Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Amici - inamici

Controverse

Amici - inamici

Alăturarea cuvintelor din fruntea acestor însemnări îi aparține dlui N. Breban și ea a fost folosită pentru a sugera relația dintre Marin Preda și autorul „Animalelor bolnave”, definită de acesta din urmă ca „o luptă pozitivă” între doi scriitori care, precizează N.B., se apropiau și în același timp se suspectau, deoarece ei propuneau tipuri de literatură diferite.

De această dată antonimele de mai sus se referă la bătălia aprigă, nu întotdeauna de idei, dintre cei doi academicieni: Nicolae Manolescu și Nicolae Breban, două piscuri în scrisul literar românesc, care, nițel pigmentați politic, sunt mânați în luptă de ceea ce s-a numit „inflamație a Eului” sau setea bolnavă de a fi mari. Cândva prieteni foarte buni (dlui N. Manolescu i s-a retras dreptul de semnătură după ce a scris o cronică laudativă la romanul „Bunavestire” al dlui N. Breban), azi cei doi directori de reviste se „gratulează” în editorialele publicate cu: „Rușine, domnule N. Breban”, „Rușine, domnule N. Manolescu”. „Cu acestea te las, vechi și paraginit prieten, inflamat azi de idealuri mai „substanțiale”, uimit cum se poate nărui o prietenie” (N. Breban).
 „Breban (...) s-a transformat în ditamai căpcăunul anticomunist dintr-un amărât de șoricel ronțăindu-și lașitatea la urechea generalului Pleșița” (N. Manolescu).
Ca-ntotdeauna, când doi mari se duelează, ei calcă și iarba din jur, așa că în polemică au intrat, ca la comandă și grupurile de la „România literară” și respectiv, „Contemporanul”. Acuzațiile continuă, limbajul utilizat e foarte dur, depășind marginile răbdării. De pildă, dl Dan Mircea Cipariu este etichetat de către dl N. Manolescu prin sintagma „dobitoc agitat”, deoarece are opinii critice referitor la conducerea USR.
Cum vorba latinului: Contumelia si dices, audies se dovedește adevărată și în acest caz, unul dintre combatanți, Adrian Suciu titrează: „fariseul Manolescu și sfertautorii”, articol în care scrie: „Manolescu, maestru al dezinformării și manipulării...”, „Manolescu, fariseu și impostor, este cel mai prost administrator pe care l-a avut Uniunea Scriitorilor în ultimii douăzeci de ani” etc.
Citind toate acestea și multe altele de același soi și venite din ambele tabere, ne-am declarat de acord cu afirmațiile lui I. Chendi.
Autorul „paginilor de critică” susținea că nu dușmăniile sunt de condamnat, ci forma dușmăniilor și mijloacele întrebuințate pentru susținerea lor. Răul constă în faptul că, în locul spiritului, „în dușmăniile literare”, a intrat nota vulgară, cu coloanele de trivialități, cu vorbele injurioase.
Nu-l putem uita, în contextul actual, nici pe prof. S. Mehedinți, director al „Convorbirilor literare” între 1907-1924, care vorbea de „viroaga politică” și de „primăvara literară” și propunea, cu amărăciune, schimbarea celui de-al doilea termen al comparației: „Se mănâncă precum câinii” devine: „Se mănâncă precum literații”.
Faptul că unii scriitori (puțini încă) publică atât în „România literară”, cât și în „Contemporanul” ne dă speranța că „păsările albe ale bunei prietenii (H. Papadat – Bengescu) vor poposi și în câmpul literaturii române, neuitând desigur că reacția polemică e un lucru firesc și necesar într-o cultură și că vorba aceluiași I. Chendi, e o artă să fii adversarul cuiva. (Al Serpens)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:52 Ora de vară a Europei de Est