Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Lansarea campaniei „Oradea pune suflet”

Municipalitatea cheamă orădenii „să pună suflet”

Lansarea campaniei „Oradea pune suflet”

Azi, 14 septembrie 2011, în cadrul unei conferințe de presă, moderate de consilierul local Florica Cherecheș, a avut loc lansarea campaniei „Oradea pune suflet”.

La conferință au mai fost prezenți: viceprimarul Gheorghe Carp, dna Murg Marinela - directoarea executivă a Fundației Hospice Emanuel, dna Simona Mihuțiu – coordonatoarea proiectului oncologic pe județul Bihor și șefa Clinicii de Oncologie, consilierul local Dan Octavian și Cosima Cristea – asistent proiect.
„Ne-am întâlnit azi, cu scopul de a ne uni forțele pentru a rezolva o problemă de interes general pentru bihoreni: problema sănătății. Campania care începe astăzi își dorește să vină în sprijinul celor care suferă de boala oncologică, iar numărul acestora nu este deloc mic. Avem 18.000 de bihoreni care suferă de cancer, și cinci cazuri noi depistate zilnic”, a spus coordonatoarea campaniei, dna Florica Cherecheș.
Această campanie își propune să demareze un proiect pe termen lung, și treptat să vină în sprijinul mai multor domenii, cum ar fi: sănătate, cultură, sport, social, educație, mediu, toate, sectoare ale vieții publice, care au nevoie atât de implicare, cât și de fonduri.
Instrumentul financiar prin care se pot susține aceste proiecte este Fondul Municipal de Solidaritate (FMS). Orice persoană fizică sau juridică poate contribui la realizarea proiectelor de interes comunitar prin contracte de sponsorizare încheiate cu agenții economici, donarea de către persoanele fizice a celor 2% din impozitul pe venit către organizații neguvernamentale sau prin donații directe în bani sau în natură.
FMS a fost creat prin HCL nr 92/2011 privind constituirea și gestionarea Fondului Municipal de Solidaritate prin atragerea de sponsorizări
Pentru moment, campania își propune strângerea de fonduri pentru construirea și dotarea Centrului Oncologic și pentru realizarea unui Centru Hospice, destinat îngrijirii bolnavilor oncologici în fază terminală.
Tot în cadrul conferinței, a fost lansat principalul element de promovare al acestei campanii, respectiv, site-ul www.oradeapunesuflet.ro.
Cei care vizitează site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro, pot accesa în același timp și site-ul campaniei, printr-un simplu click pe bannerul „Oradea pune suflet”, poziționat în  dreapta paginii.
„Municipalitatea a venit și va veni în continuare în sprijinul acestui proiect. Astfel, până în acest moment, municipalitatea a pus la dispoziția Fundației Hospice Emanuel, un teren de 5.000 mp în zona Cantemir, destinat construcției Centrului Hospice pentru îngrijirea bolnavilor oncologici în fază terminală. Acest centru vine să suplinească numărul de paturi de la Secția de oncologie, pentru că nu este normal ca cel care vine să se vindece să vadă un bolnav în fază terminală”, a spus viceprimarul Gheorghe Carp, prezent la conferință.
Directoarea executivă a Fundației Hospice Emanuel, dna Murg Marinela, a prezentat serviciile pe care le oferă această fundație bolnavilor în fază terminală și nu numai, precizând: „Peste tot în lume, unde există, centre de îngrijire paleative, acestea sunt de fapt centre ale comunității. În Anglia, peste 70% din bugetul anual al unei unități hospice vine din partea comunității, costurile pentru funcționarea timp de un an a unei astfel de unități, fiind de aproximativ 1 milion de Euro. Sper ca orădenii să pună suflet și de această dată!”
În finalul conferinței, a luat cuvântul consilierul local Dan Octavian, care a făcut un apel către cetățenii orașului și către agenții economici, spunând: „Această campanie este o imensă provocare, deoarece încearcă să-i pună la aceeași masă pe toți actorii sociali. Sper că ea să trezească interesul mediului economic, oricărei firme care obține profit și oricărui cetățean care este salariat și prin urmare poate dona cei 2%, pentru că atunci când e vorba de boală, nimeni nu se poate ascunde, iar noi ca și comunitate trebuie să dovedim că ne pasă”. (Biroul de presă)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:34:48 Ora standard a Europei de Est