofilor, căratul partenerei în spate și jocul twister în spațiu au produs efectul scontat. Prezentatorii (Florina Ilisie și Alexandru Lasca) au fost pașnici și inspirați, iar balul a plăcut, având de toate, fără rateuri și timpi morți. Tortul - ca o blândă amăgire și o recompensă pentru perechea cea mai inspirată la momentul "Dansez pentru tine" - fluturat prin fața bobocilor a produs suspine și regrete, atât pe scenă, cât și în sală.
Câștigătorii balului 
Ochii văd, inima cere, vorba aceea. Asistența s-a ales cu spectacolul, iar bobocii cei mai frumoși și mai inspirați, cu premii, chiar substanțiale, precum medalionul din aur și ceasul, oferite de reprezentantul tineretului PD (Manuel Seleș), tratamente cosmetice (la salonul Mistique), lenjerie intimă (de la firma Skini), și 250 de taloane... cu reducere.
Toate premiile importante au revenit câștigătorilor titlurilor de Miss și Mister boboc - Ramona Miclo și Celestin Fălăuș - , un fapt mai puțin întâlnit la balurile bobocilor orădeni. Ramona a plâns de emoție și încântare, în timp ce Mister-ul (Celestin) se umfla în pene. Ea e de loc din Botean, născută în zodia Gemeni (în 29 mai), el e orădean, fost gojdist și "mare" sportiv (1,81 m și 80 kg) - a făcut culturism, polo, box și karate. 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor de la „Dimitrie Leonida”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:08:30 Ora standard a Europei de Est