Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Caravana Tiff 2011 Oradea

Cinema Libertatea

Caravana Tiff 2011 Oradea

Caravana Filmelor TIFF continuă cu proiecții de excepție și la Oradea în perioada 2-4 septembrie 2011.

Astfel, printre filmele ce vor rula se numără „Drumul de întoarcere” (2010, r. Peter Weir), care îl aduce pe actorul Dragoș Bucur în fața publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. El joacă alături de actori precum: Ed Harris, Collin Farrell sau Saoirse Ronan, în cea mai recentă peliculă semnată Peter Weir (regizorul unor filme precum: The Truman Show, Dead Poets Society sau Master and Commander), „Eu sunt dragostea” (Italia, 2009, r. Luca Guadagnino), un film foarte apreciat de critica internațională, nominalizat la Globurile de Aur și Premiile BAFTA 2011 pentru Cel mai bun film străin, sau „Ursul”, în regia lui Dan Chișu, commedia anului 2011.
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de mare anvergură, Operation Kino/ Caravana Filmelor TIFF, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo și Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.
A 3-a ediție a Caravanei se desfășoară în intervalul 12 iulie – 18 septembrie 2011 și cuprinde 13 destinații: Porolissum, Zalău, Timișoara, Mediaș, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Călărași, Turda, Oradea, Tulcea, Siret, Rădăuți.
Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania națională demarată de APFR încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de două-trei zile, în care se proiectează filme de succes din țările UE și non-UE, cele mai noi titluri de film românesc, filme de artă, dar și filme de public, oferind celor prezenți o atmosferă unică de festival.
În decursul celor două ediții de succes ale proiectului Caravana Filmelor TIFF, publicul s-a dovedit extrem de receptiv la inițiativa APFR. În 2010, peste 15.000 de spectatori au ales să se bucure de filmele prezentate în Caravană.
Programul și filmele ce vor rula la cinema Libertatea din Oradea
Vineri – 2 septembrie
16.00  127 DE ORE
127 HOURS
Regia: Danny Boyle; SUA, Marea Britanie, 2010; cu: James Franco, Lizzy Caplan, Kate Mara; durata: 97 min
Sinopsis: 127 DE ORE este povestea adevărată a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut și i-a zdrobit brațul și îl blochează într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah. Pe întreaga durată a călătoriei sale, Ralston își amintește prieteni, iubite (Clémence Poésy), familie și pe cele două excursioniste (Amber Tamblyn și Kate Mara) pe care le-a cunoscut înainte de accident. Pe durata următoarelor cinci zile, Ralston se luptă cu natura și cu propriii demoni pentru a descoperi în cele din urmă că are curajul și ceea ce este necesar pentru a se scoate indiferent de metodă, să coboare peretele de 20 de metri și să meargă pe jos peste 13 kilometri înainte de a fi salvat în cele din urmă. Povestit cu o structură narativă dinamică, 127 DE ORE este o poveste viscerală și palpitantă care va duce publicul într-o nouă călătorie și va dovedi ce putem face când facem alegeri în viață.
 18.00  DRUMUL DE ÎNTOARCERE
 THE WAY BACK
Regia: Peter Weir; SUA, 2010; durata: 133 min; cu: Dragoș Bucur, Colin Farrell, Ed Harris, Alexandru Potocean, Saoirse Ronan, Jim Sturgess
Sinopsis: Când evadează dintr-un gulag siberian în 1940, șapte curajoși prizonieri de naționalități diferite descoperă adevăratul sens al prieteniei în timpul unei călătorii care-i poartă de-a lungul a mii de kilometri de teren ostil în drumul lor spre India și libertate; festivaluri: Telluride 2010, Dubai 2010, Palm Springs 2011
 21.00 DINCOLO
 BEYOND
Regia: Pernilla August; Suedia, 2010; cu: Noomi Rapace, Ola Rapace, Ville Virtanen, Outi Mäenpää, Tehilla Blad, Alpha Blad; durata: 94 min
Sinopsis: Leena s-a luptat toată viața să scape de durerea pricinuită de sumbra ei copilărie. Într-o dimineață chiar înainte de Crăciun, femeia primește un telefon de la spitalul din orașul de baștină: mama ei e pe moarte. Vestea o va face să pornească într-o călătorie pentru a-și înfrunta mama pentru prima oară în viața ei adultă. Acum trebuie să-și rezolve socotelile cu trecutul pentru a putea merge înainte; festivaluri: Veneția 2010, Valladolid 2010, Tallinn 2010, Sao Paulo 2010, Oslo 2010, Hamburg 2010
Sâmbătă – 3 septembrie
16.00  ILUZIONISTUL
L’ILLUSIONISTE
Regia: Sylvain Chomet; animație, Marea Britanie, Franța, 2009; cu: Jean-Claude Donda, Eilidh Rankin and Duncan MacNeil; durata: 80 min; Sinopsis: Iluzionistul este o specie de artist pe cale de dispariție. Toată gloria este polarizată de noile vedete rock astfel încât el este forțat să accepte spectacole din ce în ce mai obscure în teatre marginale, petreceri în aer liber, baruri și cafenele. Totuși în timpul unui spectacol pe care îl susține într-un local de provincie situat pe o insulă lângă coasta de vest a Scoției, Iluzionistul o întâlnește pe Alice, o tânără care îi va schimba viața.
18.00 MUNTELE ROȘU 
TILVA ROS
Regia: Nikola Le¾aiæ; Serbia, 2010; cu: Marko Todoroviæ, Stefan Djordjeviæ, Dunja Kovaceviæ, Marko Milenkoviæ, Nenad Stanisavljeviæ, Nenad Ivanovicæ, Filip Maksimoviæ, Milos Petroviæ; durata: 100 min; Sinopsis: Orașul Bor din Serbia a fost pe vremuri cea mai mare mină de cupru din Europa. Acum e doar cea mai mare groapă. Toda și Ștefan, prieteni la cataramă, își petrec prima vară de după liceu în mina abandonată, filmând clipuri inspirate de emisiunea Jackass. Când Dunja, o prietenă care trăiește în Franța, se întoarce acasă pentru vacanță, băieții se luptă pentru atenția ei, ceea ce le pune în pericol prietenia. Îi desparte și mai mult faptul că Ștefan va merge la facultate la Belgrad, în timp ce Toda jură că nu s-ar apropia de vreo universitate nici dacă ar avea bani. Dar protestele sindicale se întețesc în oraș, iar băieții descoperă o altă cauză comună; festivaluri: Sarajevo 2010, Varșovia 2010
 21.00  MISS KICKI
Regia: Håkon Liu; Suedia, 2009; cu: Pernilla August, Ludwig Palmell, Huang He River, Britta Andersson și Eric Tsang; durata: 88 min; Sinopsis: După lungi discuții pe internet cu omul de afaceri taiwanez Chang, Kicki decide să facă o călătorie la Taipei pentru a-i face o surpriză prietenului său virtual. Kicki nu vrea să călătorească singură și îl invită pe fiul său Viktor, în vârstă de 16 ani, să i se alăture. Kicki îi spune fiului său că această călătorie ar trebui să  reconstruiască legătura dintre ei, după ce fuseseră despărțiți mai mulți ani. Dar când Viktor descoperă adevăratul scop al călătoriei, Kicki trebuie să îi demonstreze, dar să se convingă și pe ea, că poate deveni mama care nu a fost niciodată.
Duminică – 4 septembrie
16.00  URSUL
Regia: Dan Chișu; România, 2011; durata: 83 min; cu: Șerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Cosmin Seleși; muzica: Goran Bregovic; Sinopsis: „Ursul” este un road-movie plasat în România anilor ’90. Noul director al Circului de Stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituției prin vânzarea singurului urs - bătrân și pe moarte - unui vânător german. Însă, mânați de pasiunea pentru meserie și de dragostea pentru urs, artiștii circului se împotrivesc directorului și îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacția.
 18.00  BELI BELI SVET
O LUME ALBĂ, ALBĂ
Regia: Oleg Novkovic; Serbia, Germania, Suedia, 2010; cu: Uliks Fehmiu, Hana Selimoviæ, Nebojša Glogovac, Jasna Ðurièiæ, Boris Isakoviæ, Milica Mihajloviæ; durata: 121 min; Sinopsis: King este un chipeș fost miner, acum patron al unui bar. Pe vremuri a avut o aventură cu frumoasa orașului, Ruzica, soția fostului său antrenor de box. Când soțul a aflat, a înnebunit, iar Ruzica a trebuit să-l omoare. După șapte ani petrecuți în închisoare, femeia se întoarce pentru a-l găsi pe King într-o relație cu o puștoaică frumoasă: propria ei fiică, Rosa; festivaluri: Locarno 2010, Pusan 2010, Mar del Plata 2010
21.00 EU SUNT DRAGOSTEA
IO SONO L’AMORE
Regia: Luca Guadagnino; Italia, 2009; cu: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini, Alba Rohrwacher, Pippo Delbono; durata: 120 min; Sinopsis: „Eu sunt Dragostea”/ Io Sono l’Amore spune povestea înstăritei familii Recchi, aflate în pragul unor schimbări radicale. Eduardo Sr., patriarhul familiei, a decis să numească un succesor la conducerea companiei sale și surprinde pe toată lumea când decide să împartă puterea între fiul Tancredi și nepotul Edo. Cu toate acestea, Edo visează să își deschidă un restaurant alături de prietenul său Antonio, un bucătar  talentat. Inima familiei lui Tancredi este soția acestuia, Emma (Tilda Swinton), o imigrantă din Rusia, care a adoptat cultura din Milano. Mamă iubitoare și atentă, existența lui Emma este zdruncinată profund atunci când se îndrăgostește de Antonio și dă frâu liber unei aventuri amoroase pasionale care va schimba pentru totdeauna viața familiei sale.
Biletul de acces la proiecții este 5 lei.
Distribuitori parteneri: Transilvania Film și Clorofilm; co-organizator: Asociația METRION Oradea. (Paul Pintea)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:31:44 Ora standard a Europei de Est