Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premierea șefilor de promoție ai celor 18 facultăți ale Universității din Oradea

Un eveniment de nota 10, aflat la cea de-a III-a ediție

Premierea șefilor de promoție ai celor 18 facultăți ale Universității din Oradea

De trei ani, Senatul Universității din Oradea, în frunte cu ai săi rector și prorector, Cornel Antal și Elena Bonchiș, premiază șefii de promoție ai celor 18 facultăți ale Universității Oradea (cu toate cele peste 90 de specializări).

90 de șefi de promoție au primit premii, luni (4 iulie 2011), în Aula Magna, în fața membrilor Senatului, iar cei șase (Terme Andreea Oana – Facultatea de Arte Vizuale/ Conservare-restaurare, Herman Laura Mirela – Facultatea de Medicină și Farmacie/ Medicină dentară, Petrulea Alexandra Anca – Științe/ Biologie, Vida Gabriela – Științe/ Chimie, Þârț Mariana – Științe/ Ecologia și Protecția Mediului, Chereji Ioana Corina – Științe Socio-Umane/ Asistență socială) care au absolvit cursurile cu media 10 au primit premii și diplome de excelență.
Între cei 96 de șefi de promoție (90 plus 6), unul (Nagy Robert Bela) a primit două premii (diplome), întrucât este șef de promoție la două specializări (cu 9,52 – la Inginerie Electrică și Tehnologia Informației – Electronică aplicată, și cu 9,44 – la aceeași facultate, dar la Rețele și software de telecomunicații). Și încă o curiozitate: șefa de promoție de la Facultatea de Medicină și Farmacie – Limba engleză (Mir Hajra), cu 9,74, este din... Pakistan!
Tot acum au fost premiați cu certificate de voluntari cei 39 de membri ai Caravanei Universității Oradea, care s-au deplasat prin județ pentru a prezenta elevilor oferta educațională a Universității Oradea.
Cei 96 de șefi de promoție
Pe opt dintre ei vi i-am prezentat deja: cei șase care au absolvit cursurile cu media 10: Terme Andreea Oana (Facultatea de Arte Vizuale/ Conservare-restaurare), Herman Laura Mirela (Facultatea de Medicină și Farmacie/ Medicină dentară), Petrulea Alexandra Anca (Științe/ Biologie), Vida Gabriela ( Științe/ Chimie), Þârț Mariana (Științe/ Ecologia și Protecția Mediului), Chereji Ioana Corina (Științe Socio-Umane/ Asistență socială), plus încă doi, pe Nagy Robert Bela - șef de promoție la două specializări ale Facultății de  Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, respectiv pe Mir Hajra (din Pakistan) – șefa de promoție de la Facultatea de Medicină și Farmacie/ Limba engleză.
Ceilalți 88 de șefi de promoție sunt: Buz Valentina Adriana, Ionescu Claudiu Alin, Suciu Valentin, Toth Paul Lorand (Facultatea de Arhitectură și Construcții – specializările Arhitectură/ Măsurători terestre și cadastru/ Ing. sanitară și protecția mediului/ Construcții civile industriale și agricole); Chiș Corina Alexandra, Costolaș Cristina Florina, Moț (Þiplea) Radiana Lorina, Păuna Antoniu Flaviu (Arte Vizuale – specializările/ Design/ Arte Plastice/ Arte Decorative/ Pedagogia artelor plastice și decorative); Oprea Raluca și Nagy Klara (Educație Fizică și Sport /Educație Fizică și Sportivă/ Kinetoterapie și Motricitate Specială); Kovacs Mihaly Daniel și Szanto Ferenc (Energetică / Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic / Ingineria sistemelor electroenergetice); Csukas Matyas, Barabas Arnold, Silaghi Dănuț, Vaida Marinela Mirela, Haneș Domenico, Suto Robert Attila, Murza (Kerekes) Elena Renata, Negru Lavinia Mihaela (Inginerie Electrică și Tehnologia Informației/ Calculatoare/ Tehnologia informației/ Electromecanică/ Sisteme electrice/ Electromecanică Beiuș/ Automatică și informatică aplicată/ Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic/ Inginerie medical); Pal Sorin, Hibașcău Mariana Irina, Avram Florin Timotei, Anton Ioan (Inginerie Managerială și Tehnologică, cu cele patru specializări); Bulzan Daciana Alexandra, Vlad Florina Daniela, Bulzan Angela, Covaciu Nicoleta Iuliana, Silaghi Crina Maria, Mahd Susana (Istorie,Geografie și Relații Internaționale, cu cele șase specializări); Mihele Ioana, Tîrb Ioana Raluca, Drăguțoiu (Ghenț) Elena Adela, Moțiu Diana Eliza (Facultatea de Litere, cu cele patru specializări); Apetrii Cristina, Faur Florin Marcel, Creț (Dejeu) Paula Elisa, Prișca (Trif) Veronica, Magda Loredana Mariana, Avram (Novac) Livia Mihaela, Stănescu (Petean) Ramona Nicoleta (de la Facultatea de Medicină și Farmacie, cu opt specializări; pe cea de-a opta, pe Mir Hajra, am nominalizat-o mai devreme); Matula (Olah) Gabriela Eva, Baki Renata Liliana, Rațiu Relinda Iulia, Vinter Mihaela Teodora (de la Facultatea de Muzică, cu cele patru specializări); Ile Călina, Lascu Lavinia Maria, Hațegan Claudiu Nicolae, Negruț Florica Liana, Nistor Andrei, Funie Eugenia Dana, Duluș Florina Simona, Teacu Tudor, Anca Ancuța, Indrie Daniela (de la Protecția Mediului, cu 10 specializări); Ardelean Eva, Gavriluț Gabriel, Cadar Simona, Man Alexandra Ioana (de la Științe, patru specializări); Găbudeanu Laura Mădălina, Fulop Șandor Zsuzsa, Leac Dafina Roxana, Lupșe Ana Florina, Cimbrea Florina Daniela, Ile Amalia, Popa Cătălina Lăcrimioara (de la Științe Economice, șapte specializări); Boldiș Dorel Ioan, Boda (Șimonca) Eva, Codrea Rovena, Popa (Andor) Georgeta Viorica, Borșa Diana Luiza, Szekely Ruth (tot de la Științe Economice, dar la ID); Rengle Bianca Ioana, Carțiș Mirela Florentina (Științe Juridice / Drept/ Administrație publică); Neagu Carmen, Nicolae Andreea Livia (Științe Politice și Științele Comunicării /Jurnalism/ Științe politice); Maghiar Daniela Delia, Sas Daria, Cuc Delia Roxana, Praja Georgiana Alexandra, Popovici Anamaria Florina, Pataki Kiti Renata, Pantea Andreea, Fetea Diana Geanina (de la Facultatea de Științe Socio-Umane, opt specializări); Roman Adrian Ioan, Silaghi Ioana Loredana (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializările TO Pastorală/ TO Socială); Grosos Romina Florina și Gale Daniela (de la Facultatea de Textile și Pielărie, specializările Tehnologia și designul produselor textile, respectiv Inginerie economică industrială). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Premierea șefilor de promoție ai celor 18 facultăți ale Universității din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:16 Ora standard a Europei de Est