Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansarea campaniei „Oradea pune suflet”

Municipalitatea cheamă orădenii „să pună suflet”

Lansarea campaniei „Oradea pune suflet”

Azi, 14 septembrie 2011, în cadrul unei conferințe de presă, moderate de consilierul local Florica Cherecheș, a avut loc lansarea campaniei „Oradea pune suflet”.

La conferință au mai fost prezenți: viceprimarul Gheorghe Carp, dna Murg Marinela - directoarea executivă a Fundației Hospice Emanuel, dna Simona Mihuțiu – coordonatoarea proiectului oncologic pe județul Bihor și șefa Clinicii de Oncologie, consilierul local Dan Octavian și Cosima Cristea – asistent proiect.
„Ne-am întâlnit azi, cu scopul de a ne uni forțele pentru a rezolva o problemă de interes general pentru bihoreni: problema sănătății. Campania care începe astăzi își dorește să vină în sprijinul celor care suferă de boala oncologică, iar numărul acestora nu este deloc mic. Avem 18.000 de bihoreni care suferă de cancer, și cinci cazuri noi depistate zilnic”, a spus coordonatoarea campaniei, dna Florica Cherecheș.
Această campanie își propune să demareze un proiect pe termen lung, și treptat să vină în sprijinul mai multor domenii, cum ar fi: sănătate, cultură, sport, social, educație, mediu, toate, sectoare ale vieții publice, care au nevoie atât de implicare, cât și de fonduri.
Instrumentul financiar prin care se pot susține aceste proiecte este Fondul Municipal de Solidaritate (FMS). Orice persoană fizică sau juridică poate contribui la realizarea proiectelor de interes comunitar prin contracte de sponsorizare încheiate cu agenții economici, donarea de către persoanele fizice a celor 2% din impozitul pe venit către organizații neguvernamentale sau prin donații directe în bani sau în natură.
FMS a fost creat prin HCL nr 92/2011 privind constituirea și gestionarea Fondului Municipal de Solidaritate prin atragerea de sponsorizări
Pentru moment, campania își propune strângerea de fonduri pentru construirea și dotarea Centrului Oncologic și pentru realizarea unui Centru Hospice, destinat îngrijirii bolnavilor oncologici în fază terminală.
Tot în cadrul conferinței, a fost lansat principalul element de promovare al acestei campanii, respectiv, site-ul www.oradeapunesuflet.ro.
Cei care vizitează site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro, pot accesa în același timp și site-ul campaniei, printr-un simplu click pe bannerul „Oradea pune suflet”, poziționat în  dreapta paginii.
„Municipalitatea a venit și va veni în continuare în sprijinul acestui proiect. Astfel, până în acest moment, municipalitatea a pus la dispoziția Fundației Hospice Emanuel, un teren de 5.000 mp în zona Cantemir, destinat construcției Centrului Hospice pentru îngrijirea bolnavilor oncologici în fază terminală. Acest centru vine să suplinească numărul de paturi de la Secția de oncologie, pentru că nu este normal ca cel care vine să se vindece să vadă un bolnav în fază terminală”, a spus viceprimarul Gheorghe Carp, prezent la conferință.
Directoarea executivă a Fundației Hospice Emanuel, dna Murg Marinela, a prezentat serviciile pe care le oferă această fundație bolnavilor în fază terminală și nu numai, precizând: „Peste tot în lume, unde există, centre de îngrijire paleative, acestea sunt de fapt centre ale comunității. În Anglia, peste 70% din bugetul anual al unei unități hospice vine din partea comunității, costurile pentru funcționarea timp de un an a unei astfel de unități, fiind de aproximativ 1 milion de Euro. Sper ca orădenii să pună suflet și de această dată!”
În finalul conferinței, a luat cuvântul consilierul local Dan Octavian, care a făcut un apel către cetățenii orașului și către agenții economici, spunând: „Această campanie este o imensă provocare, deoarece încearcă să-i pună la aceeași masă pe toți actorii sociali. Sper că ea să trezească interesul mediului economic, oricărei firme care obține profit și oricărui cetățean care este salariat și prin urmare poate dona cei 2%, pentru că atunci când e vorba de boală, nimeni nu se poate ascunde, iar noi ca și comunitate trebuie să dovedim că ne pasă”. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:01 Ora standard a Europei de Est