Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile”

Prof. dr. Florian Hava – directorul Școlii „Dacia”

„Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile”

La ora vizitei noastre (vineri, 9 sept. 2011), la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, lumea se pregătea de consiliul profesoral. Abia am reușit să intrăm în două săli de clasă.

În sala clasei I A, doamna învățătoare Maria Cîmpian pregătea sala pentru cei 30 de „musafiri” și încă pe atâția părinți, bunici sau alți însoțitori.
„Cu fiecare serie de elevi, emoțiile se multiplică și se amplifică în intensitate. Îi aștept cu nerăbdare și cu mult drag. Din cei 32 de ani de activitate didactică, 16 i-am petrecut în această școală...”
Lia (prof. Aurelia Popovici) are clasa I E. Este la a VII-a generație de elevi în cei 24 de ani de activitate, dar este la fel de emoționată ca și în prima zi, când, absolventă de Pedagogic, s-a văzut pentru prima oară ochi în ochi cu primii săi școlari. Am fost și noi prezenți la acea întâlnire. „Și acum ca și atunci, sunt la fel de emoționată!”
Cu siguranță, emoția îi vine din preaplinul pe care Lia îl deține în suflet, de unde îi radiază și în priviri, dar și pe buze. E la fel de plină de energie și zâmbitoare, armă cu care cucerește copiii și încântă interlocutorii.
Doamna învățătoare are o vorbă (un motto ilustrat și pentru cei 26 de viitori școlari): „E cazul să lăsăm calculatorul și să punem mâna pe carte, singura care ne deschide toate ușile și drumul spre viitor. Cine are carte are parte!”
După consiliu, am revenit să stăm de vorbă cu domnul director, prof. dr. Florian Hava.
„Școala este pregătită pentru a-și primi în cele mai bune condiții beneficiarii, pe cei 1.067 de elevi. S-au făcut igienizările necesare, avem mobilier nou în două săli, pardosea proaspătă într-o sală de clasă, dulapuri noi în trei săli, corpuri electrice schimbate în clădirea nouă, am zugrăvit în 12 săli, am zugrăvit și vopsit sala de sport, iar o alta, modernă, își ridică fruntea din pământ, cu un teren de handbal în apropiere. Am refăcut soclul pe coridoare și în săli de clasă, am reabilitat tribuna din curtea școlii, am montatprize de internet în fiecare sală de clasă și în cabinete. Toate cu bani de la Primăria Oradea. Absolvenții noștri au fost repartizați din prima, la prima repartiție, potrivit opțiunilor, majoritatea la liceele reprezentative: „Eminescu”, „Gojdu”  și „Partenie Cosma”. Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile cu Primăria Oradea, unul pe folclor, iar celălalt pe robotizare...”
Marin Bica – formator de olimpici naționali și internaționali
De câțiva ani, Școala „Dacia”, municipiul Oradea și România au câștigat la capitolul imagine și datorită contribuției deosebite pe care și-a adus-o dl profesor Marin Bica (de la Școala „Dacia”), admirabil formator de olimpici naționali și internaționali la astrofizică și astronomie, îndrumător al lotului național de astrofizică. Și în acest an, lotul s-a întors de la Olimpiada internațională cu cinci medalii de aur și două de bronz. De asemenea, dl profesor a participat la două școli de vară, organizate cu sprijinul UNESCO la Gura Humorului și Bușteni.
„A fi astăzi elev la Școala „Dacia” este o cinste...”
Vom încheia reportajul nostru citându-l pe domnul director Florian Hava; un citat din cuvântul rostit luni (12 septembrie) la deschiderea cursurilor.
„A fi astăzi elev la Școala „Dacia” este o cinste, dar și o responsabilitate: cinstea de-a fi printre cei buni, responsabilitatea de-a fi la înălțimea exigențelor și a duce mai departe renumele școlii. Școala în care învățați este o unitate de prestigiu, pentru că de-a lungul timpului și-a câștigat un loc de frunte atât în învățământul bihorean, cât și în cel național. Este necesar să înțelegeți că trebuie să învățați nu atât pentru școală, cât mai ales pentru voi, pentru parcursul vostru în viață. Noi dorim să vă sădim în suflete încrederea, respectul pentru valorile umane fundamentale, iubirea, binele, adevărul, speranța, munca și responsabilitatea”.(Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Derulăm două proiecte din fonduri nerambursabile”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:57 Ora standard a Europei de Est