Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Fără exigență nu poți obține performanță!”

„Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii”, se scrie în Cartea proverbelor din Vechiul Testament

„Fără exigență nu poți obține performanță!”

I-am citat pe doi dintre interlocutorii noștri, pe directorul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, prof. Constantin Buleandra și pe elevul Alexandru Ghiurău, din a XII-a B (profil uman, specializarea teologie).

Peste noapte, în condițiile în care cei care s-au bazat pe furt (copiat) și nu au mai reușit să-l practice cu camerele video îndreptate spre ei, la actuala sesiune de bacalaureat, cei 57 de absolvenți ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” au devenit un fel de „vedete”, luând bacul „în bloc”, adică toți. Și ei au avut camere de supraveghere în săli. Ba mai mult, ei, ca și alții, au „jucat în deplasare”, cum se spune la fotbal. Ei, ca și elevii Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” și ai Grupului Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”, și-au susținut bacalaureatul la fostul liceu pedagogic, la Colegiul Național „Iosif Vulcan”.
În cele două clase, chiar nu sunt niște copii selectați, excepționali, superdotați, ci absolut obișnuiți. Și totuși, ei au promovat „în bloc”, cum spuneam (sută la sută). I-a ajutat Dumnezeu pe ei mai mult decât pe alții? Unii, în disperarea lor, ar putea reflecta și așa, dar nu e o certitudine. Dumnezeu îi ajută pe cei muncitori și corecți. De fapt, una din cele 10 porunci este „Să nu furi”, vorba domnului director. „Copiatul este un furt. Te furi pe tine, îi furi pe colegi și pe profesori. La noi în liceu, aceste practici se sancționează aspru. Se anulează lucrarea și obții nota 1 (unu). Elevii noștri sunt învățați să nu-și fure căciula, ci să muncească. Ăsta este secretul reușitei, dacă putem spune așa. „Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii”, se scrie în Cartea proverbelor din Vechiul Testament. Elevii noștri au scris ce au avut în cap. Profesorii doar și-au făcut datoria, să-i învețe carte, parcurgând programa și făcând multe simulări, teste, astfel, ei au avut tot timpul oglinda elevului!”
„Până acum s-au vândut iluzii, himere – completează directorul adjunct, dl prof. Iosif Curta. Se caută tot felul de scuze. Se știe că unii elevi au căutat mereu să fenteze, iar acum, se dă vina pe camerele video, se încearcă eludarea problemei reale. În cazul nostru, consider că este o încununare a muncii și dedicării colegilor profesori, un succes al elevilor, dar și al părinților, în egală măsură. De asemenea, un rol important în obținerea rezultatelor îl are educația moral-religioasă. A copia e un furt și se sancționează ca atare. Sperăm că după această anormalitate și o lecție pentru mulți, să se intre în normalitate. Bacalaureatul să-și recapete valoarea, pentru că i-a scăzut valoarea foarte mult în ultimii ani. Și să ne purtăm cu smerenie!”
La acest bacalaureat (dar parcă numai la acesta?), dl profesor Florin Iștoc a fost dublu „medaliat”, având două materii pe tapet, istoria și geografia. 31 de elevi din clasa a XII-a B au dat bacul la istorie și geografie. Doi au luat nota maximă – 10 la istorie (Alexandru Ghiurău și Cozma Bianca), alții au fost pe aproape la geografie, cu 9.90 și 9.80...
-Care este secretul, domnule profesor?
-Munca, perseverența, seriozitatea. Elevii sunt conștienți și convinși că trebuie să muncească. E normal ca prin muncă, nu prin alte mijloace, să obții rezultate. La noi, accentul se pune pe muncă, pe elev. El trebuie să muncească. Eu nu pot învăța în locul lui. Pregătirea de zi cu zi duce la succes. Nu învățăm doar în campanii, ci în permanență. După fiecare capitol parcurs urmează testele, lucrările, după un model de bac. Așa încât elevii nu au avut nevoie de pregătiri suplimentare pentru bacalaureat. Tot timpul țintim obiectivele la care se ajunge prin muncă și seriozitate, nu pe alte căi. Nu am făcut nimic excepțional decât ne-am făcut datoria. Fiecare. Elev și profesor. Nu avem copii cu o dotare intelectuală excepțională, cum au unele licee. Pot spune că am avut chiar o clasă medie. Dar am muncit cu toții. Elevii nu au nevoie de pregătiri în particular...!”
„Nu a fost mai dificil decât în alți ani!”
Alexandru Ghiurău și Alexandru Sârb au luat 9.80 la română.
Iar dna profesor de română, Alina Burcă, recunoaște că bacalaureatul din acest an „nu a fost mai dificil decât în alți ani. Important este ca notele să fie obiective. Subiectele au fost foarte limpezi. S-au iscat atâtea discuții pe marginea subiectului III. Dar cerințele pe care le aveau erau foarte clare. Trebuiau să trateze genul dramatic, nu genul epic. De ce nu s-au primit cele 14 puncte pentru redactare? Condiția era să fi scris minimum, cele două pagini și să fi tratat tema cerută, nu alte teme. Văzând numele lui Camil Petrescu, unii au și sărit să trateze romanul lui Camil Petrescu. S-a văzut clar: cei care au învățat tot anul școlar au luat notele pe care le-au meritat. Notele reflectă de această dată ce a muncit și cât a muncit fiecare copil.
-De ce credeți că nu au luat 10 cei doi Alexandru? De ce au fost depunctați cu 20 de sutimi?
-Probabil pentru punctuație, dar nu pentru greșeli de ortografie...
Andrei Popa a fost admis în USA!
De la prof. de engleză, dna Claudia Bolcaș, aveam să aflăm cum că „14 din cei care și-au dat bacalaureatul dețin certificate Cambridge, luate la „Gojdu”, în cadrul examenelor organizate de Consiliul britanic și Universitatea din Cambridge, iar 29 dețin certificate ECDL. Majoritatea sunt la nivel avansat – CAE, ceilalți, la nivel FCE, adică B2 – echivalentul bacului românesc. Popa Andrei a fost admis în USA, la Facultatea de Informatică. Andrei a fost președintele Consiliului elevilor. El și-a dat și bacul american, SAT, care poate fi susținut în trei centre: București, Cluj-Napoca și Arad. Andrei a dat la Arad”.
Trei note maxime și trei peste 9 la mate  
10 – 10 - 10 la mate! Autori: Tiberiu Boroș, Cătălin Dume și Radu Dragoș.
Profesorul de mtematică Marius Cicortaș este cotat de elevi ca fiind printre cei mai exigenți profesori ai liceului. Din cei 26 de elevi din a XII-a A, profil real, specializarea mate-info, trei au luat bacul cu 10, la mate, iar trei au luat peste 9, dar și alții cu peste 8 se consideră poate ușor nedreptățiți și au depus contestații, unii fiind chiar olimpici naționali. „La matematică, oricând se poate greși, susține dl profesor. Dar e păcat! La un examen cu miză cum e bacalaureatul e important să ai puterea să reziști psihic. Elevii mei nu au făcut greșeli. Iar dacă muncești poți să aștepți rezultate. Metodele pe care le aplici trebuie să ducă la rezultate. Sunt exigent, dar și prieten cu elevii care învață. Le îmbin. Matematica e grea. Trebuie să ai metode cu care să-i „vrăjești”. Cu respect față de profesori, părinți și față de Dumnezeu, poți ajunge un om împlinit”, conchide dl profesor Marius Cicortaș.
După 2 - 2, în aceeași oră, a ajuns să ia 10 la bac!
Discuția avută cu doi dintre „laureații” bacalaureatului de la „Emanuel” a fost ca un „calup” de sănătate. Foarte degajați, pe treptele liceului, acolo i-am întâlnit pe Georgeta Marinău și pe Alexandru Ghiurău, și tot acolo am și povestit. Geta a absolvit a XII-a cu 9.94, iar Alexandru cu 9.75. La bac, Geta a luat 9.90 la istorie, 9.80 la geografie și 9.70 la română; Alex – 10 la istorie și 9.80 la română.
-Geta, care este secretul unor asemenea note la bac?
-Secretul? Munca pe tot parcursul anului. Când ești foarte bine pregătit nu ai motive să-ți fie frică. A fost mai ușor la bac decât la școală... în timpul anului.
-Alex?
-Bacul a fost accesibil tuturor celor care au învățat. Fără exigență nu poți obține performanță! Un coleg din cealaltă clasă, după ce a fost în stare să ia de două ori nota 2 la mate, în aceeași oră (nu știi formula, iei nota 2), acum s-a ales cu 10 la bacalaureat... Bacul a fost mai ușor decât testele domnului profesor Florin Iștoc!”
Aceștia sunt dascălii și doi dintre absolvenții de la „Emanuel” cu care am dialogat spre a afla secretele unui bac sută la sută promovat!
Ați aflat și dumneavoastră, dragi cititori, care a fost Asul ascuns în mânecă de fiecare absolvent de la „Emanuel”: munca asiduă, știința acumulată pe parcursul anului școlar, încrederea în sine și în ajutorul lui Dumnezeu! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fără exigență nu poți obține performanță!” 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:34 Ora standard a Europei de Est