Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea de proiect din Bulgaria

All Different – All Equal (Diferiți, dar totuși egali)

Întâlnirea de proiect din Bulgaria

A cincea întâlnire, și ultima în cadrul proiectului multilateral Comenius „All Different-All Equal”, proiect desfășurat de Liceul Teoretic „Lucian Blaga” împreună cu parteneri din Lituania, Polonia, Italia și Bulgaria, s-a desfășurat la Burgas, în Bulgaria, în perioada 29 mai – 3 iunie 2011.

Delegația română a fost reprezentată de coordonatorul de proiect - prof. Mihaela Șilinca, dl director - prof.  Ioan Hora, prof. Gabriela Pleșca, înv. Eva Fekete, Florica Hora, Adina Merce, Carțiș Anca, Florica Păduraru, Rozalia Ambrus, Șandor Traier și Ioan Lațcău.
„Sarea în bucate”
A cincea întâlnire din cadrul acestui proiect a avut o temă deosebit de generoasă, și anume prezentarea dramatizată a unei povești din patrimoniul cultural al țărilor implicate în proiect. În acest context, școala noastră a pregătit povestea „Sarea în bucate”, în interpretarea elevilor clasei a IV-a A, coordonați de dna înv. Florica Păduraru. Alegerea acestei povești nu a fost una întâmplătoare, ea caracterizând, probabil, cel mai bine spiritualitatea românească.
Deplasarea la Burgas a însemnat familiarizarea cu un nou sistem educațional, cel bulgar, prin vizitarea școlii Sredno Obschtoobrazovatelno Uchilischte „Dimcho Debelyanov”, și prin participarea la activitățile organizate de gazde. Un alt moment important pe ordinea de zi a fost întâlnirea cu viceprimarul orașului Burgas, care a avut amabilitatea de a ne împărtăși modul în care autoritățile locale se implică în gestionarea aspectelor organizatorice din viața școlii. Delegația Comenius a fost primită și de inspectorul școlar general al regiunii Burgas care a prezentat aspectele cele mai importante ale sistemului educațional bulgar, cu referire la orașul Burgas.
Această întâlnire a fost importantă și prin prisma faptului că a fost și ultima, cea a concluziilor și a produselor finale. A fost prezentat astfel Calendarul proiectului Comenius „All Different – All Equal”, care pune în evidență aspecte istorice, religioase și culturale din viața comunităților reprezentate de școlile din proiect. Calendarul are la bază lucrări ale elevilor claselor I-IV din cele cinci școli incluse în proiect, în timp ce tehnoredactarea a fost asigurată pentru toate cele cinci țări de înv. Șandor Traier, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea.
Al doilea produs comun prezentat a fost un album foto, în versiune digitală, fixând în imagini sugestive modul în care obiectivele proiectului au fost concretizate prin activitățile realizate în școli și prin materialele confecționate.
Dorina ne privește din Ceruri!
Cuvântul de încheiere a aparținut, așa cum era de așteptat, coordonatoarei proiectului Comenius „All Different – All Equal”,  Ligita Kukanauzienė, din Lituania, care a tras concluziile proiectului, subliniind realizările, dar și unele aspecte care ne-au afectat pe toți, și care, din păcate, depășesc puterea noastră de a le controla. Este vorba, în principal, de pierderea pentru totdeauna a unui membru important al acestui proiect, prof. Dorina Roman, coordonatoarea de proiect pentru România în primul an de proiect.
Finalul proiectului a însemnat, pe lângă punctarea rezultatelor obținute, a activităților care i-au avut în centrul atenției pe elevi, a materialelor realizate, a seminariilor și a ședințelor de lucru, și o nouă percepție în ceea ce privește titlul proiectului nostru „Diferiți, dar totuși egali”, moto care a devenit un adevărat credo pentru toți cei care au participat la acest proiect. Români, bulgari, italieni, polonezi sau lituanieni, diferiți ca limbă, tradiții, mentalitate, suntem toți egali prin modul în care ne-am implicat în acest proiect, prin dorința de a schimba în bine ceva în conștiința elevilor noștri și a comunității pe care o reprezentăm. (Mihaela Șilinca)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnirea de proiect din Bulgaria.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:39:07 Ora de vară a Europei de Est