Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A apărut nr. 42 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 42 al revistei „OviDan”

Ediția conține știri și fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.

Numărul se deschide cu ședința directorilor de unități de învățământ, ocazie cu care inspectorul școlar general, dl prof. Dorel Luca, „a împărțit” directorilor „foile de parcurs”.
În cadrul unei conferințe de presă, doamna viceprimar Biro Rozalia și directorul adjunct al Administrației Imobiliare Oradea, dna Benyovski Tunde, au prezentat (miercuri, 7 septembrie 2011) stadiul lucrărilor la instituțiile școlare din municipiu, după care au invitat reprezentanții presei pe șantierele de lucru a trei unități de învățământ (în Campusul școlar, la Grădinița nr. 30 și la Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”). În pagina „Eveniment”, am relatat despre festivitățile de deschidere a cursurilor de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și Liceul (particular) „Don Orione”. Pagina dedicată Universității din Oradea cuprinde în acest număr informații despre sesiunea de admitere din septembrie, despre admiterea la masterat și doctorat. În pragul deschiderii cursurilor, directorul Școlii nr. 16, dl prof. Mircea Gârba, ne-a spus tare și răspicat: „Avem cei mai mulți copii înscriși, din toate școlile din oraș!”
Directorul Școlii „Dacia”, prof. dr. Florian Hava, a ținut să sublinieze faptul că cei de la Școala „Dacia derulează două proiecte din foduri nerambursabile”. Și beiușenii de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” joacă  tare atunci când este vorba despre proiecte. Domnii profesori Maria Mada și Manuel Bercovici chiar au făcut bilanțul proiectului „De la planșetă la interfața calculatorului”. Paginile din mijlocul revistei cuprind un fotoreportaj de la Zilele comunei Oșorhei, prilej cu care au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, precum și grădinița cu program prelungit din Oșorhei. Făcând bilanțul împlinirilor din anul școlar precedent, dl prof. Mircea Mitran, directorul Școlii „Oltea Doamna” din Oradea a ținut să evidențiere faptul că absolvenții Școlii „Oltea Doamna” s-au situat pe locul I pe județ la repartiție (cu două note de 10 și șapte medii peste 9.90). Din pagina Școlii „Avram Iancu” din Oradea, aflăm despre „Re-creația de vară”, un proiect cu mare priză la copii, aflat la cea de-a doua ediție și despre o premieră a copiilor din acest cartier de a-și petrece șapte zile în tabără la Marea Neagră. La Școala „Nicolae Bălcescu”, când este vorba de adunat hârtie, cei mai tari sunt cei mai mici – „primarii” din clasele I A (înv. prof. Simona Vancea), cu Paula Nan (medaliata cu aur), a II-a D (înv. Vasilica Ienei), cu Eduard Þeudan (medaliat cu argint) și a III-a D (înv. prof. Andaluza Raț). Din spusele lui Flaviu Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului, aflăm că în acest an festivalul „Toamna orădeană” începe în 23 septembrie... și se încheie de Ziua orașului, pe 12 octombrie. La Școala nr. 11, directorul școlii, doamna profesor drd. Adelina Iacob, se ține de premiere. În această toamnă vorbim de o premieră națională – două clase Freinet la gimnaziu. Două școli își promovează imaginea cu două proiecte de mediu: Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, diseminând proiectul național „Să ocrotim natura”, iar Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” cu proiectul clasei I B (înv. inst. Simona Stanca și Mihaela Bar), intitulat „Salvați Pământul!” Cinci elevi de la Grupul Școlar Industrial din Popești ne-au scris despre proiectul lor „O șansă pentru fiecare” (articol semnat de doamna profesor Chira Anca).
Dragi elevi și stimate cadre didactice, vă așteptăm să ne scrieți și în acest an școlar despre activitățile voastre deosebite (ca bune practici), despre succesele voastre (la olimpiade și concursuri județene, naționale și internaționale)...
Tuturor, succes în noul an școlar!
Moise-Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:28 Ora de vară a Europei de Est