Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile”

Prof. dr. Florian Hava – directorul Școlii „Dacia”

„Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile”

La ora vizitei noastre (vineri, 9 sept. 2011), la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, lumea se pregătea de consiliul profesoral. Abia am reușit să intrăm în două săli de clasă.

În sala clasei I A, doamna învățătoare Maria Cîmpian pregătea sala pentru cei 30 de „musafiri” și încă pe atâția părinți, bunici sau alți însoțitori.
„Cu fiecare serie de elevi, emoțiile se multiplică și se amplifică în intensitate. Îi aștept cu nerăbdare și cu mult drag. Din cei 32 de ani de activitate didactică, 16 i-am petrecut în această școală...”
Lia (prof. Aurelia Popovici) are clasa I E. Este la a VII-a generație de elevi în cei 24 de ani de activitate, dar este la fel de emoționată ca și în prima zi, când, absolventă de Pedagogic, s-a văzut pentru prima oară ochi în ochi cu primii săi școlari. Am fost și noi prezenți la acea întâlnire. „Și acum ca și atunci, sunt la fel de emoționată!”
Cu siguranță, emoția îi vine din preaplinul pe care Lia îl deține în suflet, de unde îi radiază și în priviri, dar și pe buze. E la fel de plină de energie și zâmbitoare, armă cu care cucerește copiii și încântă interlocutorii.
Doamna învățătoare are o vorbă (un motto ilustrat și pentru cei 26 de viitori școlari): „E cazul să lăsăm calculatorul și să punem mâna pe carte, singura care ne deschide toate ușile și drumul spre viitor. Cine are carte are parte!”
După consiliu, am revenit să stăm de vorbă cu domnul director, prof. dr. Florian Hava.
„Școala este pregătită pentru a-și primi în cele mai bune condiții beneficiarii, pe cei 1.067 de elevi. S-au făcut igienizările necesare, avem mobilier nou în două săli, pardosea proaspătă într-o sală de clasă, dulapuri noi în trei săli, corpuri electrice schimbate în clădirea nouă, am zugrăvit în 12 săli, am zugrăvit și vopsit sala de sport, iar o alta, modernă, își ridică fruntea din pământ, cu un teren de handbal în apropiere. Am refăcut soclul pe coridoare și în săli de clasă, am reabilitat tribuna din curtea școlii, am montatprize de internet în fiecare sală de clasă și în cabinete. Toate cu bani de la Primăria Oradea. Absolvenții noștri au fost repartizați din prima, la prima repartiție, potrivit opțiunilor, majoritatea la liceele reprezentative: „Eminescu”, „Gojdu”  și „Partenie Cosma”. Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile cu Primăria Oradea, unul pe folclor, iar celălalt pe robotizare...”
Marin Bica – formator de olimpici naționali și internaționali
De câțiva ani, Școala „Dacia”, municipiul Oradea și România au câștigat la capitolul imagine și datorită contribuției deosebite pe care și-a adus-o dl profesor Marin Bica (de la Școala „Dacia”), admirabil formator de olimpici naționali și internaționali la astrofizică și astronomie, îndrumător al lotului național de astrofizică. Și în acest an, lotul s-a întors de la Olimpiada internațională cu cinci medalii de aur și două de bronz. De asemenea, dl profesor a participat la două școli de vară, organizate cu sprijinul UNESCO la Gura Humorului și Bușteni.
„A fi astăzi elev la Școala „Dacia” este o cinste...”
Vom încheia reportajul nostru citându-l pe domnul director Florian Hava; un citat din cuvântul rostit luni (12 septembrie) la deschiderea cursurilor.
„A fi astăzi elev la Școala „Dacia” este o cinste, dar și o responsabilitate: cinstea de-a fi printre cei buni, responsabilitatea de-a fi la înălțimea exigențelor și a duce mai departe renumele școlii. Școala în care învățați este o unitate de prestigiu, pentru că de-a lungul timpului și-a câștigat un loc de frunte atât în învățământul bihorean, cât și în cel național. Este necesar să înțelegeți că trebuie să învățați nu atât pentru școală, cât mai ales pentru voi, pentru parcursul vostru în viață. Noi dorim să vă sădim în suflete încrederea, respectul pentru valorile umane fundamentale, iubirea, binele, adevărul, speranța, munca și responsabilitatea”.(Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:03 Ora de vară a Europei de Est