Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vacanță cu Iisus Hristos și prietenii americani

La Salonta / Tulca

Vacanță cu Iisus Hristos și prietenii americani

Americanii și-au sărbătorit Ziua Națională prin muncă: în slujba Domnului Iisus Hristos și în majoritatea comunităților creștine din sud-vestul județului Bihor.

Peste două sute de copii din localitățile Tulca, Salonta, Ianoșda, Mădăras, Mărțihaz, Căuașd, Gurbediu se bucură în această săptămână de revederea cu prietenii din SUA, în cadrul programului creștin „Îl iubesc pe Iisus! – Studiu biblic de vacanță”.
Începând de luni, 4 iulie 2011, până vineri, un grup format din 14 creștini americani se roagă, studiază Cuvântul lui Dumnezeu din Sfînta Scriptură, desenează, cântă, se joacă și dau frâu liber creației, alături de copiii din sud-vestul județului Bihor. Originari din Carolina de Sud (SUA), majoritatea, membri ai Bisericii Baptiste Riverland Hills, voluntarii americani se află în Bihor în al zecelea an consecutiv, în cadrul programului „Studiu biblic de vacanță”. Împărțiți în mai multe grupe de lucru, prietenii de peste ocean slujesc în bisericile creștine baptiste din Salonta și localitățile învecinate, gazdă dedicată fiind Biserica Baptistă din comuna Tulca. „Este o binecuvântare. Sunt aici fiindcă iubesc România, iubesc copiii și vor să ne ofere o speranță pentru viitor prin copiii care-L cunosc, ascultă și-L iubesc pe Dumnezeu, copii care caută prietenia Domnului Iisus Hristos. Aceasta este misiunea creștinilor americani și singurul exemplu sănătos pentru viitorul țării noastre”, ne-a declarat fratele Gheorghe Chișe, pastorul Bisericii Baptiste din Tulca. „O vacanță departe de calculator, de televizor, departe de nocivitatea rețelelor de socializare. O vacanță cu și pentru Domnul nostru Iisus Hristos de la care învață respectul pentru părinți, cinstea și importanța Cuvântului lui Dumnezeu - este tot ce poate să-și dorească un părinte înțelept pentru copilul său”, a precizat fratele Aurel Galchiș, pastorul Bisericii Baptiste din Salonta, care, alături de pastorii Mihai Cociubei, Ioan Marișcaș, Florin Cociubei, Cristi Vidican și Flaviu Tocai, administrează lucrarea Domnului Iisus Hristos în șapte biserici baptiste din sud-vestul județului Bihor.
Principalele teme ale studiului biblic descoperă copiilor proveniți din toate păturile sociale, cu vârste și de etnii diferite, care este voința lui Dumnezeu pentru a împlini o viață fericită, ferită de primejdiile păcatului. Versetele biblice, învățate de copii în limbile română și engleză, vorbesc despre dragostea lui Dumnezeu pentru familie și importanța dorinței mântuirii prin jertfa Domnului Iisus Hristos. Prin rugăciune și activități creative, prin cântec și poezie, prin jocuri și concursuri, prietenii americani dezvoltă în mintea și sufletul copiilor bihoreni spiritul de echipă, dorința de ajutorare, curajul asumării responsabiltății în acțiunile personale, atenția la detaliu și la frumusețile firești pe care Dumnezeu le oferă la tot pasul, în cele mai simple lucruri. Copiii descoperă în studiul Bibliei experiența unor oameni deosebiți care au crescut în lumina dragostei lui Dumnezeu, s-au confruntat cu situații limită și au învins păcatul, devenind apoi exemple de bunătate, sacrificiu și perseverență în istoria omenirii. Liderul grupului este pastorul american Jimmy Pitts care are o experiență misionară de 15 ani în România și care, în acest an, este însoțit pentru prima dată de soție. Grupul de misiune Salonta este coordonat de misionarul Jim Griffin și de soția sa, Louise, alături de care Kit Westerlund s-a dovedit sufletul momentelor de creație ți lucru manual.
Voluntarii creștini din Statele Unite consideră județul Bihor al doilea pământ natal în care, împreună cu Duhul Sfânt, pot lucra cu credință și dedicație în via Domnului Iisus Hristos, pentru slava și gloria lui Dumnezeu. Duminică, 10 iulie, bisericile gazdă se vor bucura de programul de laudă și închinare pregătit de copiii care au răspuns îmbrățișării prietenilor americani.
Nicoleta MAȘCAȘ
Sorin PETRACHE
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vacanță cu Iisus Hristos și prietenii americani.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:01:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...