Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Scrisoare dintr-o altă lume

Juba (Sudanul de Sud)

Scrisoare dintr-o altă lume

„Dragi părinți, am ajuns ieri în Sudan și suntem bine. Stăm zilele acestea la un „hotel” în Juba unde avem și internet. Toată ziua avem întâlniri în domeniul sănătății. Juba e un oraș un pic mai rău comparativ cu ultimul cătun din România. Mâncarea e bunicică. Am mâncat doar la „hotelul” în care stăm. Se mănâncă mult cu degetele, uneori mai mulți din aceeași farfurie. E cea mai ieftină mâncare pentru noi... Ne săturăm înainte să începem… Vă mai scriem când avem ocazia, Dana și Adi”.

Este doar un fragment din corespondența trimisă la Oradea de tinerii Daniela și Adrian Groza. Daniela, fostă Galchiș este medicul orădean care, în urmă cu doi ani, a inițiat și în România proiectul umanitar european „Saci pentru săraci” destinat comunității sudaneze aflate în pragul foametei. „Zilele acestea am stat cu echipa ICMDA (Asociația Internațională a Medicilor și Dentiștilor Creștini). Ne-am întâlnit cu ministrul Sănătății, cu oficiali din guvernul sudanez, cu misionari din bisericile evanghelice. Dumnezeu a deschis uși neașteptate. Ministrul Sănătății a propus echipei ICMDA să administreze o școală medicală, care activează într-unul dintre cele cinci spitale universitare de instruire și ne-a rugat să pregătim asistenții medicali și medicii pe principiile medicinii creștine. Episcopul Bisericii anglicane și Biserica protestantă și-au manifestat interesul de a trimite misionari care să slujească pe toate fronturile comunitățile izolate. Dar avem o problemă: în urmă cu două zile, două din triburile din zona Malakal-Melut (Siluk și Nuer) au început luptele. Au fost în jur de 100 de morți, însă la știri au anunțat peste 600 de morți în zona Malakal-Melut. Episcopii bisericilor anglicane, catolice și protestante au mers în zonă în încercarea de a face pace. Sudanezii implicați în conflict frecventează misiunile creștine, însă luptele s-au iscat datorită furtului de vaci. Sunt flămânzi și foarte săraci. Vacile sunt toată averea lor, așa că furtul de vaci e răzbunat cu viața în cultura tribală”, povestește Daniela Groza în scrisoarea trimisă părinților, la Oradea. „Rugați-vă pentru pace în Sudanul de Sud și pentru siguranța noastră!” – este mesajul din finalul scrisorii. Dorința tinerilor români de a merge în regiunea Nyeyok, unde copiii sudanezilor așteptau ajutor medical și soluții pentru rezolvarea problemelor cu apa potabilă și educația și-a găsit rezolvarea prin puterea rugăciunilor înălțate din România.
Căsătorită cu arădeanul Adrian Groza, ambițioasă, puternică și vizionară, Daniela continuă să se implice, alături de soțul ei în susținerea și dezvoltarea sistemului primar de sănătate din tânărul stat african Sudanul de Sud, fiind într-un contact direct cu ministrul Sănătății de acolo. Familia Galchiș din Oradea a găzduit, în 2009, prima vizită a doamnei Mary Akwout Ruun, soția dr. Harun Lual Ruun, ministrul Afacerilor Umanitare din Sudan și fondatoarea Misiunii Miak Wadang („Miak Wadang” înseamnă „viitor” în dialectul dinka). Speranța de viață în această țară africană, cu o bogăție naturală imensă (70% din câmpurile petrolifere din centrul Africii sunt în sudul Sudanului), dar cu o populație sărăcită, nu depășește 50 de ani. Spitalele sunt un lucru rar, iar sudanezii sunt într-atât de săraci încât au nevoie permanentă de asistență pentru hrană. Cei mai mulți nu au curent electric în casă, iar aprovizionarea cu apă reprezintă un lux. Anul acesta, Comunitatea internațională a dat undă verde înființării celui de-al 54-lea stat african, Sudanul de Sud. Noul stat african, sărbătorit la 9 iulie, ridică numărul statelor lumii la 193.
Sorin PETRACHE

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 05:51:08 Ora de vară a Europei de Est