Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul bobocilor de la “Andrei Șaguna” Oradea

Joi, la “No Problem”, primul bal al toamnei

Balul bobocilor de la “Andrei Șaguna” Oradea

Discoteca “No Problem” din Oradea a găzduit, astă-seară (joi, 18 octombrie 2007), primul bal al acestei toamne – Balul bobocilor de la Grupul Școlar “Andrei Șaguna”, organizat de Consiliul elevilor și clasele a XI-a A,B și C.

Râvnitele titluri de Miss și Mister boboc au fost cucerite de perechea nr.1 – Banhidi Chantal (din IX H) și Ovidiu Gocan (din IX A), un Taur și un Vărsător, frumoși, serioși și ambițioși, o fostă manechină și un atlet, firi deschise, prietenoase și sincere.
Seara magică a bobocilor
Toamna se numără bobocii în fiecare liceu orădean. Evenimentul e pregătit cu multă seriozitate și responsabilitate, și așteptat cu emoții de beneficiari. Cei mai tari “șogunii” – Cristina Þirban, Alin Buzle, Marcel Șilinca, Denisa Frai, Alina Guiaș, Emilia Ilea, Alexandra Oros, Cosmin Erdeli și Alexandru Hadade - , împreună cu prof. Carmen Matiuța, directorul adjunct al liceului, au pregătit în detaliu sărbătoarea bobocilor (începând cu selectarea și instruirea bobocilor, probele de concurs, momentele artistice, prezentarea, scenariul și regia). Planul odată stabilit a fost pus în aplicare prin multe ore de repetiții, încheiate cu repetiția generală, susținută chiar pe ringul discotecii.
La rândul lor, frumoșii serii magice, Banhidi Chantal-Gocan Ovidiu, Brigitta Borza-Nastor George, Kurucz Anita-Raț Robert, Iluț Andra-Morar Marius, Kurucz Andrea-Macavei Eric, s-au gătit cu tot fastul pentru primul lor bal din viața de elev. Cu lecția învățată, joi seara, organizatorii și prezentatorii (Emanuela Vese și Raul Þinca) aveau să pună în undă întregul scenariu cu concursul protagoniștilor - cele cinci perechi de boboci, plus perechea fantomă – “încurcă lume” (Zizina – Alin Buzle și Zizinu – Marcel Șilinca).
Naomi, brocken heart!
Naomi Avram, absolventa de aur a liceului, frumoasă și talentată, e prezentă în fiecare an la sărbătoarea bobocilor. De această dată, Naomi chiar s-a prins în “jocul ielelor”, având rolul principal în numărul de pantomimă.
Privit în ansamblu, programul a avut de toate, dans, muzică instrumentală, prezentare de modă, schimbare de loock, grație și frumusețe, distracție și probe ușor de trecut pentru concurenți (singura probă care a pus ceva probleme a fost alergarea în sac, contra cronometru). Trupa vedetă a școlii  (Baby Boo) și-a onorat blazonul, iar dna profesoară Felicia Burcea și manechinele liceului ne-au încântat cu ținutele prezentate. Balul, ca orice distracție, a avut parte și de recital. Protagoniștii celor două reprize de recital au fost Marcel Șilinca și invitații săi - cu un număr instrumental de muzică populară românească (melodii de joc), și Mihai Balint și “țigăncile” sale (Cristina Opriș, Jenei Emese, Alexandra Buz, Varga Noemi) - cu un dans țigănesc.
Chantal și Ovidiu – Miss și Mister boboc
Un Taur și un Vărsător au făcut echipă bună, au strălucit, și au câștigat titlurile puse în joc.
Chantal Banhidi e în clasa a IX-a H, o manechină ușor de remarcat, 1,72 m cu 58 kg, ochi căprui, fire deschisă, sociabilă, dar pretențioasă. Serioasă și pedantă, pretinde partenerilor bune maniere, sinceritate și seriozitate. Stilată, rafinată, calculată și inteligentă, Chantal visează să devină avocat sau reporter TV.
Ovidiu Gocan e în IX A, 1,78 m, 60 kg, ochi căprui, fire de artist, sensibil, elegant și stilat. A făcut atletism și kitbox, cu un loc II pe municipiu la ștafetă. E ambițios și perseverent. “Tot ce-mi propun reușesc. Îmi plac fetele manierate și inteligente, dar nu fițoase!”
Pe podiumul de premiere, alături de Chantal și Ovidiu, au urcat Brigitta Borza și Robert Raț – locul II, Kurucz  Andrea și Marius Morar – locul III, Alin și Marcel (“Zizina și Zizinu”) – premiu de popularitate.
Și uite-așa, joi seara, “șogunii” orădeni, cu al lor bal, au deschis sezonul balurilor bobocilor din această toamnă.
Georgiana-Lucia Pop, Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor de la  “Andrei Șaguna” Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:23 Ora de vară a Europei de Est