Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea

Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a

Directorul Complexului Muzeul Þării Crișurilor, prof. univ. dr. Aurel Chiriac și noul director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, dl Radu Matei Pavel, au deschis, ieri (vineri, 15 iulie 2011), în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea, cea de-a XVIII-a ediție a Târgului meșterilor populari.

Timp de trei zile, orădenii vor putea admira și cumpăra „bijuterii” artistice realizate manual, dar nu numai, de meșteșugari din Bihor și din nenumărate județe ale țării, dar și din Ungaria. Pe scena festivalului, organizat cu acest prilej în parc, vor evolua, sub bagheta maestrului coregraf prof. Florea Crișu - moderatorul programelor artistice și a consultantului artistic prof. Miron Blaga, artiști mai mari și mai mici, ansambluri folclorice, soliști vocali și instrumentiști...
„Bijuterii” nenumărate...
Roade ale minții, imaginației și fanteziei artistice, produsele și articolele din lemn și alte materiale (papură, paie, nuiele, fier, ceramică, sticlă) încântă privirea și te surprind prin ingeniozitate și fantezie, dar cele mai multe și prin utilitatea lor.
Pe aleea principală, dar nu numai, de la un capăt la celălalt al parcului, de o parte și de alta, expozanții și-au etalat marfa pe standuri proprii, așa încât să surprindă plăcut vizitatorul și să-l determine să o și cumpere. Deținătorii de instrumente muzicale vor să demonstreze că ei nu doar le făuresc, ci sunt și virtuoși interpreți.
În concluzie, merită să ieșiți în acest weekend în Parcul Nicolae Bălcescu pentru a admira și cumpăra, pentru un mic, o bere, un grătar și un pahar de vin, după caz, într-o ambianță plăcută, întreținută de lăutari vestiți și dansatori neîntrecuți.
Vineri au cântat și încântat: Simona Costin, Stângaciu, Otilia Haragoș, Luminița Tomuța, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Viorica Bulzan Marc...
Pe scena festivalului, au evoluat, ieri: Simona Costin, Stângaciu (Gheorghe Căbuța – la vioară cu goarnă), Otilia Haragoș, Luminița Tomuța, Ansamblul artistic profesionist „Crișana” (director artistic, dar și solist Leontin Ciucur),Gheorghe Rada –junior (la vioară cu goarnă), Cornel Borza, „Feciorii Bihorului” – grupul vocal-folcloric, conducător artistic Aurel Ionoi, îndrăgita solistă de muzică populară Viorica Bulzan Marc, precum și, în premieră, membri ai Asociației cultural-sportive „Poienarii”, director artistic – Romina Nemeș (președintele asociației) și Alin Silaghi (profesor, antrenor – vicepreședintele asociației).
Asociația urmărește promovarea autenticității, tradițiilor etno-folclorice, produselor de artă populară, portului autentic și a zonelor tradiționale din țară. Denumirea asociației „Poienarii” vine de la numele satului Poiana (comuna Criștioru de Jos), zona de baștină a solistei de muzică populară Romina Nemeș. „Folclorul tradițional este genul cântat, păstrat și apoi transmis din generații fără a fi prelucrat de oamenii din sat până în zilele noastre, ne-a declarat Romina. Prin intermediul asociației noastre, oferim spectacole de muzică populară, dansuri populare, pricesne, muzică ușoară, dance, etno, muzică de petrecere și diferite manifestrări sportive, organizate în sală sau în aer liber cu prilejul zilelor municipiilor, orașelor, comunelor, recitaluri, festivaluri-concurs și diferite evenimente cultural-sportive...”
Ieri, pe scena festivalului, Romina i-a adus pe membrii Ansamblului folcloric „Dacia”, de la Școala „Dacia” din Oradea, elevii din clasa a III-a E (înv. Dana Avram, instructor, Ciprian Dinicu), în două reprize, cu două dansuri populare din două zone ale țării. Dansatorii de la „Dacia” au fost revelația serii. Tot sub egida asociației, au cântat două tinere soliste: Adriana Paina și Bianca Bica – tineri talentați care doresc să preia și să sporească faima folclorului bihorean.
Astăzi și mâine pe scena festivalului
Astăzi (sâmbătă), după ora 16, pe scena festivalului din cadrul târgului, vor cânta și vor dansa membrii ansamblurilor folclorice „Moșuț” din Vadu-Crișului (conducători artistici: Liana Boța și Nicoleta Groza), „Polisada” din Cuzap (cond. art. preot Constantin Filip) și „Vatra” din Derna (cond. art. Lăcrimioara Popa și Petrică Popa); soliști invitați: Corina Lele Ionescu, Ciprian Zopota, Ioana Urs, Florina Turcuț, Sânziana Toader, Andrada Crăciun, Violeta Gherman, Anamaria Gal, Monica Blaga și Roxana Ilisie.
Duminică, după ora 15, sunt programate nu mai puțin de șapte  ansambluri folclorice din Budureasa – „Zestrea Buduresii” (cond. art. Sabina Magda și Ioan Popa), din Bălnaca – „Dumbrava” (Ioan Gavrilaș), din Șuncuiuș (Livia Ianc și Cristian Seghedi), din Valea lui Mihai – „Nyilo Akac” (Borbely-Simon Csaba), din Beiuș - Ansamblul folcloric al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” (Emil Apostol și Gabriela Briscan), din Șimian – „Ezustperje” (Suto Szabolcs), precum și Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, condus de directorul casei, prof. Anca Banda.
Așadar, azi și mâine, la târg, continuă regalul folcloric, un motiv în plus de a vă petrece cât mai mult timp în Parcul Nicolae Bălcescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:46:04 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...