Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul bobocilor de la “Andrei Șaguna” Oradea

Joi, la “No Problem”, primul bal al toamnei

Balul bobocilor de la “Andrei Șaguna” Oradea

Discoteca “No Problem” din Oradea a găzduit, astă-seară (joi, 18 octombrie 2007), primul bal al acestei toamne – Balul bobocilor de la Grupul Școlar “Andrei Șaguna”, organizat de Consiliul elevilor și clasele a XI-a A,B și C.

Râvnitele titluri de Miss și Mister boboc au fost cucerite de perechea nr.1 – Banhidi Chantal (din IX H) și Ovidiu Gocan (din IX A), un Taur și un Vărsător, frumoși, serioși și ambițioși, o fostă manechină și un atlet, firi deschise, prietenoase și sincere.
Seara magică a bobocilor
Toamna se numără bobocii în fiecare liceu orădean. Evenimentul e pregătit cu multă seriozitate și responsabilitate, și așteptat cu emoții de beneficiari. Cei mai tari “șogunii” – Cristina Þirban, Alin Buzle, Marcel Șilinca, Denisa Frai, Alina Guiaș, Emilia Ilea, Alexandra Oros, Cosmin Erdeli și Alexandru Hadade - , împreună cu prof. Carmen Matiuța, directorul adjunct al liceului, au pregătit în detaliu sărbătoarea bobocilor (începând cu selectarea și instruirea bobocilor, probele de concurs, momentele artistice, prezentarea, scenariul și regia). Planul odată stabilit a fost pus în aplicare prin multe ore de repetiții, încheiate cu repetiția generală, susținută chiar pe ringul discotecii.
La rândul lor, frumoșii serii magice, Banhidi Chantal-Gocan Ovidiu, Brigitta Borza-Nastor George, Kurucz Anita-Raț Robert, Iluț Andra-Morar Marius, Kurucz Andrea-Macavei Eric, s-au gătit cu tot fastul pentru primul lor bal din viața de elev. Cu lecția învățată, joi seara, organizatorii și prezentatorii (Emanuela Vese și Raul Þinca) aveau să pună în undă întregul scenariu cu concursul protagoniștilor - cele cinci perechi de boboci, plus perechea fantomă – “încurcă lume” (Zizina – Alin Buzle și Zizinu – Marcel Șilinca).
Naomi, brocken heart!
Naomi Avram, absolventa de aur a liceului, frumoasă și talentată, e prezentă în fiecare an la sărbătoarea bobocilor. De această dată, Naomi chiar s-a prins în “jocul ielelor”, având rolul principal în numărul de pantomimă.
Privit în ansamblu, programul a avut de toate, dans, muzică instrumentală, prezentare de modă, schimbare de loock, grație și frumusețe, distracție și probe ușor de trecut pentru concurenți (singura probă care a pus ceva probleme a fost alergarea în sac, contra cronometru). Trupa vedetă a școlii  (Baby Boo) și-a onorat blazonul, iar dna profesoară Felicia Burcea și manechinele liceului ne-au încântat cu ținutele prezentate. Balul, ca orice distracție, a avut parte și de recital. Protagoniștii celor două reprize de recital au fost Marcel Șilinca și invitații săi - cu un număr instrumental de muzică populară românească (melodii de joc), și Mihai Balint și “țigăncile” sale (Cristina Opriș, Jenei Emese, Alexandra Buz, Varga Noemi) - cu un dans țigănesc.
Chantal și Ovidiu – Miss și Mister boboc
Un Taur și un Vărsător au făcut echipă bună, au strălucit, și au câștigat titlurile puse în joc.
Chantal Banhidi e în clasa a IX-a H, o manechină ușor de remarcat, 1,72 m cu 58 kg, ochi căprui, fire deschisă, sociabilă, dar pretențioasă. Serioasă și pedantă, pretinde partenerilor bune maniere, sinceritate și seriozitate. Stilată, rafinată, calculată și inteligentă, Chantal visează să devină avocat sau reporter TV.
Ovidiu Gocan e în IX A, 1,78 m, 60 kg, ochi căprui, fire de artist, sensibil, elegant și stilat. A făcut atletism și kitbox, cu un loc II pe municipiu la ștafetă. E ambițios și perseverent. “Tot ce-mi propun reușesc. Îmi plac fetele manierate și inteligente, dar nu fițoase!”
Pe podiumul de premiere, alături de Chantal și Ovidiu, au urcat Brigitta Borza și Robert Raț – locul II, Kurucz  Andrea și Marius Morar – locul III, Alin și Marcel (“Zizina și Zizinu”) – premiu de popularitate.
Și uite-așa, joi seara, “șogunii” orădeni, cu al lor bal, au deschis sezonul balurilor bobocilor din această toamnă.
Georgiana-Lucia Pop, Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor de la  “Andrei Șaguna” Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:24:12 Ora standard a Europei de Est