Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea

Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a

Directorul Complexului Muzeul Þării Crișurilor, prof. univ. dr. Aurel Chiriac și noul director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, dl Radu Matei Pavel, au deschis, ieri (vineri, 15 iulie 2011), în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea, cea de-a XVIII-a ediție a Târgului meșterilor populari.

Timp de trei zile, orădenii vor putea admira și cumpăra „bijuterii” artistice realizate manual, dar nu numai, de meșteșugari din Bihor și din nenumărate județe ale țării, dar și din Ungaria. Pe scena festivalului, organizat cu acest prilej în parc, vor evolua, sub bagheta maestrului coregraf prof. Florea Crișu - moderatorul programelor artistice și a consultantului artistic prof. Miron Blaga, artiști mai mari și mai mici, ansambluri folclorice, soliști vocali și instrumentiști...
„Bijuterii” nenumărate...
Roade ale minții, imaginației și fanteziei artistice, produsele și articolele din lemn și alte materiale (papură, paie, nuiele, fier, ceramică, sticlă) încântă privirea și te surprind prin ingeniozitate și fantezie, dar cele mai multe și prin utilitatea lor.
Pe aleea principală, dar nu numai, de la un capăt la celălalt al parcului, de o parte și de alta, expozanții și-au etalat marfa pe standuri proprii, așa încât să surprindă plăcut vizitatorul și să-l determine să o și cumpere. Deținătorii de instrumente muzicale vor să demonstreze că ei nu doar le făuresc, ci sunt și virtuoși interpreți.
În concluzie, merită să ieșiți în acest weekend în Parcul Nicolae Bălcescu pentru a admira și cumpăra, pentru un mic, o bere, un grătar și un pahar de vin, după caz, într-o ambianță plăcută, întreținută de lăutari vestiți și dansatori neîntrecuți.
Vineri au cântat și încântat: Simona Costin, Stângaciu, Otilia Haragoș, Luminița Tomuța, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Viorica Bulzan Marc...
Pe scena festivalului, au evoluat, ieri: Simona Costin, Stângaciu (Gheorghe Căbuța – la vioară cu goarnă), Otilia Haragoș, Luminița Tomuța, Ansamblul artistic profesionist „Crișana” (director artistic, dar și solist Leontin Ciucur),Gheorghe Rada –junior (la vioară cu goarnă), Cornel Borza, „Feciorii Bihorului” – grupul vocal-folcloric, conducător artistic Aurel Ionoi, îndrăgita solistă de muzică populară Viorica Bulzan Marc, precum și, în premieră, membri ai Asociației cultural-sportive „Poienarii”, director artistic – Romina Nemeș (președintele asociației) și Alin Silaghi (profesor, antrenor – vicepreședintele asociației).
Asociația urmărește promovarea autenticității, tradițiilor etno-folclorice, produselor de artă populară, portului autentic și a zonelor tradiționale din țară. Denumirea asociației „Poienarii” vine de la numele satului Poiana (comuna Criștioru de Jos), zona de baștină a solistei de muzică populară Romina Nemeș. „Folclorul tradițional este genul cântat, păstrat și apoi transmis din generații fără a fi prelucrat de oamenii din sat până în zilele noastre, ne-a declarat Romina. Prin intermediul asociației noastre, oferim spectacole de muzică populară, dansuri populare, pricesne, muzică ușoară, dance, etno, muzică de petrecere și diferite manifestrări sportive, organizate în sală sau în aer liber cu prilejul zilelor municipiilor, orașelor, comunelor, recitaluri, festivaluri-concurs și diferite evenimente cultural-sportive...”
Ieri, pe scena festivalului, Romina i-a adus pe membrii Ansamblului folcloric „Dacia”, de la Școala „Dacia” din Oradea, elevii din clasa a III-a E (înv. Dana Avram, instructor, Ciprian Dinicu), în două reprize, cu două dansuri populare din două zone ale țării. Dansatorii de la „Dacia” au fost revelația serii. Tot sub egida asociației, au cântat două tinere soliste: Adriana Paina și Bianca Bica – tineri talentați care doresc să preia și să sporească faima folclorului bihorean.
Astăzi și mâine pe scena festivalului
Astăzi (sâmbătă), după ora 16, pe scena festivalului din cadrul târgului, vor cânta și vor dansa membrii ansamblurilor folclorice „Moșuț” din Vadu-Crișului (conducători artistici: Liana Boța și Nicoleta Groza), „Polisada” din Cuzap (cond. art. preot Constantin Filip) și „Vatra” din Derna (cond. art. Lăcrimioara Popa și Petrică Popa); soliști invitați: Corina Lele Ionescu, Ciprian Zopota, Ioana Urs, Florina Turcuț, Sânziana Toader, Andrada Crăciun, Violeta Gherman, Anamaria Gal, Monica Blaga și Roxana Ilisie.
Duminică, după ora 15, sunt programate nu mai puțin de șapte  ansambluri folclorice din Budureasa – „Zestrea Buduresii” (cond. art. Sabina Magda și Ioan Popa), din Bălnaca – „Dumbrava” (Ioan Gavrilaș), din Șuncuiuș (Livia Ianc și Cristian Seghedi), din Valea lui Mihai – „Nyilo Akac” (Borbely-Simon Csaba), din Beiuș - Ansamblul folcloric al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” (Emil Apostol și Gabriela Briscan), din Șimian – „Ezustperje” (Suto Szabolcs), precum și Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, condus de directorul casei, prof. Anca Banda.
Așadar, azi și mâine, la târg, continuă regalul folcloric, un motiv în plus de a vă petrece cât mai mult timp în Parcul Nicolae Bălcescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:23 Ora de vară a Europei de Est