Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Echipa „Bunii Samariteni”

La C. T. „Ioan Ciordaș” Beiuș

Echipa „Bunii Samariteni”

Motto: „Nu există realitate decât în acțiune… omul nu este altceva decât propriul său proiect, nu există decât în măsura în care se realizează pe el însuși, nu este nimic altceva decât ansamblul actelor sale.” (Jean-Paul Sartre, Existențialismul este un umanism).

Totul a început din dorința de a face ceva deosebit și folositor, ceva nou… Aflând de Proiectul Național de Parteneriat Comunitar „Pentru noi oamenii” inițiat de Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, am hotărât să încerc. Încurajările și toate detaliile despre proiect le-am primit de la Eugenia-Carmen LEZEU- director adjunct al școlii, unul dintre inițiatorii și coordonatorii proiectului. Ce era de făcut? Să scriu un proiect cu care să particip la concursul național. Și astfel, am format o echipă de lucru, am gândit câteva activități ce urma să le desfășurăm, am încheiat câteva parteneriate și iată-ne gata de drum. Copiii, adică elevii clasei a X-a C, au fost și ei încântați de idee, implicându-se foarte mult. Așa s-a născut echipa „Bunii Samariteni” înscrisă în concurs cu microproiectul „Din suflet pentru Voi”.
Florina SALA (psihologul școlii) a ținut prima activitate cu echipa de elevi implicată în proiect. Ea le-a explicat că într-o societate cu probleme întâlnim oameni cu nevoi speciale, de aceea intenționăm să dezvoltăm în rândul tinerilor capacități de empatie și într-ajutorare. Elevii au discutat în cadrul a mai multor ore de dirigenție teme legate de voluntariat.
Acțiunile propuse vizează sensibilizarea colectivității pentru strângerea de fonduri pentru a oferi sprijin unor copii defavorizați. Elevii clasei a XII-a D, împreună cu dirigintele lor, prof. Gheorghe CAP, au coordonat o acțiune la nivel de școală pentru a ajuta financiar un coleg ce suferise o operație pe creier. Ei au mobilizat întreaga școală: copii, părinți, profesori, personal nedidactic reușind să adune suma de 3.450 de lei.
O altă activitate de voluntariat a precedat ziua de 1 Iunie. Am donat cu această ocazie obiecte și materiale de folosință personală (scutece, biberoane, pastă și periuțe de dinți, detergenți etc), alimente (dulciuri și sucuri, lapte praf), haine și încălțăminte, jucării celor aproximativ 250 de copii din centrele de copii din județul Prahova.
Fiind Anul voluntariatului, am dorit să ne implicăm cât mai mult în viața socială a comunității și prin acțiuni de ecologizare a Văii Nimăiești. Elevii au realizat fluturași care au fost împărțiți copiilor și locuitorilor orașului pentru a transmite un mesaj comunității cu privire la impactul negativ pe care-l are neglijența oamenilor, poluarea asupra mediului înconjurător. Clasa a VI-a ne-a sprijinit și ea în acest sens prin sceneta ecologică „S.O.S. – Pământul”, prezentată pe scena Primăriei Beiuș cu ocazia „Zilelor școlii”.
În urma jurizării portofoliilor proiectelor înscrise în concurs, echipajul Bunii Samariteni a primit mențiune și prin urmare am fost invitată ca și profesor coordonator împreună cu trei elevi să particip la Tabăra Națională a Voluntarilor, la Stâna de Vale (8-12 august).
A fost o săptămână de provocări: ateliere de dans, teatru contemporan, muzică, desen, engleză, activități sportive, drumeții. Însă cea mai mare provocare a constituit-o concursul de proiecte pentru elevi. Temele s-au ales prin tragere la sorți, echipajul nostru realizând proiectul „Eco-turist responsabil”. Raul CAP (VI), Ionela COPĂCIAN (X C) și Denisa TOMA (X C) au pus mult suflet în conceperea proiectului și l-au prezentat punând în scenă o mică piesă de teatru. Au atras multe aplauze și un binemeritat premiul II.
Distracție a fost „cu caru`”, iar după festivitatea de premiere, la care a fost prezentă și Hajnal KERY - inspector școlar adjunct al I.S.J. Bihor, a urmat masa festivă, tort și un frumos foc de tabără în jurul căruia am dansat cu toții: 30 de copii, 15 profesori coordonatori și încă 5 dintre profesorii organizatori ai taberei. Distracția s-a încheiat cu un concurs de Miss și Mister Stâna de Vale organizat de copiii voluntari, urmat de discotecă până dimineața.
Am legat prietenii și am făcut schimb de experiență cu echipaje din Botoșani, Galați, Sibiu, Reșița, Mediaș, Finiș, Beiuș, Călărași (Oltenița), cu reprezentanți ai Centrului de Voluntariat din Simeria. Trebuie să recunosc că atât noi, profesorii, cât și elevii, am avut foarte multe de învățat în această tabără. Am participat la un workshop – Management proiect pentru profesori, în cadrul căruia am avut ocazia să și aplicăm practic conceptele și metodele folosite, metoda pozitivării problemei, diagrama Gantt, Analiza Swot. Elevii au participat, la rândul lor, la un workshop – proiectul „Acțiunea tinerilor împotriva violenței”. Toate acestea au fost posibile prin susținerea președintelui AEPADO (Asociația Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului), Gabriel Brezoiu.
Doresc să sfătuiesc pe toți elevii să se implice în acțiunile de voluntariat desfășurate în școală sau comunitate și să participe la activitățile organizate de profesorii și diriginții lor. (Simona-Elena CAP)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Echipa „Bunii Samariteni”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:41 Ora de vară a Europei de Est