Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitatea Comisiei municipale pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar

Stadiul aplicării Legii nr.247/2005

Activitatea Comisiei municipale pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar

În cadrul conferinței de presă de miecuri, 10 agust 2011, Ionel Vila, secretarul municipiului Oradea și Eugenia Borbei, șeful Direcției Juridice din cadrul Primăriei Oradea, în calitate de coordonator, respectiv ca membru al Comisiei municipale pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar, au prezentat activitatea comisiei respective.

Conform Regulamentului de aplicare a legilor fondului funciar, Comisia municipală pentru aplicarea fondului funciar printre altele preia și analizează cererile depuse în conformitate cu prevederile legii, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, cu excepția celor formulate de comune, orașe sau municipii.
Legile a căror aplicabilitate este supravegheată de comisie sunt: Legea 18/1991, Legea 169/1997, Legea 1/2000 și Legea 247/2005.
Astfel, în baza Legii 247/2005, la Comisia municipală au fost depuse 1.404 cereri de către persoane fizice și juridice, dintre care 939 de cereri au fost respinse, fiind soluționate 394 de cereri, fiind emise titluri de proprietate pentru restituirea în natură a unei suprafețe de 442,73 ha.
Momentan, pe rolul instanțelor de judecată se află un număr total de 75 de dosare care au ca obiect obligarea comisiei locale la reconstituirea dreptului de proprietate în natură pe amplasamente identificate prin rapoarte de expertiză extrajudiciară. Dintre acestea, un număr de 28 de dosare sunt ale unor persoane care au formulat cereri în temeiul Legii nr. 247/2005, restul de 47 de dosare sunt cu cereri soluționate prin acordare de despăgubiri în temeiul Legii nr.169/1997 și Legea nr. 1/2000.
„La ora actuală, procentual suntem la 95% din cererile rezolvate, comisia având o activitate semnificativă”, a declarat secretarul Ionel Vila, în cadrul conferinței de presă. (Biroul de presă)
Stadiul aplicării Legii nr.247/2005
Din 1.404 cereri depuse de persoane fizice și juridice, în termenul legal prevăzut de Legea nr.247/2005 (care  modifică și completează Legile Fondului Funciar), un număr de 939 cereri au fost respinse și 465 de cereri se încadrează în prevederile legale.
Din cele 465 de cereri au fost soluționate prin validare de către Comisia Județeană Bihor pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra terenurilor un număr de 394 de cereri și au fost emise titluri de proprietate pentru restituirea în natură a unei suprafețe totale de 442,7313 ha. Din care cca.100 ha pe vechile amplasamente deținute inițial. Până în data de 31 iulie 2011, cererile formulate în temeiul Legii nr.247/2005 au fost soluționate în procent de 95 %.
Suprafața totală solicitată prin cele 1.404 cereri a fost de 960 ha teren agricol și 54 ha pădure.
Prin Hotărârea Guvernului României nr.1460/2006 a trecut din domeniul public al Statului în domeniul privat și la dispoziția comisiei o suprafață de 266,53 ha teren agricol de la fosta Stațiune de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Oradea.
Prin Hotărârea Guvernului nr.1087/2008 a trecut din domeniul public al Statului în domeniul privat și la dispoziția comisiei suprafața de 161,68 ha teren agricol de la fosta Stațiune de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Oradea.
Conform proceselor verbale de delimitare s-au transmis comisiei în vederea reconstituirii dreptului de proprietate, de la Agenția Domeniilor Statului, Filiala Bihor. o suprafață de 104,69 ha teren agricol de la fosta unitate S.C.Orser S.A și o suprafață de 31,35 ha teren agricol de la fosta S.C.Ovipers S.A Oradea.
Suprafața totală preluată în acte este de 564,25 ha, dar suprafața disponibilă, rezultată în urma măsuratorilor faptice în teren este de 552,31 ha. Diferența dintre suprafața scriptică și cea faptică se explică prin faptul că ultima întreținere a cadastrului general a fost efectuată în anul 1984. În același timp din parcelele cu suprafețe mari, comisia este obligată să asigure drum de acces la fiecare proprietate pusă în posesie, din teren agricol preluat.
Un număr de 71 de cereri nu au fost înaintate până în prezent Comisiei Județene Bihor cu propunere de validare a reconstituirii dreptului de proprietate.
Pe rolul instanțelor de judecată se află un număr total de 75 de dosare care au ca obiect obligarea comisiei locale la reconstituirea dreptului de proprietate în natură pe amplasamente identificate prin rapoarte de expertiză extrajudiciară. Din acestea un număr de 28 de dosare sunt ale unor persoane care au formulat cereri în temeiul Legii nr.247/2005, restul de 47 de dosare sunt cu cereri  soluționate prin acordare de despăgubiri în temeiul Legii nr.169/1997 și Legea nr.1/2000.
Un număr de 12 Sentințe Civile definitive și irevocabile sunt în curs de punere în executare. 
Mai sunt în lucru un număr de 31 de cereri formulate în temeiul Legii nr.247/2005.
În evidența comisiei se află un număr de 84 de cereri formulate în temeiul Legii nr.67/2010.
Prin Legea nr.67/2010 a fost modificat alin.(3) art.18 din Legea nr.18/1991 în sensul ca, terenurile neatribuite, rămase la dispoziția comisiei, din domeniul privat al statului, din aceeași localitate sau din alte localități se pot restitui la cerere, în condițiile legii, foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora care au fost înscriși în anexele privind despăgubirile la regulamentele de aplicare a Legilor Fondului Funciar. În acest fel s-a dat posibilitatea legală a persoanelor aflate în această situație de a solicita atribuirea de teren în natură. La comisia municipală această lege va putea fi pusă în aplicare doar după finalizarea soluționării tuturor cererilor aflate în evidență în temeiul Legii nr.247/2005 în situația în care, vor mai exista terenuri disponibile.
Conform ultimului anunț din data de 03.08.2011 suprafața de 157 ha teren agricol mai poate fi pusă la dispoziția comisiei pentru a face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pentru persoanele îndreptățite.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:25 Ora de vară a Europei de Est