Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Plan de acțiune în cazul retragerii subvenției la energia termică

Cum e să-ți faci sanie de vara

Plan de acțiune în cazul retragerii subvenției la energia termică

n cadrul conferinței de ieri (miercuri, 24 august 2011), primarul Ilie Bolojan a prezentat un set de măsuri propuse pentru perioada 2011 – 2012 pentru eficientizarea sistemului energetic din municipiu.

În Oradea sunt alimentate cu energie termică 3.656 de case particulare și 57.419 apartamente, organizate în 708 asociații de proprietari.
„Una dintre variante, este de a rămâne în continuare pe cărbune, dar acest lucru ar fi un factor de poluare a mediului, asta pe lângă dezavantajele pe care le presupun cheltuielile de transport și depozitare a zgurii. Varianta cea mai viabilă este să renunțăm la treptat la cărbune și să se treacă la varianta pe gaz. Ne dorim să luăm acele măsuri care să asigure orădenilor un sistem de încălzire stabil și care să ofere pe termen lung servicii de calitate și la un preț avantajos pentru populație. Pentru aceasta vom susține un preț unitar la energia termică pe toată raza municipiului”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Printre măsurile propuse se numără separarea activității de producție de cea de distribuție, în vederea deschiderii pieței de energie termică. Transportul și distribuția vor fi gestionate de o nouă societate cu acționar unic Consiliul Local Oradea. Separarea gestiunii activităților va începe în toamnă și se va finaliza în primăvara anului 2012.
„Momentan, este în implementarea proiectului finanțat din POS Mediu și organizarea licitației pentru înlocuirea centralei termice existente cu o altă centrală de ultimă generație. Urmează să fie achiziționată o turbină pe gaz, după care vor fi achiziționate serviciile de înlocuire a 12,7 km de magistrală, respectiv va fi înlocuită Magistrala I de pe Bdul Dacia și Magistrala III din zona str. Traian Lalescu și Ștefan cel Mare”, a spus Marcel Boloș, directorul Direcției Management cu Finanțare Internațională.
Alte măsuri se vor concretiza în: declararea cartierelor de blocuri ca zonă unitară de încălzire alimentată exclusiv de SACET și adoptarea unei HCL privind stabilirea unor măsuri de încurajare a menținerii în sistem a consumatorilor de la blocuri; blocarea investițiilor privind extinderea de rețele în zona de case, toate fondurile disponibile urmând să fie folosite pentru reabilitarea actualelor rețele; pregătirea populației pentru eliminarea subvenției, urmând să fie stabilită o politică locală de subvenționare pentru susținerea populației.
Municipalitatea susține în continuare investițiile private sau din fonduri europene în exploatarea zăcământului de apă geotermală. Astfel, Primăria Oradea a depus în primăvara lui 2010 o cerere de finanțare pentru un proiect de valorificare a energiei geotermale prin POS (Creșterea Competitivității Economice, Axa 4.2). Proiectul propune ca încălzirea cu apă în cartierul Nufărul I să fie asigurată într-o pondere de peste 85% din resurse regenerabile de apă geotermală. Valoarea estimată a acestei investiții este de 15 milioane euro și presupune: un punct termic geotermal, două foraje, module termice automatizate, rețele de transport, stații de reinjecție. „Această investiție presupune automat scăderea cheltuielilor pentru CET, și implicit mai puțini km de magistrală care trebuie reabilitați”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
„Este important că avem un plan de acțiune clar și resurse asigurate. Avem astfel garanția asigurării căldurii în municipiu. Doresc să-i încurajez pe orădeni să nu-și facă gânduri foarte negre. Așteptăm decizia Guvernului României, iar dacă acesta va anula într-adevăr subvențiile, vom fi obligați să facem majorări, maximum de majorare pe gigacalorie ajungând până la 25%”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
„Costul unei gigacalorii este de 261, 69 lei și se împarte între populație (193 lei), bugetul local și bugetul de stat (42,5 lei). Retragerea subvenției de la bugetul de stat ar însemna pentru populație o creștere a gigacaloriei de la 193 lei la 235 lei”, a precizat dl Eduard Florea, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.
Pentru a veni în sprijinul populației, Electrocentrale a propus ca de la începutul sezonului de iarnă 2011-2012 consumatorii de energie termică să poată opta pentru sistemul de plată uniformizat, care presupune plata eșalonată a facturilor din perioada iernii. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:31:59 Ora standard a Europei de Est