Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Siguranță în vacanță”

Campanie preventivă a I.P.J. Bihor

„Siguranță în vacanță”

Polițiștii informează turiștii din stațiunea Băile Felix cu privire la prevenirea victimizării și implicării acestora în fapte de natură antisocială.

În perioada 18 august – 4 septembrie 2011, în cadrul campaniei „Siguranță în vacanță!”, sub sloganul „Asigură-te că ai o zi frumoasă”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii de proximitate din stațiunea bihoreană Băile Felix, în parteneriat cu specialiștii Centrului Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor derula o serie de activități preventive în stațiunea bihoreană Băile Felix.
La activitățile preventive derulate vor participa și voluntari ai Centrului Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual – FOCUS- Filiala Bihor, studenți din cadrul Facultății de Științe Socio - Umane a Universității Oradea și elevi ai Grupului Școlar „Vasile Voiculescu” din Oradea, voluntari ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Scopul campaniei este informarea turiștilor pe diverse domenii de prevenire, pentru prevenirea victimizării și implicării acestora în fapte de natură antisocială.
Un segment important în desfășurarea acțiunilor preventive derulate este reprezentat de informarea populației cu privire la măsurile de protecție pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a-și spori siguranța proprie, a familiei sale și nu în ultimul rând, a comunității în care trăiește.
În acest sens, turiștii sunt așteptați în fiecare joi, la punctul de informare al Poliției, situat pe platoul din fața Lacului cu nuferi, din stațiunea Băile Felix, în intervalul orar 19.00 - 21.00.
Pe parcursul campaniei, vor fi proiectate filme educativ – preventive menite a conștientiza cetățenii în sensul dezvoltării unui comportament preventiv și vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale cu  mesaje preventive, pentru ai conștientiza pe cetățeni  cu privire la necesitatea adoptării unui comportament preventiv.
De asemenea, în cadrul discuțiilor cu turiștii vor fi promovate informații utile cu privire la campaniile preventive derulate de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității cum ar fi: Campania  de prevenire a furturilor din genți, buzunare și autoturisme „Alege Siguranța!”, derulată sub sloganul „Nu le face viața ușoară infractorilor!”, Campania preventivă privind efectele nocive ale consumului de alcool denumită „Fiți conștienți! Consumul de alcool distruge viața!”,  campania de prevenire a accidentelor rutiere „Alege Viața” , precum și mesaje din cadrul campaniei de prevenire a disparițiilor de copii ”Alertă! Răpire! Copil!” 
De asemenea, specialiștii Centrului Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor promova informații utile referitoare la două campanii naționale pe tematica prevenirii traficului de persoane, respectiv „Folosește internetul cu grijă. Traficul cu minori are fețe ascunse” și campania „Deschide ochii!”
Pe parcursul derulării acțiunii, polițiștii vor oferi turiștilor materiale preventive și vor aplica chestionare pentru a analiza eficiența, utilitatea și calitatea informațiilor transmise, avându-se în vedere totodată și percepția acestora asupra gradului de siguranță în stațiune.
Campania are o componentă destinată educării copiilor în vederea cunoașterii și respectării normelor rutiere și o alta adresată adulților, prin care se urmărește sensibilizarea acestora asupra vulnerabilității copiilor în trafic și nu numai.
Un alt segment important al campaniei îl reprezintă și informațiile transmise de către specialiștii Centrului Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane pe tema traficului de ființe umane indiferent de forma de manifestare.
În cadrul campaniei vor fi promovate spoturi video preventive realizate de Institutul de Prevenire și Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române în cadrul unor campanii preventive, spoturi care prezintă situații ipotetice, fiind create cât mai real posibil, pentru ca populația să conștientizeze necesitatea adoptării unui comportament preventiv.
Plecând de la necesitatea de a diversifica și intensifica modalitățile de comunicare cu cetățenii, pentru a pune la dispoziția acestora un volum mai mare și permanent actualizat de informații utile, va fi de asemenea promovat și site-ul specializat cu recomandări preventive specifice tipurilor de infracționalitate cel mai frecvent întâlnite în ultima perioadă de timp.
Site-ul este găzduit de server-ul politiaromana.ro și poate fi accesat la adresa www.politiaromana.ro, secțiunea Prevenirea Criminalității. Accesând site-ul, pot fi obținute informații referitoare la protecția copiilor, prevenirea violenței în mediul școlar, violența intrafamilială, sfaturi pentru persoanele în vârstă, comportamentul antisocial, prevenirea tâlhăriilor, furturile din locuințe, furturi de și din auto, prevenirea furturilor din buzunare, genți, înșelăciuni prin corespondență, fraude cu carduri bancare, protecția societăților comerciale, obiecte de artă și antichități, mediul rural (infracțiuni frecvente, case de vacanță), măsuri pentru o vacanță sigură etc. (Alina DINU)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:30:02 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...