Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

50,38%, media în Bihor, față de 44,47% - media pe țară, înainte de contestații

Bihorul depășește media pe țară la bacalaureat!

50,38%, media în Bihor, față de 44,47% - media pe țară, înainte de contestații

De când așteptau „ienicerii și spahii” din presă să sară la „gâtul elevilor și profesorilor”, să poată folosi cuvinte- șoc, ca să bage părinții și comunitatea în sperieți...!

Numai că s-au înmuiat repede... văzând că cele mai multe licee și unele colegii orădene și bihorene au obținut procente neașteptat de mari pentru a le putea „gâdila” micile orgolii răutăcioase. Și, totuși, luni, televiziunile se călcau în picioare la ușa inspectorului școlar general, în ideea relatării unui „dezastru total”. Din păcate, nimeni nu le-a dat o asemenea satisfacție! Și și-au revenit imediat în fire...
Surpriza cu adevărat mare și plăcută ne-a oferit-o Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, cu un procent de 100%, toți cei 57 de absolvenți luându-și bacalaureatul. Felicitări elevilor și dascălilor! Pe locul II, e Liceul Teologic Penticostal „Betel” – cu 96,77 procente (la 62 de candidați), urmat de Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, cu 96,7 (la 182 de candidați); pe locul următor vin „pedagogiștii” orădeni – Colegiul Național „Iosif Vulcan”, cu 96,67 (la 90 de candidați), urmați de elevii liceului slovac din Budoi (Lic. T. „Josef Kozacek”), cu 94,74 procente (la 57 de absolvenți). Pe locul al VI-lea se situează Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, cu 93,12 procente, urmat de liceenii din Tinca – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, cea de-a doua surpriză plăcută a acestei sesiuni a bacalaureatului, cu 92,73 - 102 promovați din 110 candidați! Colegiul Național „Mihai Eminescu” ne-a furnizat, însă, cele mai mari medii obținute de bihorenii noștri: 9,95 – Niculescu-Vasi Luana Miruna (din XII B) și Sabău Laura Ancuța (din XII-a A, de loc din comuna Piscolt, județul Satu Mare; Ancuța ne-a demonstrat o dată în plus că cine vrea să învețe poate obține performanțe, chiar și studiind în condiții de internat). Cele două eminesciene sunt urmate în clasament de gojdista Akom Alexandra (din XII C), cu 9,93.
“Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la colegiile tehnice...”
Prezentându-ne, luni (4 iulie 2011), rezultatele de la bacalaureat, înainte de contestații, dl prof. Dorel Luca, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, avea să ne prevină că „cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la colegiile tehnice, atât din Oradea, cât și din județ”. Surprize, sub așteptări, ne-au oferit însă și alții, spre exemplu beiușenii de la C.N. „Samuil Vulcan”, până mai ieri, fruncea, acum doar 70,75 (la 208 candidați). Dar mult mai modest s-au prezentat cei de la C.N. „Avram Iancu” din Ștei, doar 58,26 % (la 153 de candidați). E inexplicabilă căderea celor de la Liceul „Don Orione”, la 41,3 la sută (la 46 de candidați).
În fruntea colegiilor tehnice orădene se situează brâncușienii, cu 38,25, la 217 candidați, urmați de „Traian Vuia”, cu 35,87 din 499 de candidați, la subsolul clasamentului, pe ultimul loc, situându-se C.T. „Dimitrie Leonida”, cu 2,25 la sută, cu patru elevi promovați din 178. Dintre colegiile tehnice din județ, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Beiuș e în frunte, cu 61,87 din 160 de candidați, urmat de C.T. din Vadu-Crișului, cu 39,16 din 286 de candidați.
În cazul colegiilor tehnice și al grupurilor școlare, procentajele mici au fost „alimentate”, în bună măsură, și de absolvenții de la seral și frecvență redusă, obișnuiți să pomoveze la minima rezistență, fără a tura motoarele, iar acum, camerele video instalate nu le-au permis să se desfășoare în voie, folosind alte surse de inspirație.   
„Procentul de 50,38 este aproape de realitate –ne-a declarat generalul Inspectoratului Școlar, prof. Dorel Luca. Dacă nu montam camerele video, procentul era altul, mult mai mare, apropiat de cel al anilor trecuți, de 87,48 sau 87,26... Copiii sunt supărați că nu au reușit să copieze. Unii au făcut meditații și totuși nu au obținut rezultatele scontate pentru că nu s-au mai putut inspira. Și vor mai avea parte de o surpriză și la contestații. Mulți au depus contestații, peste 2.300 (dar nu avem încă cifra exactă), crezând că lucrările lor vor fi corectate acasă și astfel vor mai ciupi niște puncte, dar s-au înșelat amarnic. Surpriza este că lucrările lor vor fi corectate în județul Maramureș. Noi le vom corecta pe cele din județele Sălaj și Arad”. (Ovidiu DAN)
În foto: cele trei candidate din fruntea clasamentului: Luana-Miruna și Laura-Ancuța de la „Mihai Eminescu” (sătmăreanca e în trei ipostaze) și gojdista Alexandra Akom.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:26 Ora de vară a Europei de Est