Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Sarmalelor, la superlativ

Salonta

Festivalul Sarmalelor, la superlativ

Renumită pentru arta culinară pusă la foc mic în ceaune care au făcut cunoscut numele orașului Salonta în celebra Carte a Recordurilor (Guiness World Records Book), bucătăria Câmpiei de Vest are, pe lângă gătitul gulașului, o nouă tradiție: Festivalul Sarmalelor din Parcul Maria.

Aflat la cea de-a treia ediție, Festivalul Sarmalelor salontane a devenit, prin excelență, o competiție cu un singur câștigător: publicul de toate vârstele, iubitor de folclor autentic românesc, de voie bună și mâncare sănătoasă. Rețeta atent secretizată a sarmalelor salontane este trecută prin sute de furculițe și este sever comparată cu talentul gastronomic al competitorilor din satele și comunele învecinate.
Anul acesta și-au încins ceaunele nouă echipe de bucătari din localitățile Tinca, Batăr, Tulca, Avram Iancu, Ghiorac, din partea restaurantelor Millenium și Slavia, din comuna Mădăras (lider de echipă fiind viceprimarul Matei Gheorghe) și din municipiul Salonta (maestru bucătar Maria Budău). Juriul a avut o misiune imposibilă. Gustul miilor de sarmale a fost apreciat la superlativ,  în unanimitate de voturi, fără nicio departajare, așa că verdictul a fost fără precedent: toate echipele de bucătari au primit diplome și medalii de participare și un binemeritat loc întâi. Sponsorii au fost și ei recompensați cu diplome, medalii și mulțumiri, printre aceștia numărându-se societățile: Ardealul Treding, Kappa Instal, Tridius, Crișana Pro Construct, MMB Cristi SRL, Anca Farm SRL, Lucian Cizmaș și alții.
Miile de sarmale gătite au fost servite gratuit bihorenilor prezenți la festival. Tombola din acest an a pus în joc un porc de 110 kilograme. Fondurile strânse din această tombolă sunt oferite de organizatori ca sprijin umanitar celor doi băieți rămași orfani de mamă în urma incendiului care a îndoliat orașul în urmă cu două săptămâni.
Artizanii acestui festival, găzduit de Parcul Maria din municipiul Salonta, au fost inimoșii Rodica, Ioan și Răzvan Sala, alături de care s-au implicat cu multă dăruire liderii tinerilor și femeilor liberale, membrii organizației locale a PNL. Au fost invitați la festival, alături de românii, maghiarii, slovacii sau romii de toate vârstele, și primarul Török László, viceprimarul Illyés Lajos, senatorul Cornel Popa, deputații Lucia Varga, Nicolae Jolța (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD), Radu Þîrle, președintele Consiliului Județean Bihor și vicepreședintele Dumitru Voloșeniuc.
Seara festivalului de duminică a continuat în parcul Maria cu programul artistic oferit de Ansamblul folcloric „Aușeana”. Au mai fost invitate la sărbătoarea sarmalelor salontane formația de muzică etno „Rustic” din București, formația de muzică rock „Basic Faces” și formații locale de muzică și dans modern.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:27 Ora de vară a Europei de Est