Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Siguranță în vacanță”

Campanie preventivă a I.P.J. Bihor

„Siguranță în vacanță”

Polițiștii informează turiștii din stațiunea Băile Felix cu privire la prevenirea victimizării și implicării acestora în fapte de natură antisocială.

În perioada 18 august – 4 septembrie 2011, în cadrul campaniei „Siguranță în vacanță!”, sub sloganul „Asigură-te că ai o zi frumoasă”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii de proximitate din stațiunea bihoreană Băile Felix, în parteneriat cu specialiștii Centrului Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor derula o serie de activități preventive în stațiunea bihoreană Băile Felix.
La activitățile preventive derulate vor participa și voluntari ai Centrului Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual – FOCUS- Filiala Bihor, studenți din cadrul Facultății de Științe Socio - Umane a Universității Oradea și elevi ai Grupului Școlar „Vasile Voiculescu” din Oradea, voluntari ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Scopul campaniei este informarea turiștilor pe diverse domenii de prevenire, pentru prevenirea victimizării și implicării acestora în fapte de natură antisocială.
Un segment important în desfășurarea acțiunilor preventive derulate este reprezentat de informarea populației cu privire la măsurile de protecție pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a-și spori siguranța proprie, a familiei sale și nu în ultimul rând, a comunității în care trăiește.
În acest sens, turiștii sunt așteptați în fiecare joi, la punctul de informare al Poliției, situat pe platoul din fața Lacului cu nuferi, din stațiunea Băile Felix, în intervalul orar 19.00 - 21.00.
Pe parcursul campaniei, vor fi proiectate filme educativ – preventive menite a conștientiza cetățenii în sensul dezvoltării unui comportament preventiv și vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale cu  mesaje preventive, pentru ai conștientiza pe cetățeni  cu privire la necesitatea adoptării unui comportament preventiv.
De asemenea, în cadrul discuțiilor cu turiștii vor fi promovate informații utile cu privire la campaniile preventive derulate de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității cum ar fi: Campania  de prevenire a furturilor din genți, buzunare și autoturisme „Alege Siguranța!”, derulată sub sloganul „Nu le face viața ușoară infractorilor!”, Campania preventivă privind efectele nocive ale consumului de alcool denumită „Fiți conștienți! Consumul de alcool distruge viața!”,  campania de prevenire a accidentelor rutiere „Alege Viața” , precum și mesaje din cadrul campaniei de prevenire a disparițiilor de copii ”Alertă! Răpire! Copil!” 
De asemenea, specialiștii Centrului Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor promova informații utile referitoare la două campanii naționale pe tematica prevenirii traficului de persoane, respectiv „Folosește internetul cu grijă. Traficul cu minori are fețe ascunse” și campania „Deschide ochii!”
Pe parcursul derulării acțiunii, polițiștii vor oferi turiștilor materiale preventive și vor aplica chestionare pentru a analiza eficiența, utilitatea și calitatea informațiilor transmise, avându-se în vedere totodată și percepția acestora asupra gradului de siguranță în stațiune.
Campania are o componentă destinată educării copiilor în vederea cunoașterii și respectării normelor rutiere și o alta adresată adulților, prin care se urmărește sensibilizarea acestora asupra vulnerabilității copiilor în trafic și nu numai.
Un alt segment important al campaniei îl reprezintă și informațiile transmise de către specialiștii Centrului Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane pe tema traficului de ființe umane indiferent de forma de manifestare.
În cadrul campaniei vor fi promovate spoturi video preventive realizate de Institutul de Prevenire și Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române în cadrul unor campanii preventive, spoturi care prezintă situații ipotetice, fiind create cât mai real posibil, pentru ca populația să conștientizeze necesitatea adoptării unui comportament preventiv.
Plecând de la necesitatea de a diversifica și intensifica modalitățile de comunicare cu cetățenii, pentru a pune la dispoziția acestora un volum mai mare și permanent actualizat de informații utile, va fi de asemenea promovat și site-ul specializat cu recomandări preventive specifice tipurilor de infracționalitate cel mai frecvent întâlnite în ultima perioadă de timp.
Site-ul este găzduit de server-ul politiaromana.ro și poate fi accesat la adresa www.politiaromana.ro, secțiunea Prevenirea Criminalității. Accesând site-ul, pot fi obținute informații referitoare la protecția copiilor, prevenirea violenței în mediul școlar, violența intrafamilială, sfaturi pentru persoanele în vârstă, comportamentul antisocial, prevenirea tâlhăriilor, furturile din locuințe, furturi de și din auto, prevenirea furturilor din buzunare, genți, înșelăciuni prin corespondență, fraude cu carduri bancare, protecția societăților comerciale, obiecte de artă și antichități, mediul rural (infracțiuni frecvente, case de vacanță), măsuri pentru o vacanță sigură etc. (Alina DINU)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:30 Ora de vară a Europei de Est