Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Scrisoare dintr-o altă lume

Juba (Sudanul de Sud)

Scrisoare dintr-o altă lume

„Dragi părinți, am ajuns ieri în Sudan și suntem bine. Stăm zilele acestea la un „hotel” în Juba unde avem și internet. Toată ziua avem întâlniri în domeniul sănătății. Juba e un oraș un pic mai rău comparativ cu ultimul cătun din România. Mâncarea e bunicică. Am mâncat doar la „hotelul” în care stăm. Se mănâncă mult cu degetele, uneori mai mulți din aceeași farfurie. E cea mai ieftină mâncare pentru noi... Ne săturăm înainte să începem… Vă mai scriem când avem ocazia, Dana și Adi”.

Este doar un fragment din corespondența trimisă la Oradea de tinerii Daniela și Adrian Groza. Daniela, fostă Galchiș este medicul orădean care, în urmă cu doi ani, a inițiat și în România proiectul umanitar european „Saci pentru săraci” destinat comunității sudaneze aflate în pragul foametei. „Zilele acestea am stat cu echipa ICMDA (Asociația Internațională a Medicilor și Dentiștilor Creștini). Ne-am întâlnit cu ministrul Sănătății, cu oficiali din guvernul sudanez, cu misionari din bisericile evanghelice. Dumnezeu a deschis uși neașteptate. Ministrul Sănătății a propus echipei ICMDA să administreze o școală medicală, care activează într-unul dintre cele cinci spitale universitare de instruire și ne-a rugat să pregătim asistenții medicali și medicii pe principiile medicinii creștine. Episcopul Bisericii anglicane și Biserica protestantă și-au manifestat interesul de a trimite misionari care să slujească pe toate fronturile comunitățile izolate. Dar avem o problemă: în urmă cu două zile, două din triburile din zona Malakal-Melut (Siluk și Nuer) au început luptele. Au fost în jur de 100 de morți, însă la știri au anunțat peste 600 de morți în zona Malakal-Melut. Episcopii bisericilor anglicane, catolice și protestante au mers în zonă în încercarea de a face pace. Sudanezii implicați în conflict frecventează misiunile creștine, însă luptele s-au iscat datorită furtului de vaci. Sunt flămânzi și foarte săraci. Vacile sunt toată averea lor, așa că furtul de vaci e răzbunat cu viața în cultura tribală”, povestește Daniela Groza în scrisoarea trimisă părinților, la Oradea. „Rugați-vă pentru pace în Sudanul de Sud și pentru siguranța noastră!” – este mesajul din finalul scrisorii. Dorința tinerilor români de a merge în regiunea Nyeyok, unde copiii sudanezilor așteptau ajutor medical și soluții pentru rezolvarea problemelor cu apa potabilă și educația și-a găsit rezolvarea prin puterea rugăciunilor înălțate din România.
Căsătorită cu arădeanul Adrian Groza, ambițioasă, puternică și vizionară, Daniela continuă să se implice, alături de soțul ei în susținerea și dezvoltarea sistemului primar de sănătate din tânărul stat african Sudanul de Sud, fiind într-un contact direct cu ministrul Sănătății de acolo. Familia Galchiș din Oradea a găzduit, în 2009, prima vizită a doamnei Mary Akwout Ruun, soția dr. Harun Lual Ruun, ministrul Afacerilor Umanitare din Sudan și fondatoarea Misiunii Miak Wadang („Miak Wadang” înseamnă „viitor” în dialectul dinka). Speranța de viață în această țară africană, cu o bogăție naturală imensă (70% din câmpurile petrolifere din centrul Africii sunt în sudul Sudanului), dar cu o populație sărăcită, nu depășește 50 de ani. Spitalele sunt un lucru rar, iar sudanezii sunt într-atât de săraci încât au nevoie permanentă de asistență pentru hrană. Cei mai mulți nu au curent electric în casă, iar aprovizionarea cu apă reprezintă un lux. Anul acesta, Comunitatea internațională a dat undă verde înființării celui de-al 54-lea stat african, Sudanul de Sud. Noul stat african, sărbătorit la 9 iulie, ridică numărul statelor lumii la 193.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:40 Ora standard a Europei de Est