Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul Sarmalelor, la superlativ

Salonta

Festivalul Sarmalelor, la superlativ

Renumită pentru arta culinară pusă la foc mic în ceaune care au făcut cunoscut numele orașului Salonta în celebra Carte a Recordurilor (Guiness World Records Book), bucătăria Câmpiei de Vest are, pe lângă gătitul gulașului, o nouă tradiție: Festivalul Sarmalelor din Parcul Maria.

Aflat la cea de-a treia ediție, Festivalul Sarmalelor salontane a devenit, prin excelență, o competiție cu un singur câștigător: publicul de toate vârstele, iubitor de folclor autentic românesc, de voie bună și mâncare sănătoasă. Rețeta atent secretizată a sarmalelor salontane este trecută prin sute de furculițe și este sever comparată cu talentul gastronomic al competitorilor din satele și comunele învecinate.
Anul acesta și-au încins ceaunele nouă echipe de bucătari din localitățile Tinca, Batăr, Tulca, Avram Iancu, Ghiorac, din partea restaurantelor Millenium și Slavia, din comuna Mădăras (lider de echipă fiind viceprimarul Matei Gheorghe) și din municipiul Salonta (maestru bucătar Maria Budău). Juriul a avut o misiune imposibilă. Gustul miilor de sarmale a fost apreciat la superlativ,  în unanimitate de voturi, fără nicio departajare, așa că verdictul a fost fără precedent: toate echipele de bucătari au primit diplome și medalii de participare și un binemeritat loc întâi. Sponsorii au fost și ei recompensați cu diplome, medalii și mulțumiri, printre aceștia numărându-se societățile: Ardealul Treding, Kappa Instal, Tridius, Crișana Pro Construct, MMB Cristi SRL, Anca Farm SRL, Lucian Cizmaș și alții.
Miile de sarmale gătite au fost servite gratuit bihorenilor prezenți la festival. Tombola din acest an a pus în joc un porc de 110 kilograme. Fondurile strânse din această tombolă sunt oferite de organizatori ca sprijin umanitar celor doi băieți rămași orfani de mamă în urma incendiului care a îndoliat orașul în urmă cu două săptămâni.
Artizanii acestui festival, găzduit de Parcul Maria din municipiul Salonta, au fost inimoșii Rodica, Ioan și Răzvan Sala, alături de care s-au implicat cu multă dăruire liderii tinerilor și femeilor liberale, membrii organizației locale a PNL. Au fost invitați la festival, alături de românii, maghiarii, slovacii sau romii de toate vârstele, și primarul Török László, viceprimarul Illyés Lajos, senatorul Cornel Popa, deputații Lucia Varga, Nicolae Jolța (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD), Radu Þîrle, președintele Consiliului Județean Bihor și vicepreședintele Dumitru Voloșeniuc.
Seara festivalului de duminică a continuat în parcul Maria cu programul artistic oferit de Ansamblul folcloric „Aușeana”. Au mai fost invitate la sărbătoarea sarmalelor salontane formația de muzică etno „Rustic” din București, formația de muzică rock „Basic Faces” și formații locale de muzică și dans modern.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:29 Ora standard a Europei de Est