Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanțul proiectului „De la planșetă la interfața calculatorului” la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Diseminare proiect

Bilanțul proiectului „De la planșetă la interfața calculatorului” la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Experiența noastră și a partenerilor, ideea de a o împărtăși cu alți colegi, precum și dorința echipei de proiect de a fi în pas cu noul sunt câteva argumente care ne-au determinat să inițiem acest proiect.

Acum, când am încheiat anul școlar 2010-2011, ne dăm seama că ideea de a scrie acest proiect a fost benefică atât pentru organizatori cât și pentru participanții direcți sau indirecți.
Rezultatele așteptate și obținute în urma implementării proiectului sunt: *Creșterea interesului pentru disciplinele tehnice și încurajarea producției industriale *Deprinderea elevilor cu studiul individual, un pas spre învățarea continuă pe tot parcursul vieții *Dezvoltarea competențele digitale ale elevilor, precum și deprinderea de a comunica prin mijloace mai puțin uzuale (videoconferință) *Aplicabilitatea unor metode interactive în predarea disciplinelor tehnice *Promovarea valorilor socio-culturale ale regiunii natale, ca valori naționale *Stimularea muncii în echipă și formarea resurselor umane în vederea respectului reciproc.
Proiectul a avut un caracter tehnico-științific, bazându-se pe activități de expoziție – concurs, având ca scop dezvoltarea strategiilor didactice moderne utilizate în procesul  instructiv-educativ din învățământul preuniversitar tehnic. Schimbul de experiență realizat la nivelul școlilor implicate în proiect a urmărit dezvoltarea competențelor cheie ale absolvenților învățământului tehnic, asigurarea tranziției de la școală către locul de muncă.
Conexiunile realizate între școli din diferite regiuni ale țării, cunoașterea locurilor destinate activității practice, dotarea și organizarea activităților practice specifice vor contribui la o mai ușoară integrare, inserție socio-profesională a viitorilor absolvenți pe piața muncii.
Cunoașterea potențialului socio-economic al diverselor regiuni este un factor important în activitatea viitoare a absolvenților. Aceștia vor fi capabili să-și dezvolte spiritul antreprenorial, să promoveze cu îndrăzneală conexiuni economice, schimburi comerciale benefice între diferite zone ale țării într-o „unitate prin diversitate” culturală. Lărgirea orizontului regiunilor respective va duce la dezvoltarea calităților de bun cetățean, a încrederii în reușita personală.
Activitățile propuse în cadrul proiectului s-au desfășurat în următoarea ordine:
1. Concurs de desenare asistată de calculator – competiția școlară duce la competitivitate pe piața muncii. Activitatea s-a desfășurat la Grup Școlar Transporturi Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu în data de 18. 02. 2011.
La concurs au participat treizeci de elevi de la școli tehnice din județele: Bihor, Gorj și Sibiu. Elevii de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș au obținut trei premii I la clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și un premiu II la clasa a XII-a.
2. Prezentarea regiunilor din care fac parte partenerii (NORD – VEST, SUD – VEST, CENTRU).
Activitatea s-a desfășurat online folosind prezentări în power point.
3. Expoziție și concurs de portofolii.
Au fost expuse și prezentate la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș pe perioada 10-12 mai 2011 un număr de 33 de portofolii din județele Bihor, Sibiu și Gorj.
4. Comunicări științifice „Creativitate și inovație în educație”. Au participat în data de 12 mai 2011, la simpozion, 40 elevi și 175 profesori.
Colectivul de cadre didactice participante la implementarea proiectul intitulat „De la planșetă la interfața calculatorului”a avut în vedere două obiective: învățarea eficientă și motivantă și îmbinarea plăcutului cu utilul prin activități extrașcolare. Aceste obiective au fost realizate prin activitățile prezentate mai sus.
Pentru noi, învățarea se construiește pe baza experiențelor anterioare și este influențată de climatul în care se realizează. Există factori interni (motivația, potențialul intelectual, particularitățile psihoindividuale și de vârstă etc.) și factori externi ai învățării (experiențele de învățare, contextul, evenimentele instruirii etc.). Învățarea înseamnă achiziție, urmată de o interiorizare care duce la o modificare, observabilă prin intermediul unor rezultate. Învățarea eficientă are trei caracteristici importante: este activă, este orientată către scop și duce la rezultate măsurabile. Pe baza acestor caracteristici s-a bazat și proiectul nostru inclus în Calendarul Activităților Educative aprobat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Instrumentele învățării eficiente pe care noi ne-am bazat sunt gândirea critică și strategiile metacognitive. Învățarea activă presupune implicarea și participarea conștientă în procesul de construire a cunoștințelor. A da semnificație personală materialelor care sunt învățate înseamnă a le transporta în sisteme proprii de cunoștințe, a stabili permanent legături între experiențele anterioare și cele noi, între cunoștințe și aplicabilitatea lor, între și în interiorul domeniilor de cunoaștere.
A învăța eficient înseamnă a dori să atingi un rezultat, pe care îl stabilești conștient drept scop al învățării, iar elevii participanți la implementarea acestui proiect au dovedit acest lucru.
(Maria MADA & Manuel BERCOVICI)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:36 Ora de vară a Europei de Est