Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Limba și literatura română

Perle de la Bac - 2011

La Limba și literatura română

Subiectul I
1. Rolul punctelor de suspensie este de a lăsa un moment de reculegere cititorului.
2. Punctele de suspensie au rolul de a încheia citatul.
3. a sta pe gândire
Din gând în gând. Gând de gând, bucurie cu bucurie
4. Naratorul și personaj îi narator personaj.
Textul e citat din perspectiva unui citat.

Mircea Eliade ne descrie din fragmentul de mai sus un personaj creat de ,,el” și în același timp ar putea să ia, să intre în rolul persoanei pentru a îndeplini toate gândurile și imaginațiile din fragment.
5. Cuvintele care aplanează sunt artistice.
6. Inversiunea eliminatoare intervală dă valoare de adjectiv antepus subliniind astfel nevoia artistului de a crea în detimentrul iubirii.
8. Două mijloace de expunere din text sunt narațiunea și transcrierea.
    prezența unui număr mare de persoane care participă la întreaga clasă
    text repic
    personaj naracton
9.  Patima mea de creație nu a fost niciodată stânsă.
     Nu am de gând să enunț la această idee.
     El (autorul) vrea să spună că toate lucrurile și chestiile făcute de noi în această viață nu au rost.
     Romanul este artist linistul în text este dragostea a doi bărbați un artist și unu simplu iubesc pe parcursul romanului se naște bănuiala de aceiași femeie concluzia este pt. amândoi aceeași dragoste adevărată.
Subiectul II
,, A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă.” (Nichita Stănescu)
Perle
Nichita Stănescu va fi arbitru la echipa națională de fotbal...
Nichita Stănescu este o femeie care are dreptate când spune că...
Scopul unui om este de a merge la cârciumă în fiecare zi - același elev continuând: - un ideal nu ți-l faci, altcineva ți-l face.
Munca mă va fura.
Subiectul III
 
Numeroși elevi au considerat,evident în mod complet eronat, că următoarele romane aparțin genului dramatic, scriind mult și prost, dar cu punctaj zero:
         ,,Ultima noapte de dragoste, întâia nopate de război” de Camil Petrescu;
         ,,Patul lui Procust” de Camil Petrescu;
         ,,Enigma Otiliei” de George Călinescu;
         ,,Ion” de Liviu Rebreanu
O altă categorie de elevi scriu rezumat și nu caracterizarea personajului dramatic.
Alții nu prea știu ce e cu ,,Iona” de Marin Sorescu:
        Nuvela dramatică ,,Iona”....
        Romanul ,,Iona” este scris de Marin Sorescu.
        Romanul dramatic ,,Iona”...
        Acești pești este disperarea lui Iona.
        ,,Iona” apare în 1968 înscriindu-se în perioada pașoptistă.
Alți elevi ,,nimeresc” oprea dramatică - ,,O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, dar ,,scapă” și perle precum:
        ,,O scrisoare pierdută” a fost scrisă în 7884.
        Personajul principal este I.L.Caragiale. I.L.Caragiale a scris ,,Pupăza din tei”.
        ,,La cireșe” de I.L.Caragiale...
        ,,O scrisoare pierdută” este comedie de năravuri.
        ,,O scrisoare pierdută” este o comedie împopoțonată cu diverse artificii de către Caragiale. Nae Cațavencu fiind tipul încornoratului fură scrisoarea de la cetățeanul turmentat. Opinia mea despre comedie este că autorul ne arată că omul este prost. (Anamaria K.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:49 Ora de vară a Europei de Est