Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Avem cei mai mulți copii înscriși, din toate școlile din oraș!”

„La școala fără nume, dar cu renume”

„Avem cei mai mulți copii înscriși, din toate școlile din oraș!”

Vorbind la bac cu dl prof. Mircea Gârba (directorul Școlii nr. 16 din Oradea) despre noutățile de la începutul anului școlar 2011-2012, ne-am propus ca vineri (9 septembrie 2011) să vizităm patru școli gimnaziale orădene: Școala nr. 16, Școala nr. 11, școlile „Dacia” și „Oltea Doamna”.

Vineri, la ora 8.00, la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea, dascălii erau pe baricade, dar nu de frica directorului (prof. Mircea Gârba), a generalului (prof. Dorel Luca), a premierului sau a ministrului, ci din conștiință, din simțul datoriei și al apostolului (al dascălului model). În clasa I C, Monica Blag (nu Blaga, cum ar crede unii) pregătea atmosfera de Bun venit pentru cei mai mici învățăcei ai școlii. Din respectiva sală de clasă și-au luat zborul 24 de absolvenți ai ciclului primar. În locul lor vor veni 28 de bobocei, pe care Monica îi așteaptă cu sufletul, propunându-și „să-i corupă”, așa încât să vină cu mult drag la școală. În II B, învățătoarea clasei, dna prof. Florica Torjoc, pregătea sala de clasă pentru cei 24 de foști boboci – „o serie foarte bună, neastâmpărați, gălăgioși, alintați, mofturoși, dar foarte buni!” În II A, prof. Otilia Luca avea rânduite, ca în bibliotecă, în fața clasei, caietele auxiliare, multe și interesante care îl ajută pe fiecare să parcurgă în ritm propriu, cu forțele și cunoștințele de care dispune, fiecare pagină, menită să le stârnească curiozitatea și să-i facă să gândească. Din sala de clasă a dnei prof. Corina Gârba și-au luat zborul 28 de vulturi. În locul lor vor veni 30 de „grăniceri”, cei mai grozavi combatanți din 11 grădinițe orădene (grădinițele nr. 52 și 53, 45, 54, 48, 43, 31, 37, 17, 20 și „Trei Ursuleți”)... pentru că i-a mers vestea (Corinei) în tot orașul! „În ciclul primar, copilul (părintele) își alege mai degrabă învățătoarea decât școala”, ca să o cităm pe doamna viceprimar Biro Rozalia. În clasa I D, vor învăța 26 de școlărei și școlărițe; mai mulți cu doi decât au absolvit clasa a IV-a, îndrumați de prof. Florica Mușet.
„Aveți o școală prietenoasă!”
„Avem cei mai mulți copii înscriși din toate școlile din oraș, rezultate foarte bune la Testarea națională. 107 elevi în clasa I pe 100 de locuri; am găsit însă loc pentru toți, 28 la secția maghiară. Așteptăm cu încredere bugetul pe elev, ne-a declarat domnul director, prof. Mircea Gârba.
Dintre absolvenții școlii noastre, 22 sunt la „Eminescu”, câte 12 la „Gojdu” și la „Blaga”, 10 la „Partenie Cosma”, 7 la „Ady Endre”..., iar doamna prof. Smaranda Burcă, director adjunct al școlii, prezentă la discuții, ne supune atenției tabelul, spre a nu avea rezerve...
De vreo doi-trei ani, cei mai buni absolvenți ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” sunt foști elevi ai școlii noastre. Se vede treaba că etalonarea noastră este bună. Cei mai buni elevi ai noștri sunt cei mai buni și în liceele pentru care optează...
Îmi place caracterizarea pe care a făcut-o un părinte școlii noastre: „Aveți o școală prietenoasă!” Cred că are dreptate, iar cei peste 900 de elevi pot să confirme sau să infirme! Orarul este gata, e pus! Privim, însă, cu îngrijorare în viitor din pricina celor peste 80 de metodologii care vin spre noi”, a afirmat domnul director. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Avem cei mai mulți copii înscriși, din toate școlile din oraș!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:32 Ora de vară a Europei de Est