Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O demonstrație live de cardiologie intervențională

Astăzi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Compartimentul Angiografie

O demonstrație live de cardiologie intervențională

Manager, conf. univ. dr. ing. Grebenișan Gavrilă ne-a invitat să luam parte la o demonstrație live de cardiologie intervențională, astăzi, vineri, 15 iulie 2011, între orele 11.30 și 13, în cadrul staționarului I al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Compartimentul Angiografie.

Cu alte cuvinte, noua conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență dorește o transparență totală, dar mai ales o mediatizare a succeselor obținute de specialiștii orădeni, care dispun de aparatură modernă. În perioada anterioară, reprezentanții presei au fost invitați să cunoască de ce sunt în stare să facă specialiștii orădeni - conf. univ. dr. Petru Chitulea și dr. Hadrian Borcea - cu noul laparoscop din dotare, iar vineri, dr. Victor Vlad Babeș, dr. Adrian Pop și echipa de asistenți au dat o „lecție” ziariștilor despre ce știe să facă angiograful în mâinile specialiștilor orădeni.
Se văd (și se culeg) tot mai mult (și mai multe) roadele bunei colaborări dintre Primăria Oradea și Ministerul Sănătății, respectiv dintre primarul Oradiei, ing. Ilie Bolojan, și ministrul Cseke Attila. Cu intervenții minime, angiograful orădean a scăpat de bisturiu anul trecut peste 800 de orădeni (și bihoreni), iar anul acesta circa 400, de costuri suplimentare și de drumuri la Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, București sau peste hotare, în Ungaria, Austria sau Germania...
Așadar, dragi orădeni și bihoreni, manager, conf. univ. dr. ing. Grebenișan Gavrilă dorește să vă informeze și să vă asigure că și la Oradea avem specialiști și aparatură performantă și nu mai trebuie să bateți drumurile prin alte orașe sau peste hotare!
Mai mult, implementând două programe, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și CAS, Grebenișan Gavrilă și echipa sa reușesc să scutească pacienții de costurile intervențiilor.
Demonstrația cu angiograful
Vineri, Victor Babeș al nostru, ajutat de prietenul său, dr. Adrian Pop, a introdus unei paciente un dispozitiv prin artera femurală pentru a vizualiza cu ajutorul angiografului arterele inimii în vederea depistării (diagnosticării) problemelor, pacienta fiind internată la spital cu angină pectorală instabilă.
Dincolo de geam, reprezentanții presei, cu aparatele de fotografiat și camerele de filmat, se chinuiau zadarnic să surprindă ce se întâmpla în sala de intervenție. Noi puteam urmări doar diagramele, imaginile și limbajul codificat al angiografului, transmise și înregistrate la pupitru de comandă. „Lecția” a fost ca un film SF în care specialiștii vorbeau în și pe limba lor (în limbaj științific, de specialitate), din care nu înțelegeai mare lucru.
Important este de știut că la Oradea avem specialiști și aparatura necesară pentru investigații, dar și pentru intervenții chirurgicale cu costuri minime și nu mai e nevoie să dați fuga în alte orașe sau în străinătate. Acesta este mesajul pe care dorește să vi-l transmită echipa managerială a spitalului orădean. Să aveți mai multă încredere în specialiștii și dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O demonstrație live de cardiologie intervențională.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:58:03 Ora de vară a Europei de Est