Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Modulul de evaluare în pedagogia Waldorf

„O cale spre lumină în lumină”

Modulul de evaluare în pedagogia Waldorf

În decurs de un an, în cadrul a cinci module, dna Elena Mariana Voiculescu (profesor pentru învățământul preprimar) a inițiat și coordonat la Oradea un curs de inițiere în pedagogia Waldorf.

Cele cinci module s-au desfășurat la Casa Corpului Didactic Bihor – Oradea, în timpul vacanțelor.
Cel de-al cincilea modul, programat în aceste zile (de început de septembrie 2011), este un modul de evaluare, după cum a ținut să sublinieze doamna profesor Mariana Voiculescu. „Cele douăzeci de educatoare care s-au inițiat (format) în pedagogia Waldorf formează o adevărată pepinieră pentru deschiderea de viitoare grupe Waldorf. Ne-am propus nouă grupe Waldorf în Oradea. Mergând mai departe, ne-am gândit ca în anul școlar 2012 – 2013 să deschidem o școală Waldorf la Oradea. Din luna ianuarie 2012, intenționăm să deschidem, cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al CCD Bihor, un curs pentru cadrele didactice din învățământul primar. Interes există și la acest nivel. Chiar la primul modul au participat și 10 învățătoare...”
Didactică și antropologie
Lect. univ. Sorin Þigăreanu (de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației - secția germană – a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca și coordonator al Seminarului de educatoare Waldorf de la Cluj-Napoca) a predat în cadrul cursului didactică și antropologie.
„Cursantele învață lucruri noi despre copilul mic, văzut ca o ființă în dezvoltare. Învață evoluția copilului ca ființă de voință, de simțire și gândire, specificul lucrului cu copiii foarte mici. O educație pornită de la voință. O viață interioară ca să poată înflori are nevoie de o bază dată de activitățile ritmice. Astfel se realizează bunele obiceiuri, iar copiii au timp să se dezvolte. Nimeni nu-i grăbește. Ei au un mare potențial de învățare. De obicei, această energie este atenuată de solicitările lumii înconjurătoare. Noi le lăsăm timp să-și dezvolte acest potențial...”. Dl profesor a vorbit apoi despre ritmul zilei, al săptămânii și al anului, despre câștigul cursanților, „care au obținut o orientare privind profesionalismul la care au ajuns. Cunoscându-și limitele, ei reușesc să vadă ce anume mai trebuie completat. Sunt pe o cale de autoeducație care este necesară pentru orice cadru didactic. Educație fără autoeducație nu există. Cursurile artistice și cele meșteșugărești se fac pentru autodezvoltare, dar și pentru dezvoltarea abilităților profesionale”. Aceste cursuri (de pictură, desen, modelaj...) au fost coordonate cu multă măiestrie și profesionalism de Mirela Tatoli.
„Am redescoperit copilul din mine!”
Am cunoscut la acest curs un personaj interesant, medic stomatolog, un interlocutor agreabil și un povestitor neîntrecut. Este vorba despre dna Carmen Costrăș, vicepreședinte al Fundației NAD, organizatorul principal al celor cinci module. Interlocutorul nostru și-a deschis sufletul mărturisindu-ne bucuria pe care a simțit-o participând la aceste module.
„A fost o plăcere să particip la aceste module. Astfel am redescoperit copilul din mine, frumusețea, candoarea, farmecul copilului din mine. Am învățat ce greu e să fii educator. Câtă responsabilitate și dragoste trebuie să ai față de copil, de Dumnezeul lor, de Divinul din ei... Toate activitățile sunt pentru sufletul nostru, pentru a cunoaște, recunoaște și a manifesta divinul din noi.
Am organizat și organizăm periodic pelerinaje la locuri sfinte, dragi nouă, care au un potențial energetic foarte mare. E important să decizi cu sufletul ce vrei să faci...
Vrem să deschidem și pentru învățători și profesori un curs de inițiere în pedagogia Waldorf. Intenționăm să deschidem grădinițe Waldorf și în județ. Suntem în negocieri pentru un prim spațiu în municipiul Salonta, pentru o grupă sau două de grădiniță”.
Aflând toate acestea, dorim să concluzionăm spunând că dna prof. Lidia Petrica, directorul Grădiniței nr. 36 („Luceafărul”), a luat o decizie înțeleaptă atunci când a dat undă verde primelor trei grupe Waldorf în cadrul grădiniței. Și pentru a fi în cunoștință de cauză, este nelipsită de la toate modulele, descoperind astfel că pedagogia Waldorf este o alternativă fericită, cu priză la copii, care se adresează sufletului lor, care le respectă ritmul și îi ajută să se dezvolte potrivit particularităților individuale. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, Modulul de evaluare în pedagogia Waldorf.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:54 Ora standard a Europei de Est