Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ICT for Collaborative, Project-Based, Teaching and Learning susținut de Smart Solution – Malta

Impact în activitatea didactică a proiectului Comenius

ICT for Collaborative, Project-Based, Teaching and Learning susținut de Smart Solution – Malta

Proiectul a fost obținut prin aplicația realizată de către prof. ing. Vasile Valeria, de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd, la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Am realizat aplicația pentru cursul de formare ICT for Collaborative, Project-Based, Teaching and Learning susținut de Smart Solution – Malta, desfășurat în perioada 17-23 iulie 2011. Cursul a însumat 40 de ore, realizat din cursuri, aplicații de laborator, lucru pe ateliere și în grup, precum și evaluare. Obiectivele proiectului au urmărit  efectuarea unei activități de formare continuă Comenius. Cursul s-a desfășurat la Colegiul „St.Clares” din Pembroke – Malta, fiind  accesibil privind aplicațiile practice în pregătirea activității didactice prin realizarea de proiecte și rularea unor etape din cadrul activității didactice cu ajutorul programelor informatice. Din cele șapte zile, în șase s-au desfășurat cursuri (de la 9 la 16), iar în ultima zi, fiecare cursant a realizat o aplicație practică într-un program învățat. Limba de predare a fost engleza, ceea ce a determinat formarea unor competențe de limbă într-un mediu real.
Astfel, au fost realizate aplicații ale următoarelor programe: *Prodcasting, program  care prelucrează imagini, le transpune într-un colaj de film video, ce ne va permite să aplicăm pentru realizarea unor lecții concrete, prin derularea unor imagini, la aria curriculară „Tehnologii”, cu un impact deosebit în folosirea stilului vizual în cadrul orelor și pentru anumite tipuri de clase al căror stil de predare vizual este mai accesibil *Stop Motion Animation Tehniques, aplicație care va permite realizarea de animații, părți componente ale unor dispozitive și aparate de măsură sau elemente electronice, la specialitatea mea, dar și la alte discipline de învățământ *Digital Story Telling - un program de informatică prin care se pot realiza prezentări de imagini, prelucrarea lor și înregistrarea vocii umane în timpul rularii programului. Elevii vor fi foarte interesați de acest program în prezentarea de proiecte sau alte activități din domeniul Electronică și Automatizări, Automate Programabile pentru a realiza simulări ale unor dispozitive *Etwinning - crearea de platforme educaționale la nivel european, pe diferite teme și specialități, unde profesorii își pot descărca informații, pot transmite informații și aplicații din Didactică și metodică *Blogs - realizarea de bloguri pentru profesori, elevi, cu informații necesare, pentru a putea fi accesibile la ore, dar și altor cadre didactice interesate pentru a schimba diferite idei în realizarea scenariilor didactice ale diferitelor lecții într-o manieră nouă, modernă, atractivă pentru elevi, cu implicarea lor directă în activitatea didactică, așa încât elevul să fie ancorat în realitatea activității, să devină responsabil pentru informația achiziționată *Prezi - program IT, care ne va permite să realizăm on-line activități didactice, într-o manieră atractivă și mult mai interesantă pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice *Wikispaces este un website care permite crearea unei platforme de lucru în care se pot introduce imagini, se poate edita, realizând o comunitate on line pe anumite teme, la noi fiind utilă această platforma Wiki, pe care am realizat-o în timpul cursului pe domeniul Electric și Electronică. Astfel se pot încărca și descărca materiale necesare domeniului de aplicație necesar didacticii și metodicii moderne de lucru *Power Point - într-o altă abordare decât cea cunoscută, aplicația Quiz, care este necesară în evaluare, întocmirea de teste de evaluare on line, în care elevul se poate autoevalua.
Așadar, în urma absolvirii cursului, experiența didactică a profesorul este alta, ea îmbogățindu-se substanțial cu noi abordări ale școlii  europene, fiind în măsură să împărtășească și altora din experiența de învățare trăită, exemple de bune practici în domeniul informaticii, organizării activității de laborator în predarea modulelor tehnice și obținerea de competențe tehnice generale și specializate, cunoașterea de către profesori a tematicii cursului, a câtorva repere despre cultura și civilizația malteză.
În timpul cursului, am avut parte și de excursii pentru cunoașterea culturii malteze și a unor obiective turistice de interes internațional (Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Catedrala Sfântul Paul din Valetta, Templele megalitice, Laguna Albastră, Insula Gozo, Comino și Mdina) - o adevărată lecție de istorie și civilizație malteză. O asemenea experiență ar trebui trăită de tot mai multe cadre didactice din țara noastră. De aceea, eu îi îndemn pe toți colegii profesori să profite de șansele care li se oferă, să aplice, să-și depună candidatura pentru aceste aplicații. Informațiile necesare le găsiți pe site-ul Agenției Naționale (www.anpcdefp.ro). Valeria VASILE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:34 Ora de vară a Europei de Est