Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Flacăra credinței întărește inima satului

La Ianoșda

Flacăra credinței întărește inima satului

„Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitați-vă cu băgare de seamă la sfârșitul felului lor de viețuire și urmați-le credința!”

Îndemnul din Epistola lui Pavel către Evrei, din Noul Testament al Sfintei Scripturi, i-a adunat laolaltă pe fiii și fiicele localității bihorene Ianoșda. Evenimentul se află la cea de-a XII-a ediție și reprezintă examenul de statornicie și respect al comunității creștine.
Organizată recent de Comunitatea creștină din Biserica baptistă Ianoșda, întâlnirea fiilor și fiicelor satului Ianoșda a adus bucuria revederii pentru cei peste 120 de bihoreni stabiliți în Oradea, Salonta sau în alte zone ale țării (Arad, Timișoara, Deva) și în străinătate (țări din Europa sau Statele Unite). Cu toții s-au reunit în cadrul Serviciului divin de rugăciune și laudă adus Domnului Iisus Hristos, în Biserica creștină baptistă Ianoșda. Decanul de vârstă al adunării creștine, fratele Gheorghe Petrușan, a mulțumit tuturor celor care nu și-au uitat rădăcinile vieții și credinței.
„Din anul 2000, cu ajutorul lui Dumnezeu, an de an, suntem împreună cu toții, fiii și fiicele acestei localități, în care s-a aprins și a crescut scânteia credinței adevărate în Mântuitorul și Mijlocitorul nostru, Domnul Iisus Hristos. Această scânteie s-a transformat în vâlvătaia credinței baptiste care a cuprins toate satele din sud-estul județului Bihor, fiind purtată cu biruință în întreaga țară românească și departe, peste hotare. Mulțumim bunului Dumnezeu că acest foc al iubirii creștine arde și astăzi cu putere în inima satului Ianoșda”, ne-a declarat pastorul Mihai Cociubei. Revederea fiilor satului este un gest simbolic de mulțumire adus bătrânilor comunității baptiste și, totodată, un exemplu pentru generația viitoare. Flacăra credinței baptiste arde de peste un secol în Ianoșda. De-a lungul timpului, peste 600 de creștini s-au format ca oameni desăvârșiți în Biserica baptistă. Numeroși dirijori de fanfară, cântăreți, misionari și pastori au descoperit Cuvântul lui Dumnezeu în această localitate, iar mărturiile trăirii creștine ale celor plecați din Ianoșda au fost completate de file din istoria comunității creștine locale. În anul 1958, fanfara Bisericii creștine baptiste Ianoșda a fost confiscată de regimul comunist al vremii. Fiindcă instrumentiștii creștini din fanfară au avut curajul să iasă din biserică și să cânte pe ulița satului, au fost găsiți vinovați de aparatul represiv comunist. Instrumentele muzicale din fanfară au fost confiscate și duse la Salonta, la Casa de Cultură a Consiliului popular, de unde nu au mai fost recuperate. Prezentul vieții creștine demonstrează că experiențele trecutului comunist n-au făcut decât să întărească dragostea oamenilor pentru Dumnezeu.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:08 Ora de vară a Europei de Est