Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Amici - inamici

Controverse

Amici - inamici

Alăturarea cuvintelor din fruntea acestor însemnări îi aparține dlui N. Breban și ea a fost folosită pentru a sugera relația dintre Marin Preda și autorul „Animalelor bolnave”, definită de acesta din urmă ca „o luptă pozitivă” între doi scriitori care, precizează N.B., se apropiau și în același timp se suspectau, deoarece ei propuneau tipuri de literatură diferite.

De această dată antonimele de mai sus se referă la bătălia aprigă, nu întotdeauna de idei, dintre cei doi academicieni: Nicolae Manolescu și Nicolae Breban, două piscuri în scrisul literar românesc, care, nițel pigmentați politic, sunt mânați în luptă de ceea ce s-a numit „inflamație a Eului” sau setea bolnavă de a fi mari. Cândva prieteni foarte buni (dlui N. Manolescu i s-a retras dreptul de semnătură după ce a scris o cronică laudativă la romanul „Bunavestire” al dlui N. Breban), azi cei doi directori de reviste se „gratulează” în editorialele publicate cu: „Rușine, domnule N. Breban”, „Rușine, domnule N. Manolescu”. „Cu acestea te las, vechi și paraginit prieten, inflamat azi de idealuri mai „substanțiale”, uimit cum se poate nărui o prietenie” (N. Breban).
 „Breban (...) s-a transformat în ditamai căpcăunul anticomunist dintr-un amărât de șoricel ronțăindu-și lașitatea la urechea generalului Pleșița” (N. Manolescu).
Ca-ntotdeauna, când doi mari se duelează, ei calcă și iarba din jur, așa că în polemică au intrat, ca la comandă și grupurile de la „România literară” și respectiv, „Contemporanul”. Acuzațiile continuă, limbajul utilizat e foarte dur, depășind marginile răbdării. De pildă, dl Dan Mircea Cipariu este etichetat de către dl N. Manolescu prin sintagma „dobitoc agitat”, deoarece are opinii critice referitor la conducerea USR.
Cum vorba latinului: Contumelia si dices, audies se dovedește adevărată și în acest caz, unul dintre combatanți, Adrian Suciu titrează: „fariseul Manolescu și sfertautorii”, articol în care scrie: „Manolescu, maestru al dezinformării și manipulării...”, „Manolescu, fariseu și impostor, este cel mai prost administrator pe care l-a avut Uniunea Scriitorilor în ultimii douăzeci de ani” etc.
Citind toate acestea și multe altele de același soi și venite din ambele tabere, ne-am declarat de acord cu afirmațiile lui I. Chendi.
Autorul „paginilor de critică” susținea că nu dușmăniile sunt de condamnat, ci forma dușmăniilor și mijloacele întrebuințate pentru susținerea lor. Răul constă în faptul că, în locul spiritului, „în dușmăniile literare”, a intrat nota vulgară, cu coloanele de trivialități, cu vorbele injurioase.
Nu-l putem uita, în contextul actual, nici pe prof. S. Mehedinți, director al „Convorbirilor literare” între 1907-1924, care vorbea de „viroaga politică” și de „primăvara literară” și propunea, cu amărăciune, schimbarea celui de-al doilea termen al comparației: „Se mănâncă precum câinii” devine: „Se mănâncă precum literații”.
Faptul că unii scriitori (puțini încă) publică atât în „România literară”, cât și în „Contemporanul” ne dă speranța că „păsările albe ale bunei prietenii (H. Papadat – Bengescu) vor poposi și în câmpul literaturii române, neuitând desigur că reacția polemică e un lucru firesc și necesar într-o cultură și că vorba aceluiași I. Chendi, e o artă să fii adversarul cuiva. (Al Serpens)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 20:02:35 Ora standard a Europei de Est