Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul de artă „A Complicated Relation”

ICR Stockholm participă la

Proiectul de artă „A Complicated Relation”

În această toamnă, Institutul Cultural Român de la Stockholm participă la un proiect artistic de amploare, intitulat „A Complicated Relation”.

Proiectul, desfășurat în orașele suedeze Kalmar și Stockholm, cuprinde două etape. A Complicated Relation, part I se desfășoară la Kalmar konstmuseum (Muzeul de Artă din orașul Kalmar) și prezintă o expoziție al cărei vernisaj a avut loc în 3 septembrie 2011. Proiectul cuprinde totodată o expoziție la galeria Index din Stockholm, cu titlul „A Complicated Relation: KwieKulik (7 septembrie – 23 octombrie 2011), cu lucrări ale duoului artistic polonez KwieKulik.
A Complicated Relation, part I urmărește să aducă în prim-plan câțiva artiști de marcă ce au în comun faptul că au locuit și au lucrat în Europa de Est în anii 70. Expoziția se axează pe practicile artistice pe care aceștia le-au dezvoltat ca reacție la relația complicată cu societatea în care trăiau. Artiștii participanți sunt Geta Brătescu (România), Ion Grigorescu (România), Tibor Hajas (Ungaria), Tamás St.Auby (Ungaria), Mladen Stilinoviæ (Croația), Raša Todosijeviæ (Serbia) și Goran Trbuljak (Croația). Expoziția, curatoriată de Helena Holmberg, va fi deschisă până pe 13 noiembrie și va include și o publicație care va fi lansată în luna octombrie.
 Cea de-a doua expoziție din cadrul proiectului „A Complicated Relation, part II” este curatoriată de Martin Schibli și va fi vernisată pe data de 17 septembrie. Această a doua etapă a proiectului va prezenta tineri artiști din Republica Moldova, Georgia, Belarus, Ucraina și Rusia. În cadrul acestei expoziții va avea loc pe data de 19 septembrie, la Kalmar konstmuseum, o conferință despre cultura ca factor de dezvoltare socială, la nivel regional și internațional. La conferință vor vorbi, printre alții, Marina Naprushkina (Büro für Antipropaganda), Ștefan Rusu (Republica Moldova), Irina Tchesnokova (National Center for Contemporary Art Kaliningrad), Sanne Kofod Olsen (Museet for Samtidskunst Roskilde), Roman Korzhov (Shiryaevo Biennale).
Proiectul „A Complicated Relation” este o colaborare între Kalmar konstmuseum, Index – the Swedish Contemporary Art Foundation, Institutul Cultural Român de la Stockholm, Institutul Polonez  și Institutul Suedez. (Simona Buzatu)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:06:07 Ora de vară a Europei de Est