Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dascălii fac și munca femeilor de serviciu!

Investiții, reparații capitale și curente la unitățile școlare orădene

Dascălii fac și munca femeilor de serviciu!

În cadrul conferinței de presă de miercuri (7 septembrie 2011), viceprimarul Biro Rozalia și directorul adjunct al Administrației Imobiliare Oradea, Benyovszki Tunde, au prezentat stadiul lucrărilor la instituțiile școlare din municipiu, după care au invitat reprezentanții presei pe șantierele de lucru a trei unități de învățământ (în Campusul școlar, la Grădinița nr. 30 și la Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”).

Pentru anul 2011, din bugetul local au fost alocați 7.782.000 lei pentru investiții și reparații capitale și 1.340.000 lei pentru reparații curente la unitățile de învățământ.
În principal, investițiile au fost direcționate spre Campusul școlar și Grădinița nr. 60 (de pe strada Liszt Ferenc).
„Pentru reparații curente, în anul 2011, au fost aprobați de către Consiliul Local 420.000 lei pentru învățământul preșcolar, 305.000 lei pentru învățământul secundar inferior (școli generale), 600.000 lei pentru învățământul secundar superior (licee) și 15.000 lei pentru învățământul profesional, în total 1.340.000 lei”, a precizat doamna viceprimar Biro Rozalia.
În cursul anului s-au încheiat contracte pentru execuția lucrărilor de reparații curente la 40 de unități de învățământ, din care până în prezent au fost finalizate lucrările la 28 de unități. Astfel, la opt unități de învățământ lucrările sunt în curs de execuție, urmând să fie finalizate până la începerea noului an școlar (se menționează în materialul trimis de Biroul de presă, iar din Informare, aflăm mai multe detalii).
La Campus a fost ridicat un corp de școală cu regim de înălțime P+2E, valoarea contractului pentru construirea Campusului fiind de aproximativ 37.354.049 lei, din care până în prezent au fost achitați cca 5.808.000 lei.
La Grădinița nr. 60 au fost executate fundațiile, planșeul de la cota +/- 00, stâlpii și zidăria BCA în proporție de 65%. Valoarea contractului este de 3.963.970 lei, lucrările achitate până în prezent sunt de 1.030.076 lei.
La Grădinița nr. 19 (str. Apelor), s-a executat șarpanta cu învelitoare de țiglă, fațada, inclusiv termoizolația și reparații capitale la instalația electrică, precum și zugrăvelile aferente. Valoarea contractului este de 284.636 lei.
La Grădinița nr. 30 (str. M. Viteazul nr. 6), s-a executat șarpanta cu învelitoare din țiglă, reparații capitale la instalația electrică, termică și sanitară, reabilitare fațadă, zugraveli interioare, pardoseli din podele laminate în săli de grupă și gresie în holuri, oficii și grupuri sanitare. Totodată în corpul de clădire veche s-a amenajat o grupă pentru creșă.
S-a finalizat reparația capitală la sala de sport de la fosta școală „Alexandru Roman”. Lucrările au constat în consolidarea fundației, execuția pardoselii și a acoperișului, inclusiv tencuirea, respectiv zugrăvirea pereților. Valoarea contractului este de 121.750 lei.
La Liceul Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu” se asfaltează curtea școlii, valoarea contractului fiind de 77.000 lei.
La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, s-a întocmit proiect pentru reabilitarea căminului și grupurilor sanitare aferente, urmând să fie încheiat contractul pentru lucrările ce vor fi executate în viitor.
La Grădinița nr. 51, s-a întocmit proiect pentru reparația capitală a imobilului, lucrările urmând a fi executate anul viitor.
La Colegiul Național „Emanuil Gojdu” au fost executate lucrările de reparații capitale la coridoare, constând în refacerea pardoselii de mozaic și retencuirea, respectiv zugrăvirea pereților de la coridoare. Au fost executate lucrări pe coridoarele de la etajul II, respectiv parțial la parter, în valoare de 150.000 lei. Din totalul sumelor aprobate pentru investiții și reparații capitale, au fost cheltuiți cca 45 %, în valoare de 3.450.000 lei.
Pentru reparații curente, în anul 2011, au fost aprobați de către Consiliul Local 420.000 lei pentru învățământul preșcolar, 305.000 lei pentru cel secundar inferior (școli generale), 600.000 lei pentru învățământul  secundar superior (licee) și 15.000 lei pentru învățământul profesional, deci în total 1.340.000 lei.
S-au încheiat contracte pentru execuția lucrărilor de reparații curente la 40 de unități de învățământ, din care până în prezent au fost finalizate lucrările de reparații curente la 28 de unități de învățământ, la opt unități de învățământ sunt în curs de execuție, cu finalizarea lucrărilor până la începerea cursurilor. Sunt în curs de încheiere patru contracte pentru executarea lucrărilor de reparații curente: la Grădinița nr. 50 și Școala „George Coșbuc”, Grădinița 53 și Grădinița 55.
Datorită lipsei de fonduri, la cinci unități de învățământ s-a renunțat la executarea lucrărilor.
Prin urmare, în anul 2011 s-au executat lucrări de reparații curente la aproximativ 50% din totalul unităților de învățământ din municipiul Oradea”.
De la Alexandru Roman la Vasile Voiculescu
Doamna viceprimar Biro Rozalia s-a referit și la comasarea (prin absorbție) care a avut loc de curând. Prin mutarea Grupului Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” pe str. Clujului nr. 66, în clădirea unde a funcționat un an Colegiul Economic „Partenie Cosma”, liceul sanitar a absorbit cele șapte clase ale fostei Școli cu clasele I-VIII „Alexandru Roman”. Prin urmare, de la începerea noului an  școlar, nu mai vorbim despre școala „Alexandru Roman”; nici despre școala „George Coșbuc” care și-a schimbat numele, devenind școală  maghiară, cu numele „Szacsvay Imre”; clasele primare de la secția română au intrat în structura Colegiului Național „Mihai Eminescu”, dar vor funcționa tot pe strada Stânișoarei. Anul trecut a dispărut școala „Andrei Mureșanu”, absorbită de Liceul Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu”.
Pe post de femei de serviciu!
Vizitând cele trei unități de învățământ (Colegiul Economic „Partenie Cosma” mutat de curând în casă nouă – în Campusul școlar, de pe Armatei Române, Grădinița nr. 30 și Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”), aveam să aflăm de la directorii instituțiilor vizitate problemele cu care se confruntă la început de nou an școlar. Noul director al colegiului economiștilor, prof. dr. Răzvan Vonea, se vede în situația de a face rost de mobilier pentru că cel nou, promis a-i întâmpina pe economiști la începerea cursurilor, întârzie circa 30-40 de zile, după cum a menționat doamna viceprimar la conferința de presă. Prin extinderea Grădiniței nr. 30, doamna director Lucia Negrău are nevoie și de personal nedidactic, dar nimeni nu promite nimic. Prin urmare, în aceste zile de pregătire a localului,  personalul didactic a făcut și munca femeilor de serviciu. La Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, se lucrează și se va lucra până în mai 2012. Curtea e plină de materiale și utilaje, fațada e acoperită cu plasă de protecție, la subsol și pe coridoare se face curat, iar la etajul I am găsit și o sală de clasă gata pregătită (cu mobilier) pentru a primi elevii. Directorii celor trei unități de învățământ vizitate și doamna viceprimar Biro Rozalia țin să mulțumească dascălilor pentru sprijin și înțelegere în pregătirea unităților de învățământ. „În special părinților elevilor de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” le adresăm mulțumiri pentru răbdare și înțelegere. Copiii lor se văd nevoiți ca în decurs de doi ani să se mute din nou, de data aceasta în casă nouă, nefinalizată în totalitate. Din proiectatul Campus școlar, lipsesc încă sala de sport, cantina și internatul, iar terenurile de sport sunt în curs de amenajare. Pentru sala de sport, am vorbit cu Liceul Sportiv să-i ajute, să găsească soluții împreună, să se gospodărească după posibilități...” a ținut să sublinieze doamna viceprimar Biro Rozalia. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dascălii fac și munca femeilor de serviciu!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:05 Ora de vară a Europei de Est