Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză

Diseminare programul sectorial Comenius

Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză

În perioada 20-24 iunie 2011, am participat la stagiul de formare cu titlul: „Cuisine, Gastronomie et luxe en classe de FLE” (Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză), organizat la Paris de către Globy Mundus.

Sunt profesor de Limba franceză (la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea), iar pentru mine ca pentru orice profesor de limbi, participarea la stagii de formare în țări străine, unde exersarea limbii se face prin imersiune totală, constituie un moment de răscruce în cariera didactică. O asemenea experiență contribuie la îmbogățirea noastră atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Pentru mine a fost o adevărată șansă participarea la acest curs a cărui tematică a fost strâns legată de profilul școlii noastre.
Mi-am propus să aplic pentru acest stagiu din dorința de a aduce un suflu nou în activitatea mea didactică, de a-mi îmbogăți cunoștințele de limbă și de civilizație și de a le transmite elevilor mei. Prin activitățile pe care le voi desfășura, voi introduce la clasă cunoștințele dobândite, voi pune accent pe aspecte legate de interculturalitate, iar elevii vor conștientiza mai mult necesitatea învățării limbii franceze, a cărei cunoaștere reprezintă un plus, o șansă de afirmare și de împlinire pe plan personal, școlar și mai apoi profesional.
Principalul scop al cursului a fost de a iniția profesorii de limba franceză în aprofundarea civilizației franceze, prin cunoașterea bucătăriei franceze și a importanței luxului în viața francezilor. Cursul s-a axat pe descoperirea specificului bucătăriei franceze, a tendințelor ei actuale, pe cunoașterea celor mai importante localuri (cafenele, braserii, taverne, hoteluri, școli de gătit, magazine de lux, restaurante) cu accent pe legătura dintre tradiție și continuitate. Foarte interesantă a fost și partea teoretică prin care profesorii au fost inițiați în abordarea bucătăriei și gastronomiei actuale prin exploatarea la clasă a publicității, emisiunilor de televiziune, siturilor Internet și a tradiției culinare prin intermediul unui text literar, tablou, cântec sau a unui fragment dintr-un film.
Am avut șansa extraordinară de a vizita mari hoteluri (Le Fouquet’s, Westminster, Sofitel), Cafeneaua Procope, cea mai veche din lume, Maison de la Truffe, braseria de lux La Lorraine etc, cunoscând oameni de seamă, adevărați profesioniști ai gastronomiei și ai luxului. Un lucru inedit a fost participarea activă la un curs de gătit, unde am preparat câteva mâncăruri specifice bucătăriei moleculare. La sfârșitul lecției, am aranjat preparatele și le-am degustat, fiecare dintre noi, „bucătar de ocazie” fiind mulțumit de „isprava” făcută.
În afara acestor activități cu un caracter practic, a fost prevăzută o vizită la Assemblée Nationale (Adunarea Națională), unde am participat la o ședință a deputaților și i-am întâlnit pe fostul ministru francez al Culturii și pe cei 20 de profesori ai FIPF, participanți și ei la un alt stagiu. O altă vizită interesantă a fost la Espace Culturel Vuitton, unde am admirat operele de artă ale artiștilor indonezieni contemporani. 
Programul a mai cuprins seri culturale, vizionarea unui film, concert de muzică clasică, iar in 21 iunie (Sărbătoarea muzicii), Parisul a fost sinonim cu arta „vie” și buna dispoziție.
Participarea mea la acest stagiu a fost posibilă în urma obținerii unui grant Comenius de la ANPCDEFP în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieți, finanțarea realizându-se din fonduri Comenius și FSE-POSDRU. Doresc să mulțumesc pe această cale Agenției Naționale pentru Programe comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru această oportunitate care mi-a fost oferită, iar colegilor din Oradea și din țară, vreau să le transmit mult succes și curaj în aplicarea pentru burse Comenius.
Responsabilitatea în privința conținutului acestui material este exclusiv a autorului. AN, OI POSDRU, AMPOSDRU și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul acestei informații. (Rus Victoria-Adela)

Trimite email
joi, 30 ianuarie 2025, 08:55:34 Ora standard a Europei de Est