Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Absolvenții școlii noastre au fost pe locul I pe județ la repartiție”

Dl prof. Mircea Mitran – directorul Școlii „Oltea Doamna”

„Absolvenții școlii noastre au fost pe locul I pe județ la repartiție”

„Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea începe anul școlar cu un efectiv de 902 elevi, repartizați în 36 de clase (21 la ciclul primar și 15 la gimnaziu), cinci clase I și trei clase de-a V-a (cu câte 30 de elevi fiecare din cele trei clase de gimnaziști).

Cadrele didactice sunt aceleași, ca și anul școlar trecut. În vară au fost igienizate și renovate 12 săli de clasă și două cabinete, birourile și sala profesorală au fost în reparație capitală. Totul a fost gata pentru începerea cursurilor încă din 15 august, după cum ne-a declarat directorul școlii, prof. Mircea Mitran.
Toți elevii clasei a VIII-a au intrat acolo unde au optat, la „Eminescu”, Economic și „Gojdu”.
 Absolvenții școlii noastre au fost pe locul I pe județ la repartiție cu două note de 10 și cu șapte medii peste 9,90...”
„Îmi doresc o foarte bună relaționare cu elevii și părinții”
Însoțit de dl director am vizitat câteva
săli de clasă. În clasa a IV-a F, doamna învățătoare Floare Costruț își așteaptă elevii cu toate manualele frumos rânduite pe bănci într-un evantai. La clasa I A, dna înv. prof. Cristiana Vidican tocmai „asorta” cele dintâi manuale ale școlarului cu câte un baton de ciocolată.
„Îmi doresc o foarte bună relaționare cu elevii și părinții, conștientă fiind că o bună comunicare cu aceștia va duce la obținerea performanțelor pe care le așteptăm”.
„O să-i ajut să-și formeze cele mai bune competențe...”
Luciana Morlocan, învățătoarea clasei I D, ne-a declarat (vineri, 9 septembrie 2011) că așteaptă cu emoție ziua de luni (12 septembrie), prima zi de începere a cursurilor. „Chiar dacă nu sunt la ora debutului, deoarece au trecut 16 ani de-atunci (din care opt în această școală), aștept cu emoție întâlnirea cu acele luminițe fascinante, care te cuceresc și te fascinează cu spontaneitatea, naivitatea, sinceritatea și bunătatea lor. Îi aștept cu mare drag. O să-i ajut să-și formeze cele mai bune competențe, o să le sădesc în suflet valorile morale, o să-i învăț să iubească tot ce este mai bun și mai sfânt pe lume, să creadă în forțele proprii și să lupte pentru împlinirea viselor.”
Nu ne îndoim că va reuși Luciana să facă tot ce-și propune pentru că i-am cunoscut absolvenții cu ocazia unui spectacol la liceul din Gyula (Ungaria). Erau după chipul și asemănarea învățătoarei, niște copii-artiști minunați care au făcut cinste României...
Pe dna înv. prof. Rodica Foltuț nu am reușit să o abordăm fiind ocupată cu acordarea unui interviu (la telefon). Am salutat-o doar, am aruncat o privire prin clasă și am plecat mai departe. Sala era gătită pentru sărbătorirea unui nou început. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Absolvenții școlii noastre au fost pe locul I pe județ la repartiție”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:56 Ora de vară a Europei de Est