Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Tabăra MASH (ediția 16-a)

În perioada 1- 8 august

Tabăra MASH (ediția 16-a)

În perioada 1- 8 august 2011, s-a derulat ediția a 16-a a taberei MASH, eveniment național de referință adresat tinerilor preocupați pentru pregătirea în acordarea primului ajutor, dar și în tehnici alpine de parcurgere a traseelor montane dificile.

Programul taberei s-a desfășurat conform tradiției, în zona de campare Glăvoi, M-ții Bihor și a reunit peste 60 de studenți, majoritatea de la facultățile de medicină  din România, dar și studenți mediciniști din Turcia și Cehia.
Ediția din acest an a fost posibilă datorită finanțării din partea Consiliului Județean Bihor și sponsorilor: Medimpact, D&C Oradea, Inotec, Selgros și Panasonic.
Premisele și scopul Mash
Încercările timide, înregistrate pe parcursul ultimilor ani, la noi în țară, nu întotdeauna finalizate cu succes, au scos la iveală unul din factorii importanți care pot influența evoluția pozitivă a serviciilor de salvare în situații speciale: nivelul de instruire a populației și modul ei de raportare față de aceste servicii, respectiv, față de situațiile speciale în sine. Popularizarea mijloacelor prin care populația poate contribui la salvarea unor persoane aflate în dificultate trebuie să devină o prioritate a activității serviciilor profesioniste de salvare. În cele mai multe cazuri primii care pot interveni sunt simplii cetățeni, primele lor gesturi făcând diferența dintre viață și moarte pentru persoanele aflate în dificultate. Acest prim pas al educării specifice, efectuate de profesioniști, poate fi continuat mai apoi la nivele superioare, în paralel cu dezvoltarea voluntariatului, resursă importantă și de bază a lumii civilizate, dar atât de prost gestionată în România mileniului III.
Realizarea unei coeziuni eficiente între variatele echipe care intervin în acțiunile de salvare, creșterea gradului de interoperabilitate a profesioniștilor din diferitele ramuri ale acestui vast domeniu și crearea unui sistem de educație continuă a modalităților de interacționare și a creșterii nivelului de siguranță a echipelor de salvare pe parcursul intervențiilor.
Prezentul proiect își propune să suplinească o mare parte din aceste cerințe prin pregătirea unui grup de voluntari (studenți mediciniști) care să dobândească aptitudini practice și teoretice care pot fi puse în aplicare în cazul situațiilor speciale complexe de salvare, urmând ca, în continuare acești voluntari să ducă mai departe informația spre cel mai receptiv contingent al societății noastre: tinerii.
Din Programul Mash 2011
*cursuri diverse: resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare montană;
*exerciții practice de tehnica speologiei alpine;
*conferințe: studiu de caz „Intervenția de salvare în peștera R2 – 2011”;
*stabilirea unui punct de prim ajutor în zona taberei și acordarea primului ajutor calificat pentru toată populația zonei respective;
*ecologizarea zonei circumscrise taberei și educația ecologică și montană a participanților;
*drumeții montane pe trasee selectate atfel încât să testeze capacitatea de adaptare la efort, dar și la situații dificile;
*demonstrații practice de salvare montană;
*un concurs – test final prin care participanții au reușit să-și depășească limitele, prea ușor asumate, atât cele fizice, cât și cele legate de cunoștințe medicale generale sau capacitatea de a improviza în momente cheie.
Ce a însemnat Mash 2011?
Mash reprezintă un eveniment de referință pentru pregătirea salvatorilor în situații speciale, fiind unicul de acest gen la noi în țară, având deja o tradiție de 10 ani.
Organizarea MASH în această locație (zona de campare din M-ții Apuseni fiind una fără resurse electrice, de apă curentă, canalizare sau orice fel de insfrastructură, inclusiv rețea de telefonie) a fost special aleasă pentru  simularea unor posibile situații de dezastre, când resursele disponibile pot fi limitate sau inexistente.
Numărul de participanți acceptat în acest an a fost de 60; baza de selecție: studenții mediciniști din întreaga țară, dar și alte categorii; limbajul de instruire a fost unul accesibil. Cazarea participanților s-a făcut în corturi.
 Deși evenimentul s-a derulat într-o zonă cu resurse limitate, amenajarea taberei s-a făcut conform unor standarde minime de igienă și siguranță: s-a organizat bucătărie de campanie, WC-uri publice, săli de cursuri, punct de acordare a primului ajutor, iluminarea cu torțe a zonei taberei etc. (Mihai Botea)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:02:27 Ora standard a Europei de Est