Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Plan de acțiune în cazul retragerii subvenției la energia termică

Cum e să-ți faci sanie de vara

Plan de acțiune în cazul retragerii subvenției la energia termică

n cadrul conferinței de ieri (miercuri, 24 august 2011), primarul Ilie Bolojan a prezentat un set de măsuri propuse pentru perioada 2011 – 2012 pentru eficientizarea sistemului energetic din municipiu.

În Oradea sunt alimentate cu energie termică 3.656 de case particulare și 57.419 apartamente, organizate în 708 asociații de proprietari.
„Una dintre variante, este de a rămâne în continuare pe cărbune, dar acest lucru ar fi un factor de poluare a mediului, asta pe lângă dezavantajele pe care le presupun cheltuielile de transport și depozitare a zgurii. Varianta cea mai viabilă este să renunțăm la treptat la cărbune și să se treacă la varianta pe gaz. Ne dorim să luăm acele măsuri care să asigure orădenilor un sistem de încălzire stabil și care să ofere pe termen lung servicii de calitate și la un preț avantajos pentru populație. Pentru aceasta vom susține un preț unitar la energia termică pe toată raza municipiului”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Printre măsurile propuse se numără separarea activității de producție de cea de distribuție, în vederea deschiderii pieței de energie termică. Transportul și distribuția vor fi gestionate de o nouă societate cu acționar unic Consiliul Local Oradea. Separarea gestiunii activităților va începe în toamnă și se va finaliza în primăvara anului 2012.
„Momentan, este în implementarea proiectului finanțat din POS Mediu și organizarea licitației pentru înlocuirea centralei termice existente cu o altă centrală de ultimă generație. Urmează să fie achiziționată o turbină pe gaz, după care vor fi achiziționate serviciile de înlocuire a 12,7 km de magistrală, respectiv va fi înlocuită Magistrala I de pe Bdul Dacia și Magistrala III din zona str. Traian Lalescu și Ștefan cel Mare”, a spus Marcel Boloș, directorul Direcției Management cu Finanțare Internațională.
Alte măsuri se vor concretiza în: declararea cartierelor de blocuri ca zonă unitară de încălzire alimentată exclusiv de SACET și adoptarea unei HCL privind stabilirea unor măsuri de încurajare a menținerii în sistem a consumatorilor de la blocuri; blocarea investițiilor privind extinderea de rețele în zona de case, toate fondurile disponibile urmând să fie folosite pentru reabilitarea actualelor rețele; pregătirea populației pentru eliminarea subvenției, urmând să fie stabilită o politică locală de subvenționare pentru susținerea populației.
Municipalitatea susține în continuare investițiile private sau din fonduri europene în exploatarea zăcământului de apă geotermală. Astfel, Primăria Oradea a depus în primăvara lui 2010 o cerere de finanțare pentru un proiect de valorificare a energiei geotermale prin POS (Creșterea Competitivității Economice, Axa 4.2). Proiectul propune ca încălzirea cu apă în cartierul Nufărul I să fie asigurată într-o pondere de peste 85% din resurse regenerabile de apă geotermală. Valoarea estimată a acestei investiții este de 15 milioane euro și presupune: un punct termic geotermal, două foraje, module termice automatizate, rețele de transport, stații de reinjecție. „Această investiție presupune automat scăderea cheltuielilor pentru CET, și implicit mai puțini km de magistrală care trebuie reabilitați”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
„Este important că avem un plan de acțiune clar și resurse asigurate. Avem astfel garanția asigurării căldurii în municipiu. Doresc să-i încurajez pe orădeni să nu-și facă gânduri foarte negre. Așteptăm decizia Guvernului României, iar dacă acesta va anula într-adevăr subvențiile, vom fi obligați să facem majorări, maximum de majorare pe gigacalorie ajungând până la 25%”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
„Costul unei gigacalorii este de 261, 69 lei și se împarte între populație (193 lei), bugetul local și bugetul de stat (42,5 lei). Retragerea subvenției de la bugetul de stat ar însemna pentru populație o creștere a gigacaloriei de la 193 lei la 235 lei”, a precizat dl Eduard Florea, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.
Pentru a veni în sprijinul populației, Electrocentrale a propus ca de la începutul sezonului de iarnă 2011-2012 consumatorii de energie termică să poată opta pentru sistemul de plată uniformizat, care presupune plata eșalonată a facturilor din perioada iernii. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:21 Ora de vară a Europei de Est